03 Mayıs 2012 09:37

Kızıltepe Ovası’nın susuz bırakılması Meclise taşındı

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, GAP Sulama Kanaletleri’ndeki gecikmeden dolayı Kızıltepe’deki bir çiftçinin Ceylanpınar’daki bir çiftçiye göre 20 kat fazla elektrik parası ödediğini belirterek konuyu Meclise taşıdı.Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, GAP’ın sulama alanında bulunan Kız

Kızıltepe Ovası’nın susuz bırakılması Meclise taşındı
Paylaş

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, GAP Sulama Kanaletleri’ndeki gecikmeden dolayı Kızıltepe’deki bir çiftçinin Ceylanpınar’daki bir çiftçiye göre 20 kat fazla elektrik parası ödediğini belirterek konuyu Meclise taşıdı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, GAP’ın sulama alanında bulunan Kızıltepe ovasında bulunan kanaletlerdeki gecikmeyi Meclise taşıdı. Kızıltepe Ovası’nda 6 bin 800’e yakın çiftçinin bulunduğunu söyleyen Dora, sulama kanallarının Kızıltepe Ovası’na kadar getirilmediği için çiftçilerin 100 dönüm arazi için yer altından çıkarılan suya karşılık 18 bin ile 20 bin TL arası elektrik faturası ödediğini belirtti. Kızıltepe’ye komşu olan Ceylanpınar’daki sulama birliğine bağlı çiftçilerin aynı miktar arazinin sulanmasına karşılık 800 ile bin TL arası elektrik faturası ödediğini belirten Dora, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına şu soruları yöneltti: “GAP sulama kanallarının Kızıltepe Ovası’na kadar henüz gelmemiş olmasındaki gecikmenin nedeni nedir? Yapılan çalışmalar ne durumdadır? Derik ilçesi Bayaklı köyünde kurulması planlanan gölet hâlâ kurulamadı. Gecikmenin nedeni nedir? Bakanlığın bir çalışması var mı? Çiftçiler elektrik faturalarından mağdurdur. Bu mağduriyetin giderilmesi için bir çalışma var mı? Verimli topraklarda çiftçiliğin geliştirilmesine ilişkin, bakanlığın bir teşviki var mı? Var ise hangi aşamadadır?​”

Dora, ayrıca Meclis Başkanlığından, eskimiş trafo sistemlerinden dolayı sürekli yaşanan elektrik kesintilerinin can, mal kaybı ve yangınlara neden olduğunu belirterek Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Yazının kadim coğrafyasına yolculuk

SONRAKİ HABER

HES belası bu kez Hemşin’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...