14 Haziran 2016 17:25

Donetsk savaşı kurbanları anıldı

Donetsk’te çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenler anıldı. Hayatını kaybedenler için onlarca güvercin biçimli beyaz balon uçuruldu

Paylaş

Okay DEPREM 
Donetsk

Ukrayna’da ve Donbass’taki iç savaş ikinci yılını geride bırakırken, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DNR) başkenti Donetsk, bölgedeki çatışmaların şehrin etrafına yayılmasının yıl dönümünü ve aynı zamanda harbin başlarında verilen kitlesel kayıpları andı.  Lenin Meydanı’nda yüzlerce kişi, ellerinde çiçekler, barışa dair sayısız pankart ve beyaz balonlar ile bir araya geldi. 

BİNLERCE ÖLÜM, YARALANMA

Hatırlanacağı gibi 2014 yılının mayıs ayında Donetsk – Sergey Prokofiyev Uluslararası Havalimanına doğru sıçrayan silahlı çarpışmalar, haziran ayına gelindiğinde kentin kuzey, batı ve güney sınırlarında ve banliyölerine kadar gelmişti. Çatışmalar sonucu, havalimanı yerleşkesi tamamen tarihe karışırken, birçok ilçenin onlarca semt ve mahallesindeki binlerce konut da ağır hasar görmüştü. 2014 ve 2015 döneminde yoğun olarak süren Donetsk Savaşı’nda şu ana kadar binlerce insanın öldüğü ve yine binlercesinin yaralandığı ve yüzlercesinin de sakat kaldığı resmi kayıtlara geçmiş durumda.   

‘MAYIS-HAZİRAN TRAVMASI’ ANISINA REQUEM

Mozart’ın meşhur dramatik eseri Requem’den esinlenilerek ‘Requem mitingi’ adı verilen anma etkinliği, ‘Donbass’ın Kalesi’ adındaki tanınmış askeri örgütlenme ile ‘Donbass’ın Yeniden Doğuşu’ ismindeki yardım kuruluşu tarafından ortaklaşa düzenlendi. Söz konusu gösteri, savaşın ilk günlerinde Kiev yönetimine bağlı savaş uçaklarının Donetsk varoşlarında gerçekleştirdiği bombardımanlarda hayatlarını kaybeden onlarca insan anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. DNR Halk Sovyeti vekillerinden ve özel risk durumlarındaki spesifik kurtarma operasyonlarını yöneten ‘Lejyon’ Takımı Albayı Sergey Zavdoveyev, kısa bir konuşma yaptı. Aralarda gitar eşliğindeki ufak müzik dinletisinden ve bağımsız cumhuriyetin bazı askeri ve sivil yetkililerinin yaptıkları kısa konuşmaların ardından mitingin sonunda onlarca güvercin biçimli beyaz balon mavi gökyüzüne doğru bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

DİSK'ten demokratik birlik çağrısı

SONRAKİ HABER

Orlando saldırısı Kocaeli'de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...