15 Haziran 2016 10:45

Çiğli Belediyesi'nde KAFESAN krizi büyüyor

KAFESAN işçileri alacaklarını talep ederek eylem yaptı, belediye başkanı 'kuru gürültü' ve 'şirretlik' dedi.

Paylaş

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan'ın, belediye işçileriyle yaptığı toplantıya hep beraber katılan KAFESAN işçileri, belediyeden geçmişe yönelik alacaklarının bir an önce ödenmesini istedi. Belediye Başkanı Arslan, işçilerin taleplerini 'kuru gürültü' olarak nitelendirirken, sendikacıları da 'şirretlik' yapmakla suçladı.

Çiğli Belediyesi'ne ait KAFESAN’da çalışan işçilerin, ihaleyi alan şirketin değişmesi gerekçe gösterilerek 6 aylık toplusözleşme haklarının ödenmemesi kriz yaratmaya devam ediyor. İşçiler son olarak belediyede yapılan toplantıda belediye başkanına çağrıda bulundu.

Eylem ilk olarak Genel İş İzmir 5 Nolu Şube'nin çağrısıyla belediye önünde başladı. Öğle arasıyla birlikte belediye önüne gelen işçiler burada oturma eylemi yaptı. Eylem boyunca işçiler "Kafesan işçisi köle değildir', 'Zafer direnen emekçinin olacak' ve 'İş ekmek yoksa barış da yok' sloganlarını attılar. Eyleme, Buca, Karabağlar ve Karşıyaka'dan da işçi temsilcileri katıldı.
Eylem sonrası dışarıda toplanan KAFESAN işçileri 'Direne direne kazanacağız', 'İşçiye verilen sözler tutulsun' ve 'Zafer direnen emekçinin olacak' sloganlarıyla belediyenin konferans salonuna girdi. İşçilerin toplu bir şekilde belediye binasına girmesinden rahatsız olan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan işçilere ve sendikacılara seslenerek "Kuru gürültü yapmayın. Oturun yerinize. Ya ben konuşacağım ya bunlar (sendikacılar) konuşacak. Şirretçi davranmanın hiç kimseye faydası yok. Sendika başkanlığı sendika başkanlığını bilecek" dedi.

ARSLAN 'MALİ DURUM YOK' DEDİ

Arslan, salonu terk etmek istese de işçiler gitmemesini istedi. Konuşmaya devam eden Arslan sendikayı iş barışını bozmakla ve belediyeyi yıpratmakla suçladı. Arslan, işçilere ödeme yapmak istediğini ancak belediyenin mali durumu olmadığını ve kasasında yeterli para olmadığını ileri sürdü. Ödemeyi ancak yeni toplu sözleşme sürecinde ve taksitle ödeyebileceğini dile getirdi. Şube Başkanı Ali Haydar Kara'nın çözüm noktasında adım atılması ısrarına rağmen Arslan, net bir şey söylemedi. Arslan, olası ödemeye faiziyle olmayacağını da söyledi. Arslan 'Bize sabır lazım. Allahın izniyle çözeceğiz" dedi.

'TEKLİF MAĞDURİYETİ BÜYÜTECEK'

İşçilere seslenen Şube Başkanı Ali Haydar Kara da, işçilerin taleplerini dile getirdiğini ancak belediye yönetiminde kendilerini muhatap alacak birini bulamadıklarını söyledi. Kara, yeni toplu sözleşme sürecinde ödenmesi teklifinin işçiler için geç olacağını ve işçilerin beklemeyeceğini de ekledi. Kara, iş barışının bozulmaması için bir an önce ödeme yapılmaması gerektiğini de vurguladı.  Söz alan işçiler de mali durumlarının kötüye gittiğini, borçlarını ödeyemediklerini belirtti.

İHALE DEĞİŞİKLİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

2014’ün son altı ayı için yapılan ihaleyi alan belediyenin başka bir şirketi ÇİBEL, ortada kendilerini bağlayan bir toplu sözleşme olmadığını iler sürerek, işçilerin toplu sözleşmeden doğan, ağır işçilik primini, koku primini, vardiya risk primini, ikramiyesini, sosyal yardım paketini, aile yardımını, öğrenim yardımını, yakacak yardımını, yoğurt ve gıda yardımlarını 6 ay boyunca ödememişti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karaman'daki yurtlar Bakanlık denetimine tabi değil mi?

SONRAKİ HABER

Bakanlık ölenleri hukuka aykırı hareket etmekle suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...