15 Haziran 2016 08:58

‘Yazılan her şeyden rahatsızlık duyuluyor’

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğini Kumru Başer devraldı.

Paylaş

Soruşturma ve davalarla hedef alınan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasının 44’üncü gününde Genel Yayın Yönetmenliği görevini Haber Nöbeti Koordinasyonu’ndan Gazeteci Kumru Başer devraldı. Başer, gazetenin haber toplantısına katıldı. 

Bu nöbete katılmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Başer, “Her sayısına, her nüshasına, her günkü genel yayın yönetmenine, her günkü misafir genel yayın yönetmenine soruşturma açılıyorsa yasal bir gazetenin, o gazetede yazılan her şeyden rahatsızlık duyuluyor demektir” dedi. Başer, sadece Özgür Gündem’den değil, gazetecilerin Özgür Gündem’le dayanışmasından da rahatsızlık duyulduğunu belirtti.  

TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

“Bir ülkede basın özgürlüğü ya vardır ya da yoktur. Ya herkes için vardır ya da hiçkimse için yoktur” diyen Kumru Başer, Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığını, haber kovalayan, zor şartlarda çalışan gazeteciler için basın özgürlüğü yoksa kendileri için de olamayacağını söyledi. Kürt medyasına yönelik baskının siyasi bir sebebi olduğunu da vurgulayan Başer, “Kürt medyası çok etkili. Bilinmemesi, duyulmaması istenen her şeyin peşine düştüğü için hedefte” diye konuştu. 

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasının hem bir basın özgürlüğü dayanışması hem de haber alma hakkını savunma dayanışması olduğunu belirten Başer, “Burada yapılan, bir kesim insana yönelik haksızlığın karşısında durma dayanışmasıdır. Her bakımdan yapılması gereken bir şey. Benim elimden bu geliyordu bunu yaptım” dedi. 

36 SENE SONRA GÜNDEM TOPLANTISI

Gündem toplantısına katılan Gazeteci Kumru Başer, “Ben büyük zevk aldım. Çükü en son gazete kurulu toplantısına katılmam 1980’dir. Halkın gazetesi Demokrat’ın yayın toplantılarına katılırdım. Bugün, 36 sene sonra, hele de böyle dirençli bir yayın organının gündem toplantısına katılmak çok onur vericiydi benim için” dedi.

Başer, “İçeriğinden biçimine, her gün daha iyi işler yapmaya çalışan gazetecileri görüyorsunuz. Yarınki gazetede benim de adımın çıkacak olmasından ben çok onur duydum” dedi.

'FON AYRILMASI ÇOK GÜZEL'

Haber Nöbeti Koordinasyonu’nun, Günter Wallraff Eleştirel Gazetecilik ödülüne layık görülmesinin ardından aldığı 5 bin avroluk ödülü, hasar gören binasının onarımı için Özgür Gazeteciler Cemiyetine vermesine  de değinen Başer, “Bu ödülün Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin binasının onarımı için verilmesi ayrı bir önem taşıyor. Çünkü Sur, yakılıp yıkılan ve orada olan bitenin gizlenmeye çalışıldığı bir yerdi. O anlamda Sur’da bir gazetecilik meslek örgütü binasının onarımına fon ayrılması çok güzel. Ayrıca ÖGC, üyeleri arasında en çok tutuklu ve hükümlü olan meslek örgütü. Bu yüzden de çok anlamlı” dedi.  

{{282641}} 

Başer, konuşmasına şöyle devam etti: Haber nöbeti zaten çatışmalı bölgelerde haber kovalayan gazetecilerin can güvenliğini, özgürlüklerini ve Türkiye’de kamuoyunun haber alma hakkını savunmak için ortaya çıkmış bir girişimdi. Çok önemli işler başardı. 80 civarında gazetecinin doğrudan ve 100’lerce gazetecinin dolaylı dayanışmasını sağlayan bir etkinlik oldu. Bu ödülü almaktan çok büyük bir onur duyduk.  (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş ve Kılıçdaroğlu'nun fezlekeleri savcıda

SONRAKİ HABER

İşçiler, Çiğli Belediyesi önünde alacakları için eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...