15 Haziran 2016 13:02

HDP’nin AYM için 52 imzaya  ihtiyacı var 

HDP'nin Anayasa Mahkemesine dokunulmazlık yasanın iptali için başvuru yapabilmek için 52 imzaya ihtiyacı var.

Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesine dokunulmazlık yasanın iptali için başvuru yapabilmek için 58 milletvekilinin imzasıyla bir dilekçe hazırladıklarını, ancak 52 imzaya daha ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Sancar, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Aysel Tuğluk, dokunulmazlık yasasını Anayasa Mahkemesine götürmek için bir dilekçe hazırladıklarını belirterek şöyle dedi: “Anayasa Mahkemesine özellikle yapılan düzenlemenin şekil boyutuyla, aykırılığı boyutuyla bu geçici 20. maddenin iptal edilmesi yönünde başvuru olacak. Bunun dışında da milletvekillerimizin bireysel başvuruları da ileriki aşamalarda tartıştığımız bir konu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de tedbir talepli başvurularımız olacak. Yapılan düzenleme ile anayasa değişikliği hukuka aykırı şekilde gerçekleştirildi. Dokunulmazlıkların kaldırılması anayasaya karşı bir hile yapılarak gerçekleştirildi.”

BAŞVURU İÇİN 110 İMZA GEREKİYOR

Mithat Sancar da iptal başvurusu için bir dilekçe hazırladıklarına işaret ederek şöyle dedi:

“Bu dilekçe iptal başvurusu olarak hazırlandı, ancak grubumuzda 58 milletvekilimiz var, 59 ama Sayın Leyla Zana şu an Meclis faaliyetlerine katılamadığı için 58. Dolayısıyla bizim 52 imzaya daha ihtiyacımız var, bunu Anayasa Mahkemesine verebilmek için. Dilekçeye pazartesi gününe kadar toplam 110 imza konmazsa tabii ki bu başvuru yapılmayacak.”

CHP’nin içinde hazırlık yapan milletvekilleri olduğunu ifade eden Sancar, “Arzu ederlerse kendi hazırladıkları imzaya bizim parti grubunun bütün üyeleri imza koyabilir veya onlar bizim hazırladığımız dilekçeye imza koyabilirler” diye konuştu. HDP’nin hazırladığı dilekçe Anayasaya eklenen geçici 20. maddenin öncelikle yürürlüğünün durdurulması, daha sonra iptalini öngörüyor. (AnkaraANKA)

ÖNCEKİ HABER

Bahreyn’de Şiilerin partisi yasaklandı

SONRAKİ HABER

Camiye dönüştürülen kilise Meclis gündeminde 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...