16 Haziran 2016 09:14

Haber Nöbeti ödülünü ÖGC’ye teslim etti

ÖGC'nin tutuklu gazeteciler için başlattığı 'Tanıklık Günleri' devam ederken, Haber Nöbeti ekibi aldığı ödülü ÖGC'ye teslim etti.

Paylaş

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), tutuklu gazetecilerle dayanışmak için başlattığı “Tanıklık Günleri” kapsamında tutuklu Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirlerine dikkat çekti. Haber Nöbeti’nden gazetecilerin de katıldığı açıklamada gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede kimsenin özgür olamayacağına vurgu yapılarak, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi. Açıklamada, Haber Nöbeti ekibi de bölgede yapılan çalışmalarından dolayı Almanya’da verilen Günter Wallraff Eleştirel Gazetecilik ödülünü bölgede görev yapan gazeteciler adına ÖGC’ye verdiğini açıkladı. 

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) özellikle abluka bölgelerinde habercilik yapan gazetecilere dikkat çekmek ve gazetecilerin serbest bırakılması için kampanya başlatıldı. 

“Tanıklık Günleri” kapsamında ÖGC üyeleri ve bölgede görev yapan gazeteciler bugün de Diyarbakır Adliyesi önünde buluştu. Türkçe ve Kürtçe “Tutuklu gazetecilere özgürlük” pankartı arkasında toplanan gazetecilere, Haber Nöbeti’nden Fehim Işık, Evrim Kurdoğlu, Mehveş Evin, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ramazan Kaval ve Evrensel, Özgür Gündem, DİHA, JINHA, Özgür Gün Televizyonu ve Hayatın Sesi Televizyonu’ndan gazeteciler katıldı.

‘GAZETECİLERİN ÖZGÜR OLMADIĞI YERDE KİMSE ÖZGÜR DEĞİL’

Tutuklu DİHA muhabirlerinin fotoğraflarının taşındığı açıklamada ilk olarak konuşan DİHA Diyarbakır Muhabiri Aziz Oruç, 12’si DİHA muhabiri olmak üzere Türkiye’de 45 gazetecinin tutuklu olduğuna vurgu yaparak, “Cezaevinde olan gazeteciler çok zor şartlar altında mesleklerini icra eden gazetecilerdir. Özellikle Kürdistan’da gazeteciler canı pahasına halkın haber alma hakkı için çabalıyor. Gerçekleri yansıttıkları için de tutuklanıyorlar. Gazetecilerin serbest bırakılması konusunda kamuoyu desteğine ihtiyaç var ve kamuoyunu gazetecilerin serbest bırakılması için dayanışma göstermeye çağırıyoruz” dedi. 

Oruç’un ardından konuşan ÖGC Eş Başkanı Hakkı Boltan da, “Biz özgür basın olarak iktidar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil bütün yetkililere sesleniyoruz. Gazeteci arkadaşlarımız, gazetecilik yaptıkları için tutuklanmışlardır. Gazetecilerin serbest bırakılması gerekiyor. Bizler arkadaşlarımızın gazeteci olduğu konusunda şahitlik yapıyoruz. Tüm gazeteciler gazetecilik yaptığı için tutuklandı. Üzerlerine atılan hiçbir suç gerçeği yansıtmıyor. Bir yerde gazeteciler özgür değilse o ülke de özgür değildir. Gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede özgürlük yoktur. Gazeteciler bir an önce serbest bırakılmalıdır” dedi. Haber Nöbeti heyetine de destek ve dayanışmalarından ötürü teşekkürleri sunan Boltan, gazetecilerin serbest bırakılması için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

HABER NÖBETİ ÖDÜLÜNÜ ÖGC’YE VERDİ 

Bölgede bir süredir gazetecilerin gözaltına alınması ve şiddete maruz kalmasının ardından dayanışma göstermek amacıyla ve halkın haber alma hakkının sağlanabilmesi için başlatılan Haber Nöbeti adına bir heyet açıklamaya katıldı. Heyet adına Kürtçe Fehim Işık, Türkçe ise Evrim Kurdoğlu konuştu. Işık, “Haber Nöbeti bu yıl başladı. Gazeteciler ve gazeteci örgütleri olarak bölgede gazetecilerle dayanışma başlatmıştık. ÖGC ile birlikte burada büyük emeklerle halkın haber alma hakkı için çaba sarf ettik. Bu çalışmalar kapsamında Haber Nöbeti’ne iki ödül de verildi. Bunlar, Günter Wallraff Eleştirel Gazetecilik Ödülü ve Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri. Verilen bu ödüller aslında özellikle Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’a ve bölgede çalışan gazetecilere verilmiş oldu. Bu ödülün sahipleri buradaki gazetecilerdir. Bu açıdan biz de bu ödülü buradaki gazeteciler şahsında ÖGC’ye vermeyi kararlaştırdık” dedi. Ödül kapsamında alınan 5 bin Euro’yu dayanışma kapsamında ÖGC yöneticilerine teslim eden Işık, bölgedeki gazetecilerle dayanışmayı sürdüreceklerini bildirdi. 

‘GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR’

Kurdoğlu da, “Bizler Haber Nöbeti olarak buraya ‘Gazetecilik suç değildir’ demeye gelmiştik. Ve geçen süre içerisinde gazeteciler şiddete ve tutuklanmaya maruz kalmaya devam etti. Bugün de yeniden ‘Gazetecilik suç değildir’ diyoruz ve meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi. 

Haber Nöbeti’nden Mehveş Evin, Nazım Daştan’ın gazeteciliğine tanıklık etti. Evin, Daştan’ın hem Kobanî sürecinde hem de bölgede yaptığı haberler sonrası hakkında hazırlanan iddianame ile başlayan gözaltı ve tutukluluk sürecini anlattı. 

Gazeteci Mehmet Güç de, DİHA Muhabiri Mehmet Yılmaz’ın Antep’te IŞİD’in bombalı saldırısının olduğu gün, anında geçtiği haberler sonrası tutuklanmasına varan süreci anlattı. 

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de, tutuklu gazetecilerin bölgede yaşananları aktardıkları ve gerçeği teşhir ettikleri için tutuklandığını hatırlatarak, “Gerçek mutlaka açığa çıkar. Gazetecilerin tutuklanmasıyla gerçeğin önüne geçilemez. Bizler insan hakları savunucuları olarak gazetecilerin gazeteciliklerine ve insan hakları temelinde habercilik yaptıklarına şahidiz ve gazetecilerin davalarının takipçisi olacağız” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Mecaplast'ta direniş, atılan işçiyi işe geri aldırdı

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Demokrasiyi savunan güçlerin birliği büyük ihtiyaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...