14 Haziran 2016 17:52

Maltepeli öğrencilerden şiir sokağı

İstanbul Maltepe'de bulunan Orhangazi Çok Programlı Anadolu Lisesinde “Şiir Sokağı Projesi” kapsamında şairlerin şiirleri okul duvarlarına yazıldı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul’un Maltepe ilçesinde bulunan Orhangazi Çok Programlı Anadolu Lisesinde “Şiir Sokağı Projesi” kapsamında şairlerin şiirleri okul duvarlarına yazıldı.  

“Selam olsun bizden önce geçene. Selam olsun dosta, hasa, çile çekene.” Gülten Akın’ın bu dizeleri gibi Cumhuriyet Dönemi şairlerinden 300 tane şiir “Şiir Sokağı Projesi” ile can buldu. Nâzım Hikmet’ten Rıfat Ilgaz’a, Cemal Süreya’dan Edip Cansever’e, Hasan Hüseyin Korkmazgil’den Orhan Veli Kanık’a, Aşık Mahsuni Şerif’ten Neşet Ertaş’a ve daha fazla şairin şiirlerinden seçkiler yazılarak öğrencilerin edebiyata olan ilgisi artırılmaya çalışıldı. 

Okulda okuyan öğrencilerin birçoğu zor şartlar altında yaşıyor. Rutubetli evlerde oturuyor, düzensiz ve yetersiz besleniyor. Babaları işsiz ya da asgari ücretle çalışanlar, uyuşturucu kullananlar, şiddet mağduru onlarca genç... Okul bittikten sonra çalışmak zorunda kalanlar... İşte bu öğrenciler, okuldaki öğretmenler tarafından belirlenerek, yetenekleri doğrultusunda yeniden kazanılıyor. Şiir, öykü, deneme alanlarında yetenekli öğrenciler bu konuda geliştirici çalışmalar yapılarak, ilçe ve il genelindeki yarışmalara hazırlanıyor. 

Bu öğrencilerden biri Özgür Demir. İstanbul genelindeki okullar arasında yapılan “İnsan Hakları” konulu resim yarışmasında birinci olan Demir, okula başlamadan önce babası ve ağabeyleriyle inşaatlarda çalışmış. 

Bir diğer öğrenci Enes, okulun krişlerine hat yazısı ile şiirleri bir hafta uğraşarak yazmış. Bir de İbrahim var, grafik öğrencisi. Okuldaki resim öğretmeni keşfetmiş. Özgür, Enes, İbrahim ve daha niceleri... Yaşamlarındaki olanaksızlık içinde Şiir Sokağı Projesi”nin yaratıcıları olmaya çalışıyorlar. 

Okulun Resim ve Grafik Öğretmeni Ali Ekber Ataş öğrencileri kazanmak için okulda çeşitli kültür, sanat, spor etkinlikleri yaptıklarını söylüyor. Arkeoloji, resim, heykel, modern sanatlar müzelerine geziler, resim, müzik, tiyatro sergi ve gösterilerine topluca geziler düzenlediklerini belirten Ataş, her yıl kitap fuarına, öğrencilerin görmedikleri, bilmedikleri mekanlara mutlaka geziler düzenlediklerini aktarıyor. Şiir Sokağı etkinliğinde seksen öğrencinin aktif görev aldığını vurgulayan Ataş, “Bütün bu yapılanlar, çok özel çaba sarf etmeden, dokunabildiğimiz ve çok sorunlu görülen öğrencilerimizle gerçekleştirildi. Eğitimin sanatla buluştuğunda, insanın duygu ve düşünce dünyasında neler yaratılacağının ve kişide sıra dışı bir sıçrama yarattığının herkesçe yapılabilecek örnekleriydi bunlar. Biz, bu çocuklarımızı, sanatın değişik alanlarıyla buluşturduğumuz her anında, onlarda bir davranış dönüşümü gerçekleştirdiğimizi gördük. Sanatla eğitimin iç içeliği kişide niteliksel bir dönüşümü geçekleştiriyor” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

1 saatlik derste 417 eser

SONRAKİ HABER

Yönetmenden ‘Sefer’ açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...