14 Haziran 2016 18:07

‘Ankara katliamı’ üzerine fotoğraf sergisi

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'nın Ankara Katilamı ile ilgili fotoğraf sergisini ziyaret eden Ahmet Say sergiyi yazdı

Paylaş

Ahmet SAY

Değerli ve önemli olduğu için “medyamız”da adı pek geçmeyen bir sendikamız var: Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, kısa adıyla (BTS). Geçen hafta sonunda, bu sendikanın genel sekreteri olan Bay İshak Kocabıyık’tan bir e-posta aldım. Beni bir fotoğraf sergisinin açılışına davet ediyordu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde (Kızılay’da Konur sokak No. 4) açılan bu serginin konusu, 2015 yılının 10 Ekim sabahı, 101 yurttaşımızın can verdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı “Ankara Katliamı” olarak anılan acı olaydı. 

Sağlığım elvermediği için bu serginin açılışına gidemedim. Türkçesini isterseniz, “81 yaşındaki bir moruktan ne hayır gelecek?” Ancak, sergi tanıtımının bir ucundan tutmak için, değerli bir sendikacı olduğunu hissettiğim İshak Bey’den bir dilekte bulundum:

 “Sizden şunu diliyorum: Sergilenen fotoğraflardan uygun gördüğünüz sayıda fotoğraflar çekin ve benim e-posta adresine gönderin. Bu fotoğraflara bakarak ben bir şeyler yazmaya çalışayım…”

 Ankara Katliamı’nı okurlarım hatırlayacaktır: KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrıcısı olduğu “Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi” sloganıyla on binlerce insanın akın ettiği “Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi”, Ankara Garı yakınında çok acı şekilde sonuçlanmıştı. Bu korkunç olayda en fazla kayıp veren örgüt olarak Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), şimdi 10 Ekim katliamını unutmamak ve unutturmamak için “yaşamını yitirenlerin anısına” bir sergi açıyordu. Sergiyi, Ankara Mimarlar Odasının yanı sıra, “10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği” de destekliyordu. Kısa adıyla AFSAD olarak bilinen Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’ndeki “Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğrafçılar Atölyesi”nin üyeleri de serginin fotoğraflarını hazırlamıştı. Sonuç olarak sergi, 10 Haziran 2016 Cuma günü açıldı.

 Bana gönderilen fotoğraflarda gördüğüm etkileyici bir slogan şöyleydi: Hatırladığın kadar güçlü, unuttuğun kadar suçlusun! UNUTMA!

 “10 Ekim katliamı”nı hatırlatmakta asıl emeği geçen fotoğrafçı arkadaşlar ise şu adları taşıyor:

 Burcu Cansu, Bülent Güler, Cevat Üstün, Cihan Baykal, Çınar Livane Özer, Fahri Aksırt, Lâle Bektaş, Mehmet Özer, Mete Karakul, Özer Kaysavuk, Sedat Suna, Tümay Berkin, Uygar Coşgun, Zeynel Güven.

 Ankara’da oturan okurlarım kaçırmasın bu sergiyi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye obezitede ilk 25 ülke arasında yer alıyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Parlak serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...