15 Haziran 2016 04:55

IŞİD emiri, polis gözetiminde Ankara turu yapmış

Ankara Gar, Suruç, Diyarbakır ve Sultanahmet saldırılarının talimatını veren IŞİD Emiri İlhami Balı'nın 2012'den beri takipte olduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Ankara Gar, Suruç, Diyarbakır ve Sultanahmet saldırılarının talimatını veren IŞİD Emiri İlhami Balı'nın 2012'den beri takipte olduğu ortaya çıktı. El Kaide davası iddianamesine göre Balı, 21 Mart 2012’de Ankara’ya gelerek Hacıbayram Veli Camii bölgesinde örgüt toplantısı yaptı. Balı’nın faaliyetleri Emniyet tarafından takip edilmesine rağmen Ankara’dan ayrılmasına izin verildi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, el Kaide'nin Ankara yapılanmasına yönelik 26 kişi hakkında açtığı dava dosyasından İlhami Balı'nın ‘polis gözetimindeki' Ankara ziyareti çıktı.

Balı'nın Ankara'daki tüm faaliyetlerini, Terör ve İstihbarat polisleri fiziki takip ile adım adım izledi.

AŞTİ'de iddianamenin şüphelilerinden Yusuf Aslan ve Osman Çolakoğlu tarafından karşılanan İlhami Balı, Hacıbayram Veli Camii Kitapçılar Çarşısı'ndaki bir kitapçıda, örgütsel toplantı yaptı. Keçiören'de bir evde kalan Balı, yılbaşı gecesi canlı bomba saldırısı hazırlığındayken yakalanan IŞİD militanı Musa Canöz'ün akrabası Mustafa Canöz'ün Maltepe Pazarı'ndaki işyerine de gitti.

İlhami Balı, Ankara'da yanındaki iki kişi ile birlikte Hacı Bayram Veli Camiisi avlusunda bulunan Fahrettin Konuralp Memeoğlu ile buluştu ve yeniden Mavera isimli kitapçıya girdi ve bir görüşme yaptı. Memeoğlu, aynı yıl Suriye'ye geçerek Şam'a karşı savaşmış ve öldürülmüştü.

Diğer yandan el Kaide davası şüphelileri, Ankara'dan Suriye'ye patlayıcı madde yapımında kullanılan malzeme de götürmeye çalışmış. Polisin fiziki takibine göre, 7 Nisan 2012 tarihinde saat 11.30'da şüpheli Yusuf Aslan, Osman Çolakoğlu'nun İvedik Organize Sanayi Sitesi'ndeki cam balkon işyerine geldi. Bir süre sonra Yusuf Aslan, omzunda ağır bir çuvalla buradan ayrıldı.

Bu ziyaretleri adım adım takip eden polisin yaptığı çalışmalara göre, bahse konu çuvalın içerisinde patlayıcı madde yapımında kullanılan alüminyum tozu bulunuyordu. Bu maddeyi çatışma bölgelerinden Suriye'ye götürmeye çalıştıkları anlatılan iddianamede, ardından Osman Çolakoğlu'nun bu çuvalı Hatay'a kadar götürdüğü ancak oradaki irtibatı olan İlhami Balı'nın el Kaide'ye yapılan operasyonda yakalanması nedeniyle alüminyum tozunu teslim edemeden geri geldiği ifade edildi. Balı, gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakıldı ve Suriye'ye kaçtı.

HALİS BAYANCUK KİMDİR?

‘Ebu Hanzala' kod adıyla bilinen Halis Bayancuk'un, IŞİD'in İstanbul sorumlusu olduğu iddia ediliyor. 27 Temmuz 2015'te IŞİD yöneticisi olmaktan tutuklanan Bayancuk, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında 24 Mart 2016'da tahliye edildi. Hizbullah yöneticilerinden Hacı Bayancuk'un oğlu olan Halis Bayancuk, 2008'de de İstanbul'da ikinci Sinegog baskını eylemini planlarken yakalandı ve bir yıl sonra tahliye edildi. Baba Hacı Bayancuk, Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastı planlayıcısı olarak hüküm giymişti.

İLHAMİ BALI KİMDİR?

Türkiye'nin başına 4 milyon TL ödül koyarak en çok aranan teröristler listesinde kırmızı kategoride aradığı İlhami Balı, Türkiye'deki birçok katliamın talimatını veren IŞİD yöneticisi olarak biliniyor. İlk önce el Kaide adına faaliyet yürüten Balı, Suriye'de IŞİD ortaya çıkınca, bu örgüte katıldı ve örgütün Sınır Emiri oldu. Türkiye'deyken birçok kez yakalanıp serbest kalan Balı; Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Sultanahmet saldırılarının talimatını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de seçim anketi: Clinton, Trump'ın 12 puan önünde

SONRAKİ HABER

Orlando katliamında yitirilenler Mannheim’da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...