03 Mayıs 2012 05:34

Açlık grevinde bir futbolcu: Mahmud Sarsak

14 yaşında Refah’taki yerel bir takımda futbola başlamış, 17 yaşında Norveç’te sonrasında Irak’ta ülkesinin genç milli takımıyla sahalarda boy göstermiş 25 yaşında Gazzeli bir futbolcu Mahmud Sarsak...Ülkesinin milli takımına seçilecek kadar yetenekli, aynı zamanda üniversitede Bilgi Teknolojisi eğitimi gör&u

Açlık grevinde bir futbolcu: Mahmud Sarsak
Paylaş
Mithat Fabian Sözmen

Ülkesinin milli takımına seçilecek kadar yetenekli, aynı zamanda üniversitede Bilgi Teknolojisi eğitimi görüyor. Başka bir ülkede doğmuş olsa bu özellikleriyle gazete manşetlerini bir “başarı hikayesi” olarak süsleyecekti.

Oysa o bir Filistinli. 3 yıldır suçunu dahi bilmeden cezaevinde ve 45 günü aşkın süredir devam ettirdiği açlık grevi sebebiyle şu anda hastanede yatıyor.

Elektronik İntifada’dan Rami Almeghari’nin haberine göre 2009’da Batı Şeria’daki Filistin Milli Takımı kampına katılmak üzere yola çıktığında Erez’deki bir kontrol noktasında İsrailli askerlerce gözaltına alındı. Seyahati Filistin Yönetimi’nce ayarlanmıştı ve İsrail’in de izni vardı. Tüm bunlara rağmen hukuksuzca alıkonuldu ve Necef çölünde sorgulandı.

Suçu ne mi? Kimse bilmiyor! Kimseye açıklanmadı! Yetkili makamlara sorarsanız “terörist” gruplarla ilişkisi var ve İsrail devletine yönelik bir tehdit oluşturuyor! Bir nevi “önleyici gözaltı” vakası. ABD’den, Türkiye’den alışık olduğumuz bir demokrasi ayıbının İsrail versiyonu.

Üzerine yıkılacak bir suç bulunamadığı için savunması da alınamıyor! Buna rağmen tutukluluğu 6 ayda bir yenileniyor!

Sarsak, tüm bu adaletsizliğe dayanamayarak yaklaşık 45 gün önce açlık grevine başladı. Birkaç haftadır Ramla’da bir hastanede yoğun bakımda ve tahmin edebileceğiniz üzere ailesinin durumu perişan.
Sarsak yalnız değil. İsrail’in zulüm yuvası cezaevlerinde 4500 Filistinli var ve binden fazlası 17 Nisan’da açlık grevi ilan etti. Sarsak dahil 10 tutsağın açlık grevleri devam ediyor.

Daha önce çok sayıda Filistinli futbol kulübünün 2013 21 yaş altı Avrupa Kupası’nın İsrail’de düzenlenmesi kararına yönelik itirazlarını duymamıştı UEFA Başkanı Michel Platini.  Acaba göz göre göre işlenmeye çalışılan bu cinayeti duyuyor mudur?

Ya da şöyle soralım: Duyması için daha ne olması gerekiyor?

Ve bizim, Filistin’e duyarlı olduğunu söyleyen devlet kurumlarımız, örneğin Gençlik ve Spor Bakanlığı bunları duyurmak için ne yapıyor?

ÖNCEKİ HABER

İspanyol tekellerine bir darbe de Bolivya’dan

SONRAKİ HABER

Mardin'de çocuklara zehirlenme teşhisi konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...