14 Haziran 2016 14:35

10 Ekim davasında 14 fail yargılanacak

10 Ekim Katliamı’na ilişkin iddianamede 14 kişinin asıl fail sıfatıyla yer alması bekleniyor. 

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı’na ilişkin davanın iddianamesi hala tamamlanmadı. Edinilen bilgiye iddianamenin tamamlanması için geçtiğimiz günlerde Antep’te polis operasyonu sırasında kendini patlattığı iddia edilen Yunus Durmaz’a ilişkin adli tıp raporunun mahkemeye ulaşması bekleniyor. Ayrıca 10 Ekim Katliamı’nı gerçekleştiren Yunus Emre Alagöz’ün adli tıp raporunda da eksiklikler olduğu belirtiliyor. İddianamede 14 kişinin asıl fail sıfatıyla yer alması bekleniyor. 

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin düzenlediği mitinge katılmak için Gar önünde toplananların arasına giren IŞİD’li iki canlı bomba kendi patlatmış, yüzü aşkın kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Katliamın üzerinden 8 ay geçmesine rağmen iddianame hala hazırlanmadı. 

DURMAZ VE ALAGÖZ’ÜN ADLİ TIP RAPORLARI BEKLENİYOR

İki canlı bombanın yanı sıra, katliamın emrini verdiği belirtilen Yunus Durmaz ve canlı bombaların Ankara’ya ulaşmasını organize eden Halil İbrahim Durgun’un ise iki farklı polis operasyonunda kendileri patlatarak yaşamlarına son verdiği açıklanmıştı. Edinilen bilgiye göre iddianamenin açıklanması için 19 Mayıs günü gerçekleşen operasyonda öldüğü belirtilen Yunus Durmaz’ın adli tıp raporunun savcılığa iletilmesi bekleniyor. Diğer yandan Yunus Durmaz hakkında nüfusta ölü kaydı da henüz düşülmedi. 

Ayrıca katliamın faili olarak açıklanan Yunus Emre Alagöz’ün ise adli tıp raporunda sorun olduğu, raporla ilgili yazışmaların sürdüğü ifade ediliyor. Bu eksikler tamamlandığında iddianamenin açıklanması bekleniyor.  

18 FAİLİN 4’Ü ÖLÜ

İddiaya göre, dosyada ismi yer alan 37 sanıktan 18 tanesini esas fail olarak kabul etti. Ancak iki canlı bomba ile birlikte Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun öldüğü için haklarında takipsizlik kararı verildiği belirtiliyor. Bu durumda sadece 14 kişinin katliamın faili oldukları iddiasıyla yargılanması bekleniyor. 

Geri kalan 23 sanık hakkında ise örgüt üyeliğinden dava açılacağı iddia ediliyor. Ayrıca dosyada adı geçen bazı kişilere ilişkin hiçbir bağlantı tespit edemeyen savcılığın, bu kişiler hakkında ek takipsizlik kararı vereceği belirtiliyor. 

KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN AYRI SORUŞTURMA

Katliamın ardından kamu görevlileri hakkında yapılan suç duyurularının ardından Mülkiye müfettişleri, emniyet amirleri hakkında inceleme yürütmüş, yargılanmaları yönünde kanaat bildirmişti. Buna rağmen Valilik soruşturma izni vermemiş, savcılık da itiraz etmeyerek dosyayı işlememe koymamıştı. İstihbarat bilgilerinin basına yansımasının ardından yeniden yapılan suç duyuruları karşısında da savcılık, eski kararını gerekçe göstererek işlem yapmamıştı. İddiaya göre savcılık, bazı şikayetçilerin ifadelerinden yola çıkarak, ihmali bulunduğundan şüphelenilen kimi kamu görevlileri hakkında dava açılması için memur suçları soruşturma bürosuna  ayrı bir yazı yazdı. 

ÖNCEKİ HABER

101 kişinin ölmesi ‘katliam’ değilmiş!

SONRAKİ HABER

Paris’te dev mitinge 1 milyon kişi katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...