15 Haziran 2016 00:52

Gökçek'e tepki: Ayrı vagon taciz ve şiddeti önler mi?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in Twitter'dan metroda kadınlar için ayrı vagon önerisini anket uygulaması ile sorması tartışma yarattı

Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in twitter hesabından metroda kadınlar için ayrı vagon önerisini anket uygulaması ile sorması tartışma yarattı. Gökçek, Japonya’daki uygulamayı hatırlatıp, kadınların tacize karşı korunmasını öne sürerek, “Ne dersiniz? Ankara metrosunda bayanlara ayrı vagon uygulamasını deneyelim mi?” diye sordu. Anket sonuçlarını ve kadınlara ayrı vagon önerisini Ankara’daki kadın örgütlerine sorduk.

‘SOKAKTA YÜRÜYEN KADINLAR UÇSUN MU?’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Kadınların yaşam alanlarını ayırmak, çözüm üretmek yerine sorunu güçleştirmekten başka bir işe yaramaz. Sokakta yürüyen kadınlar uçsun mu o zaman?” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in böyle bir anketle toplumsal girdabı daha da derinleştirdiğini söyleyen Güllü, “Başkent Ankara’da böyle bir konunun gündem edilip anketle oylamaya sunulması bile sakıncalıdır, kınıyorum” diye konuştu. 

‘CEZA GEREKİYOR’

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı da “Vagonları ayırmakla sorun çözülmez. Cinsel şiddet sadece metroda, otobüste, dolmuşta olmuyor. Apartmanları, sokakları, iş yerlerini de mi ayıracaklar? Bu zihniyetin yargı yoluyla cezalandırılması gerekiyor” dedi.

Kadın Dayanışma Atölyesinden Fatma Abuşahade, “Şiddetin kaynağı kendileri. Şiddeti bu kadar  büyüten, kurmak istedikleri dünyada kadınların yerini ev ve yatak odalarından, hurilerden ibaret görenlerdir. Biz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e diyoruz ki; gölge etme, biz haklarımızı da, nasıl yaşayacağımızı da sana soracak değiliz” diye konuştu. 

Ankara Kadın Platformundan Derya Uysal, “Şimdi gerekçenin taciz ve tecavüz olarak konulması başlı başına samimiyetsizliğin bir ifadesi. AKP hükümetlerinin ve bir bütün olarak devletin, kadına  yönelik şiddete dair herhangi bir çözüm tedbirleri yok iken bunu ulaşımda ayrı vagonlar olarak uygulaması, kadını toplumdan yalıtarak bu sorunun aslında çözülemeyeceği gerçeğidir. Aslolan meselenin zihniyet değişikliğinde yattığını biliyoruz. Bu uygulamanın önerilmesi bile erkeklere bunu yapması konusunda bir meşruiyet zemini yaratıyor” diye konuştu. 

‘YAŞAM ALANLARINI AYIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL’

Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık da, kadın ve erkeğin yaşam alanlarını ayırmakla şiddet ve tacizin önüne geçilemeyeceğini ifade ederek, “Daha önce kadınlara özel taksi, özel otobüs, tacize yönelik şiddeti önlemek için girişimlerde bulunuldu. Kadınlar olarak toplumun yarısından izole edilmiş bir hayat istemiyoruz, bu ülkenin eşit yurttaşlarıyız. Şiddetin önüne geçmek istiyorlarsa eşit haklar ve erkek egemenliğinin yok edilmesi gerekir. Kadınları kentlerde yaşayamaz hale getirmek istiyorlar ve Ankaralı kadınlar olarak bunları kabul etmiyoruz” dedi. Işık, eğer kadına yönelik şiddeti önlemek istiyorlarsa ihtiyacı karşılayacak yeterlilikte sığınma evleri, aydınlatılmış ve rahat sokaklar, metro ulaşımının geç saatlere kadar ve güvenli olmasını sağlayıp, kadınların en ufak bir şiddet karşısında ulaşabileceği alanlar yaratmaları gerektiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ender İmrek'in davası yarın: Dayanışmaya bekliyoruz

SONRAKİ HABER

İşçiler her sabah mücadeleye ‘evet’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...