15 Haziran 2016 14:41

Ailece direnişteler!

Önce Halil Torhan Avcılar Belediyesinden atıldı, ardından eşi Senem Torhan. Şimdi de ailece direnişi sürdürüyorlar.

Paylaş

Ezgi ERGİN
Eren Ergine
İstanbul

Belediye-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan temizlik işçilerinin belediye önündeki direnişi 43 günü geride bıraktı. 32 işçinin başlattığı mücadele 43. gününde  yeni atılan işçilerle birlikte direnişte olan işçi sayısı 43 kişiyi buldu. Bunlardan 7’si kadın işçi. 

Senem Torhan da o işçilerden biri. 5 gün önce işten atıldı. Torhan aynı gün işine son verilen eşi Halil Torhan ile birlikte katılmış mücadeleye. Aradan geçen süreye rağmen henüz Torhan ailesine hangi sebepten dolayı işten atıldıkları söylenmemiş. Senem Torhan başlıyor anlatmaya: “CHP üyesiyim, seçimlerde Handan Toprak için kapı kapı gezdim oy istedim. Bize birlikte geldik birlikte gideceğiz diyordu. Sık sık toplantılarda kadınların önde olması gerektiğine vurgu yapıyordu gelinen süreçte bizi işten attılar. Ama onun söylediği aklımda kadınlar önde olmalıydı bugünde direnişin önünde olacağım” diyor. 

“Biz işten atıldık o belediyede kaldı” diyen Torhan, tepkisini şöyle dile getirdi: “Gezi’de doktordu Avcılar’da bize patronluk yapıyor.” Eşi Halil Torhan ile birlikte çalışıp 10 yıllık kredi ile Esenyurt Kıraç’tan bir ev almışlar! Yalnızca 2 yılını ödemiş Torhan ailesi. 8 yıl daha kredi ödeyecekler. Sağa sola olan borç da eklenince ekonomik sıkıntılar daha da büyüyor. Ancak aile bu işlerin mücadele etmeden düzelmeyeceğinin farkında. O yüzden “Ailece direnişteyiz” diyorlar.

BİR AİLEDEN 2 KİŞİ İŞTEN ATILDI

Bir aileden iki kişinin aynı anda işten atılmasına anlam veremediğini söylüyor Senem Torhan. En çok da kadın belediye başkanının bunu yapmasına üzülüyor. “İnsan hemcinsine bunu yapar mı?” diye sitem eden Torhan, devam ediyor: “Bir kadın eve ekmek götürememenin, çocuğuna harçlık verememenin, faturalarını ödeyememenin ne olduğunu en iyi bilendir.” Torhan çiftinin 4 çocuğu var, ancak ekonomik sıkıntılardan dolayı büyük oğulları Umut hariç diğer 3 çocuk Bartın’da babaannelerinin yanında yaşıyor. Senem 3 aydır çocuklarını göremediğini belirterek direnişin sonuçlanmasının ardından ilk önce çocuklarını görmek istediğini söylüyor. 

İlk defa sendikal mücadeleye atılan Senem Torhan, mücadelesini sonuna kadar devam ettirmekte kararlı. Çalıştıkları dönemde küçücük odalarda giyinmeye zorlandıklarını, ellerini yıkayacakları lavabolarının bile olmadığını anlatan Torhan,  “Sigara içmeye kalksak amirler tarafından hakaretlere maruz kalıyoruz. Her olayda tutanak tutuluyor, su içerken merdiven altlarına girdiğimiz zamanlar oldu” diyor. CHP üyesi olan Senem Torhan, emek düşmanı politikalardan vazgeçmemesi halinde CHP’ye oy vermeyeceğini söylüyor. 

ÖNCEKİ HABER

Çorum, dünyanın merkezi değilmiş!

SONRAKİ HABER

Ender İmrek’in davası 1 Temmuz'a ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...