03 Mayıs 2012 10:05

TTB: Süt dağıtımı durdurulsun

Okullarda süt dağıtımı projesinde ilk günde birçok ilde çocuklar zehirlenip, hastanelere taşınırken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Okul sütü fiyaskosu projesi: çocuklarımızın sağlığıyla nasıl oynandığının projesi” değerlendirmesini yaptı. Hükümetten gelen “zehirlenme değil, süte hassasiyet&rdqu

TTB: Süt dağıtımı durdurulsun
Paylaş

TTB’den yapılan açıklamada, sütün her yaş grubunda beslenmede, büyük öneme sahip bir besin maddesi olduğunun altı çizildi. Zehirlenmenin kaynağı olarak görülen okul sütlerinin analizlerinin kamuoyuyla paylaşılması talep edilen açıklamada, sütün üretiminden, saklama, depolama, ambalajlama ve son tüketim noktaları olan okullara ulaşımına kadar her düzeyde geçirdiği işlemlerin incelenmesi gerektiği vurgulandı.

AÇIKLAMALAR BİLİMSELLİKTEN UZAK

Yetkililerin “Zehirlenme değil, süte karşı hassasiyet olabilir” yaklaşımının da “Bilimsellikten yoksun” olarak değerlendirildiği açıklamada, “Bu tip durumlarda, sütü içen çocukların daha önce süt sonrası bu tip belirtilerinin olması beklenmektedir. Kaldı ki, dağıtım programı öncesinde bu tip olgularla karşılaşacağı öngörülerek çocuklara sorulması ve hassasiyeti olduğu belirlenen çocuklara, onlara uygun sütlerin verilmesinin programlanması gerekirdi” denildi. Ayrıca bu denli fazla sayıda çocuğun etkilenmesinin, hepsinin birden hassas olduğuna ilişkin değerlendirmelere şüpheyle yaklaşılmasını gerektirdiği ifade edilen açıklamada, güven verici bir açıklama yapılıncaya kadar süt dağıtımının durdurulması istendi.

YETERLİ HAZIRLIK YAPILMADI

32 bin 500 okulda toplam 7 milyon 200 bin öğrenciyi ilgilendiren projenin, yeterli hazırlık ve denetim yapılmadan hayata geçirildiği belirtilen açıklamada, yaşananların, nedeni ne olursa olsun kabul edilemeyeceği ifade edildi. Açıklamada, “Kanserojen bir madde olan aflatoksin düzeyleri yüksek bulunmuş süt miktarları birkaç ay önce kamuoyunda yer almışken ve bu konuda da tatmin edici bir sonuç alınamamışken yaşanan bu ikinci olay sütle ilgili endişeleri arttırmaktadır ve halkı sütten soğutma tehlikesi taşımaktadır” denildi. Açıklamada, bu tehlikenin önüne geçilmesi ve güvenle süt tüketiminin sağlanmasının da devletin sorumluluğunda olduğu hatırlatıldı.

SORUMLULARI BULMAK DEVLETİN GÖREVİ

Bir valinin “Zehirlenme değil de sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor... Gıda tahlilini yapmadığımız ya da bizden habersiz dağıtım olmuş, inisiyatifimiz dışında dağıtım olmuş... Son kullanım tarihi 26 Ağustos tarihi olan partiden kaynaklandı” sözlerine dikkat çekilen açıklamada, “Bu açıklamanın okul sütü projesinin nasıl hazırlanıp yürütüldüğünü gözler önüne serdiği” kaydedildi. Açıklamada, “Yavrularımızı, çocuklarımızı kimler hastalandırdıysa, onları kimler hastaneye düşürdü ise, ister kamuda ister özelde olsun tüm sorumluların belirlenmesini istiyoruz” denildi. Denetimin yapılmadığının da açık olduğu vurgulanan açıklamada, “AKP Hükümeti, ‘okul sütü projesi’ni yüzüne gözüne bulaştırmıştır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Milli Eğitim Bakanı derhal istifa etmeli’

SONRAKİ HABER

Genelkurmaydan ‘Bizi tahrik etmeyin’ açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...