14 Haziran 2016 17:46

‘Yeryüzü Düşleri’ ‘Şiirin Kadın Hali’ni anlatıyor

‘Yeryüzü Düşleri'nin 2. (mayıs-haziran 2016) sayısı, onun içerik açısından ne kadar nitelikli olduğunu gözler önüne seriyor.

Paylaş

İsmail BİÇER 
İstanbul

‘Yeryüzü Düşleri’, edebiyat-sanat dergiciliği dünyasına sessiz sedasız bir giriş yapsa da, 2. (mayıs-haziran 2016) sayısı, onun içerik açısından ne kadar nitelikli olduğunu gözler önüne seriyor.

Ülke koşullarında edebiyat-sanat adına (Özellikle de dergi yayımlamak adına) uzun soluklu çalışmalar yapmak, bu anlamda ideallerinizi gerçekleştirmek oldukça zor. Öncelikle karşınıza maddi sorunlar ve sonrasında okur sorunu (beğeni olgusu) çıkıyor. Kısa bir süre sonra da, çıkarmış olduğunuz dergi, birkaç sayı sonra kayboluyor; geride yayıncının uzun süre ödemek zorunda kalacağı bir borç yığını kalıyor.

Turgut Toygar ve Vedat Akdamar’ın Genel Yayın Yönetmeni, Mehmet Akif Solmaz’ın Sanat Yönetmeni, Erdal Erdem ve Ozan Baygın’ın Editör, Enver Topaloğlu’nun Redaktör olarak görev aldığı ‘Yeryüzü Düşleri’, karşılarına çıkacak tüm zorlukların bilinciyle, elini taşın altına sokmuş bir dergi. Klasik bir edebiyat-sanat anlayışı taşımıyor. 2. sayısının ilk sayfasında yer alan “Merhaba” başlıklı editör yazısı,  bunun göstergesi ve özet bir manifestosu.

“Sadece bir dergi çıkartmıyoruz. Yazın ve sanatın evrensel diliyle bir yolculuğa çıkıyoruz. Yerelliğin (evrensel) tadına varanların dokunduğu bir düş yolculuğuna çıkıyoruz. Mesela Ritsos’un henüz çevrilmemiş bir şiiri, İranlı Heykeltıraş Babek Sobhi’nin bir şiiri ve görselleri, Azerbaycanlı Şair Baba Balakişiyev’in Azerbaycan şiiri üzerine bir değerlendirmesi. Bu sayıda Türkiye yazınında önemli kilometre taşları olan birkaç kadın yazar ve şairimizin şiir serüvenine tanıklık edeceğiz. Sizlerin de aşina olduğu şair ve yazarların dışında, bu serüvenin henüz başında olan genç arkadaşlarımızı da sizlerle buluşturduk. Önümüzdeki sayılarda bu yolculukta bizlerle yürümek isteyen tüm kalemşorları ve sustalı kalemleri sayfalarımızda görmekten gurur duyacağız. Bizi izlemeye devam edin.”

‘Yeryüzü Düşleri’nin kapak konusu; “Mihri’den Günümüze Şiirin Kadın Hali”. Şiirimizin bu can alıcı konusuna imza atan isimler: Ayten Mutlu, Aysu Altunay, Yelda Karataş ve Filiz Elasu. Şiir, öykü, röportaj, inceleme ve çevirileriyle yer alan diğer kalemler; Ahmet Önel, Enver Topaloğlu, Aziz Kemal Hızıroğlu, Erdal Erdem, Enes Solmaz, küçük İskender, Ari Çokana, Ozan Baygın, Deniz Meltem Esen, Türker Körük, Taner Cindoruk, Mehmet Akif Solmaz, Seyit Çelik, Turgut Toygar, İsmail Biçer, Hüseyin Avni Dede, Serhan Oktay, Uğur Hakan Hacıoğlu, Hasan Tel, Hakan Keysan, Cem Kertiş, Fırat Caner, Jan Ender Can bulunuyor. Sami Solmaz’ın 2015’te, Dohuk’ta bulunan Essian Mülteci Kampı’ndan taşıdığı fotoğraflar ise oldukça çarpıcı ve görülmeye değer. 

Edebiyat, şiir ve sanat adına, gerçekleştirmek istediğiniz düşleriniz mi var?.. ‘Yeryüzü Düşleri’ne ulaşın ve dokunun. 

İletişim: yeryuzudusleri@gmail.com

ÖNCEKİ HABER

Şeyh Maksud’da ilaç sıkıntısı

SONRAKİ HABER

1 saatlik derste 417 eser

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa