14 Haziran 2016 18:59

BM İnsan Hakları Oturumları'nda Türkiye'ye sert eleştiriler 

BM İnsan Hakları Oturumları'nın ikinci gününde de Türkiye'ye yönelik sert eleştiriler geldi.

Paylaş

BM İnsan Hakları Oturumları'nın ikinci gününde de Türkiye'ye yönelik sert eleştiriler geldi. Türkiye hükümetinin muhalif tüm kesimleri terörist ilan ettiğini belirten sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Kürdistan kentlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin inceleme yapabilmesi için Türkiye'ye BM'ye kapılarını açma çağrısında bulundu. 

İsviçre'nin Cenevre kentinde dün başlayıp 1 Temmuz'a kadar sürecek olan BM 32. İnsan Hakları Oturumları ikinci gününde devam etti. Oturumların ikinci günü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein'in yaptığı sunumla ilgili ülkelerin savunmaları ve sivil toplum kuruluşların konuyla ilgili görüşleri ile devam etti. Oturumlarda Türkiye'ye yönelik yine sert eleştiriler yapıldı. 

Devletlerin yaptığı sunumların ardından kitle örgütleri tarafında yapılan sunumlarda Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi. Yüksek Komiser Al Hussein'in Türkiye ile ilgili kaygı ve taleplerine katıldıklarını ifade eden Uluslararası İnsan Hakları Ligi Fedarasyonu (International Federation for Human Right Leagues) adına konuşan Nicolas Agostini, AKP hükümetinin kendinden olmayan tüm muhalifleri, gazetecileri, hukukçuları ve insan hakları savunucularını terörist olarak gördüğünü ve baskı uyguladığını söyledi. 

Türkiye'nin Güneydoğu'sunda yaşananların kaygı verici boyuta ulaştığını dile getiren Agostini, Türkiye'yi basın ve ifade özgürlüğü olmak üzere temel insan haklarına saygı göstermeye çağırırken, bu konuda Türkiye'ye baskı yapılması gerektiğin söyledi. 

Agostini, yine Türkiye'nin Kürt sorunu konusunda demokratik çözüm yöntemlerine başvurması gerektiğini sözlerine ekledi. 

İnternational Fellowship of Reconciliastion sözcüsü Derek Brett de Türkiye'nin Kürt illerinde yaşanan ihlallere ilişkin raporlar hazırlayan insan hakları kuruluşlarını 'terörist' olarak göstermesine tepki gösterdi. Brett, Türkiye'nin BM gözlemcilerinin etkili ve yerinde soruşturma yapabilmesi için kapılarını açması çağrısında bulundu. 

Türkiye'nin 'terörizmle savaş' adı altında uluslararası hukuku çiğnediğinin altını çizen Brett, Türkiye'ye uluslararası hukuka uygun davranmaya davet etti.

Oturumlar daha sonra göçmenler ve sağlık haklarının korunması konularıyla devam etti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye A Milli Kadın Basketbol Takımı galibiyetle başladı

SONRAKİ HABER

Sinop’ta Cerattepe eylemi: Artvin halkı yalnız değildir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...