15 Haziran 2016 10:20

İmam hatipliler Sayıştay başkanlığı için yarışacak! 

Sayıştayın yeni başkanı olmak için Meclis Başkanlığına başvuran 13 isimden 9’u, imam hatip lisesi mezunu.

Paylaş

Hayri DEMİR

Sayıştay Başkanı Recai Akyel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Rize’ye giderek çay toplamasına dönük tartışmalar sürerken, 25 Haziran’da gerçekleşecek olan yeni başkanlık seçimleri için ‘başkan olmanın kriterleri’ belirlendi. TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığının ilk kez gazete ilanı vererek Sayıştaya başkan aradığını duyurmasının ardından son başvuru tarihi olan 10 Haziran’a kadar 13 isim Sayıştayın yeni başkanı olmak için Meclis Başkanlığına başvurdu. Ancak başvuruda bulunan 13 isimden 9’u, imam hatip lisesi mezunu oldu. 

Başkanlık için başvuruda bulunan 9 adayın imam hatipli olmasına karşın, mevcut Sayıştay Başkanı Recai Karayel ile birlikte başvuruculardan Özcan Rıza Yıldız ve İsmail Kemaloğlu, adaylık dosyalarında lise bölümünü boş bıraktı. 13 adayın içerisinde sadece düz liseden mezun olan isim ise Osmaniye’de bulunan Dervişpaşa Lisesinden mezun olan Beyami Özdemir oldu. 3 ismin özgeçmişlerinde lise bilgilerine dair tek bir ifade kullanmamış olmaları, imam hatipli olmadıklarını gizledikleri tartışmalarını beraberinde getirdi. Çünkü Kırşehir’de lise öğrenimini tamamlayan ve düz liseden memnun olan mevcut başkan Akyel de başvurusunda lise bilgilerine yer vermemişti. 

13 başvurucu arasındaki tek kadın aday ise Necla Eroğlu. Ankara Mamak İmam Hatip Lisesinden mezun olan Eroğlu, adaylık başvurusuna türbanlı fotoğrafı ile başvuruda bulundu. 

BAKAN DANIŞMANI DA ADAY

Trabzon İmam Hatip Lisesinden mezun olup, adaylık için başvuruda bulunan Şeref Efe de, AKP’de bakanlık yapan Ali Babacan döneminden bilinen bir isim. Efe, 2003 ile 2007 yılları arasından Babacan’ın danışmanlığını yaptı.

Bu isimlerin yanı sıra adaylık başvurusunda bulunan Abdullah Şimşek, Bitlis İmam Hatip Lisesinden, Mustafa Atalar İstanbul İmam Hatip Lisesinden, Ahmet Gümüş Karabük İmam Hatip Lisesinden, Ahmet Gümüş Karabük İmam Hatip Lisesinden, Ahmet Tezcan Ankara Merkez İmam Hatip Lisesinden, Abdullah Doğrul Zeytinburnu İmam Hatip Lisesinden, İdris Bulut Trabzon İmam Hatip Lisesinden, Seyit Ahmet Baş ise Karaman İmam Hatip Lisesinden mezun.

25 Mayıs 2009’dan bu yana Sayıştay Başkanlığı görevini sürdüren Recai Akyel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programlarında boy göstermesinin ardından tepkilerin odağına yer almasıyla birlikte yeni dönemde gerçekleşecek bu seçimlerde bu kadar imam hatip mezununun adaylık başvurusunda bulunması, AKP’nin yargıda kadrolaştığını bir kez daha göstermiş oldu.

BAŞKAN NASIL BELİRLENECEK

25 HAZİRAN’da gerçekleşecek olan seçim sürecinde ilk olarak Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri arasından ‘Önseçim Geçici Komisyonu’ kurulacak. Komisyon üyesi 15 milletvekili, partilerin güçleri oranında ve ‘ad çekme’ usulü ile belirlenecek. Adayların isimlerinin yer aldığı birleşik oy pusulası düzenlenecek ve ‘gizli oy’ yöntemi esas olacak. İlk iki sırayı alacak adaylar, daha sonra Melis Genel Kuruluna sunulacak. Meclis Genel Kurulu, komisyonun belirlediği iki aday arasından yine gizli oyla seçim yapacak. 

Bu nedenle Genel Kurulun en az 139 üye ile toplanması ve yeni başkanın toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla seçilmesi gerekiyor. (AnkaraDİHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Beştaş: TRT’ye neden işlem yapılmadı?

SONRAKİ HABER

Alevilerin pikniğine saldırı Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...