15 Haziran 2016 10:12

DİSK: 15-16 Haziran ruhuna ihtiyacımız var

DİSK, tüm yurtta yaptığı eylemlerle 46. yılında 15-16 Haziran direnişini andı.

Paylaş

DİSK, tüm yurtta yaptığı eylemlerle 46. yılında 15-16 Haziran direnişini andı. Eylemlerde, işçilerin haklarına yönelik saldırılara karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

İSTANBUL

İstanbul’da Yoğurtçu Parkı’nda yapılan eylemde işten atılan Bakırköy Belediyesi işçileri, DİSK’e bağlı sendika yöneticileri ve CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğütçü katıldı. Eylemde “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın haziran direnişimiz”, “Bakırköy işçisi köle değildir” sloganları atıldı. Burada konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 15-16 Haziran ruhuna bugün de ihtiyaç olduğunu belirterek “Çünkü işçilere bugün büyük bir savaş ilan edilmiş durumda. İşçileri köleleştirmek için acımasız yasaları bir bir Meclise getiriyorlar” dedi.

ANKARA

DİSK üyesi işçiler 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 46. yılında Ankara’da Madenci Anıtı'na yürüdü. Yürüşün ardından konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Bugün 15-16 Haziran direnişinin ruhuna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 46. yıl dönümü nedeniyle Yüksel Caddesi'nde bir araya gelen işçiler, Madenci Anıtı’na yaptıkları yürüyüş boyunca “Yaşasın Haziran direnişimiz” sloganları attı.

KESK Ankara Dönem Sözcüsü İsmet Meydan'ın da katıldığı yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Bundan 46 yıl önce, işçi sınıfının kendi elleriyle inşa ettiği örgütü olan DİSK'e saldırmaya kalkanlar hak ettikleri yanıtı almışlardır. O dönemde Meclis'e getirilen yasa ile DİSK'in varlığına son vermek, örgütlülüğünü yok etmek isteyenlere işçilerin yanıtı, inen şarteller, boşalan fabrikalar ve zapt edilen meydanlar sokaklar olmuştu” dedi.

İşyerlerini boşaltan işçilerin önlerine çıkan tankları, barikatları bir bir aşarak DİSK'e sahip çıktıklarını belirten Görgün, Anayasa Mahkemesi'nin de örgütlenme özgürlüğünü gasbeden yasayı iptal ettiğini söyledi. 15- 16 Haziran büyük işçi direnişinin işçilerin haklarını nasıl kazanacağını ve koruyacağını gösteren bir ders olduğunu kaydeden Görgün, “Bugün 15-16 Haziran direnişinin ruhuna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü işçilere karşı büyük bir savaş ilan edilmiş durumda. İşçileri köleleştirmek için en acımasız yasaları birbiri ardına Meclis'e getiriyorlar. İnsanlık tarihinin en ağır suçlarından biri olan insan ticaretini bir gecede yasalaştırdılar. Kiralık işçilik adı altında işçi simsarlığını yasal hale getirdiler. Seçimlerden önce taşeron işçilere kadro vadettiler, seçimlerden sonra eskisinden beter bir düzenlemeyi geçirdiler” diye konuştu.

ADANA

DİSK Çukurova Bölge temsilciliği ise İnönü Parkı’nda eylem yaptı. KESK, EMEP, Halkevleri, HDP ve ÖDP’nin de katıldığı eylemde kiralık işçilik ve kıdem tazminatının gasbına karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Burada konuşan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu demokrasiyi, laikliği, hak ve özgürlükleri kazanmanın işçi sınıfının elinde olduğunu belirterek, mevcut baskılara karşı bütün yurttaşların içinde yer alabileceği bir geniş demokrasi blokunda işçi sınıfının rolünün büyük olacağını kaydetti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim-Sen’den Barış için Akademisyenler hakkında açıklama

SONRAKİ HABER

Kütahya Valisi AKP’lilerle elini havaya kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...