16 Haziran 2016 06:06

Tarihi kalıntılar sanayi atıklarının altında!

Viranşehir'de ortaya çıkan tarihi kalıntıların üzeri organize sanayinin atıkları ile kapatılıyor.

Paylaş

Urfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Tepedüzü mahallesinde, gün yüzüne çıkan tarihi kalıntıların koruma altına alınmaması mahallelinin tepkisine neden oldu. Mahalleye sadece birkaç kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu'nun bitişiğinde ortaya çıkan mağara, sarnıç ve kaya mezarlar kaderine terk edildi. Geniş bir alanı kaplayan mağaralar, sarnıçlar ve kaya mezarları ilgi yerine ilçe organize sanayinin atıkları altında yok olma ile karşı karşıya. Mahalleli, üstü sanayi atıklarla örtülen tarihin incelenip turizme kazandırılmasını istiyor.

'DAHA ÇOK TARİHİ KALINTI VAR'

Mahalle halkının tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirten ve çocukluğunun bölgede geçtiğini, daha çok mağara ve tarihi eser olduğunu anlatan Halil Diken, çocukken gördükleri kaya mezarları ve sarnıçların üzerinin kapatıldığını kaydetti.

Geçmiş yıllarda Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden öğrencilerin köylerine gelip tarihi yerleri gezdiğini aktaran Diken, "Buraların eski fotoğrafları mevcut. Birçok mağara, sarnıçlar ve taşlar üzerinde çeşitli kabartmaların olduğu duvarlar vardı. Ancak bu tarih şuan toprak altında bırakılmak isteniyor. Biz mahalleli olarak bu durumdan son derece rahatsız olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Hüseyin Yayman'ı görevini yapmaya davet ediyoruz. Bu tarihin yok olmasına izin vermeyeceğiz" diye tepkisini dile getirdi.

Tarihi kalıntıların olduğu bölgenin Organize Sanayi bölgesi olduğunu, sanayi atıklarının bölgeye atıldığını ifade eden Diken, "Organize Sanayi buraları tahrip ediyor. İddia ediyorum ki buralarda sayısız mağara var. Ancak üzeri örtüldü. Çoğu sarnıç kapatıldı. En büyük kirliliği Organize Sanayi işletmeleri yapıyor. Hükümette göz yumuyor bu duruma" dedi. Diken, birinci sınıf sulanabilir tarım arazilerinin taşlık tarla olarak gösterildikten sonra Organize Sanayi adı altında endüstriyel ranta açıldığını söyledi. 

Sisek Mahallesi Muhtarı Salih Diken de, tarihin yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Tarihi gün yüzüne çıkarmak istediklerini dile getiren Diken, "Ancak Organize Sanayi yönetimi ve müdürleri mağaraları ziyan ediyorlar. Her şey ortada. Ben mahallenin muhtarı olarak bu tarihin katledilmesine izin vermeyeceğim. Buranın eski bir yerleşim yeri olduğunu düşünüyoruz. Çünkü geniş bir alan üzerinde 200 metre aralıklarla sarnıçlar ve mağaralar mevcut. Bütün kurumlara başvuru yaptık. Cumhurbaşkanlığından, Müze Müdürlüğüne kadar; ancak hiçbiri dönüş yapmadı" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Alkol servisi yapan garsonu tokatlayan kişiye ceza

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de yaşadıklarını anlattı: Askerden işkence gördük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...