16 Haziran 2016 00:49

Ender İmrek’in davası 1 Temmuz'a ertelendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Evrensel Gazetesi Yazarı Ender İmrek’in davası bugün görüldü.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Evrensel Gazetesi Yazarı Ender İmrek’in davasının beşinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, İmrek’in avukatlarının esasa ilişkin savunma yapmak için süre taleplerini kabul ederek bir sonraki duruşmayı 1 Temmuz’a erteledi. 

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ilgili yazdığı yazı nedeniyle cumhurbaşkanına hakaretten yargılanan Evrensel Gazetesi Yazarı İmrek’in davasının beşinci duruşmasına Ender İmrek ve avukatları ile Cumhurbaşkanı’nın avukatı katıldı. İmrek’e destek vermek ve davayı izlemek üzere Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Şube Mali Sekreteri Ali Açar, Tümbel-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıcı, Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı İbrahim Kızılyer, EMEP İl Başkanı Güven Gerçek de duruşma salonundaydı. 

MAHKEME AYM KARARLARININ İNCELENMESİNİ REDDETTİ

Bir önceki celsede İmrek’in avukatları, TCK 299. maddenin anayasaya aykırılığı konusunda AYM’ye iptal başvurusunda bulunulması ve daha önce İstanbul ve İzmir mahkemelerine yapılan başvuru sonuçlarının beklenmesi yönünde talepte bulunmuştu. Mahkeme bugün görülen duruşmada, başvuru taleplerinin esas kararla birlikte yargı yolu açık olmak üzere reddine karar verdi. 

İmrek’in avukatlarından Yıldız İmrek, TCK 299. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde itirazda bulunmalarının nedeni olarak; ifade özgürlüğünün ihlali niteliğinde olmasını gösterdi. İmrek, “TCK 299 soruşturma usulü bakımından da, kişiler yönünden de daha az korunaklı bir yasal düzenleme. Ayrıca ceza miktarı ve soruşturma usülü bakımında 301’den daha geridir. Eşitlik ilkesine aykırı. Sıradan yurttaşla devlet başkanı arasında eşitsizlik yaratan pozisyonu ile aykırı. Anayasaya aykırılık iddiasının ciddi bulunması ve mahkemenizce AYM’ye gönderilmesi başvuru yapılması gerekir. TCK 299. maddenin neden uygulanamayacağı yolundaki bilirkişi raporunu dosyaya bildirmiştik” dedi. 

Mahkeme TCK 299. maddenin düzenleniş şekli ile ele alınması çerçevesinde; AİHM kararları ve AİHS’nin uygulanması konusunda emsal olduğu kabul edilse de; iç hukukta bağlayıcı olmadığını söyleyerek talebi reddetti. 

HANGİ SÖZCÜKLER HAKARET?

Cumhurbaşkanı’nın avukatı, İmrek’in yazısında hakaret unsurları olduğunu iddia ederek “Kelimeleri kullanmaktaki amacı aşikardır, eleştiri sınırı aşılmıştır. Şikayetimiz devam etmekte yazıdaki kelimeler açıkça hakaret içermektedir suçun oluştuğu kanaatindeyiz ve cezalandırılmasını istiyoruz” dedi. 

Esasa ilişkin savunmaların yapılması için süre talep eden Yıldız İmrek, “Anayasaya aykırılık talebimiz reddedildi. Esasa ilişkin savunma yapmak için zaman istiyoruz çünkü hazır değiliz. Müdahil vekili açıklamasında soyut ifadeler kullanmıştır. Hangi sözcüklerin hakaret olduğunu kendisine soruyoruz çünkü bu durum iddianamede de belirtilmemiştir” diye konuştu. 

‘SUÇ İÇERECEK BİR BEYAN YOK’

Savunma yapmak için söz alan Ender İmrek ise söz konusu yazıda yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlık meselesinin kamuoyu nezdinde tartışılıp 4 bakanın istifa etmesine dönük bir eleştiri kaleme aldığını ifade etti. İmrek,  “Söz konusu makalede değerlendirme ve yorum var. Somut olarak suç içerecek herhangi bir beyan yoktur. 17-25 Aralık dosyaları burada kapandı ama bugün Amerika’da çok kapsamlı bir dava açıldı. İnternete girip arama motoruna ‘Erdoğan ismi Zarraf dosyasında’ ibaresindeki aramada 256 bin sonuç bulunuyor” diyerek beraatini talep etti. 

Yazısında hakaret unsurlarının oluşmadığının altını çizen İmrek, Cumhurbaşkanı’nın bir kısım yazarlar ve akademisyenler hakkında söylediği bazı sözler nedeniyle Ankara’da hakaret davası açıldığını hatırlattı ve şöyle konuştu: “H.A isimli hukuk bürosu tarafından davalı sıfatı ile kendisi için verilen 59 sayfalık dilekçenin 3 No’lu başlığında ifade özgürlüğüne dayanıldığı AİHM kararlarına, Anayasanın 25-26. maddelerinde bahsedildiği örnek kararlar bildirildiği görülmekte. Buna sebep olan dava öncesi Erdoğan muhataplarına ‘kapkaranlık, alçak, zalim, cahil, tiksinti verici, vatan haini, lümpen, terör örgütünün maşaları, ahlaksızlar, güruh, mandacı artıkları, ruhu kirlenmişler’ gibi sözler söylemiştir. Benim yazdığım yazıda bu tür şeyler yoktur.  Yazdığım yazının ifade özgürlüğü içinde değerlendirilmesi gerekir” dedi. 

Mahkeme duruşmayı, yeniden ve kesin olarak sanık tarafa savunmasını yapmak için süre verilmesi için 1 Temmuz’a erteledi. 

İmrek, yolsuzluk komisyonunun çalışmalarına getirilen yayın yasağını “Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet gizlenebilir mi?” yazısıyla eleştirmiş ve hakkında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla dava açılmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Ailece direnişteler!

SONRAKİ HABER

Barış sınavı için hiçbir zaman erken değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...