14 Haziran 2016 10:40

Liselerde, gerici ve yandaş eğitime karşı isyan büyüyor!

İstanbul Erkek Lise’sinde başlayan lise öğrencilerinin eğitimde gericileşmeye karşı isyanı yayılarak devam ediyor.

Paylaş

Liselerde eğitim müfredatının gericileşmesine, okul yönetimlerinin laik ve çağdaş eğitim anlayışına karşı dini-gerici ve hükümet yanlısı tutumlarına ve okul idarelerinin baskıcı tutumuna karşı lise öğrencileri laik, demokratik, bilimsel anadilde eğitim taleplerinin bazen tamaını bazen bir kısmını içeren bildiriler yayımlıyor. Beildiri yayımlayan liselere her geçen gün yenisi ekleniyor.
Açıklanan bildirilerde okul yönetimlerinin baskıcı, gerici ve hükümet yanlısı tutumlarına tepki gösterilerek dayanışma ve birlikte mücadele vurgusu yapılıyor. Açıklanan bildirilerde öğrenciler kendisinden önce bildiri açıklayan arkadaşlarına selam ve dayanışma çağrılarını da iletiyor.

KURTULUŞ ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ: LaiKALacağız!

"Geçtiğimiz günler içerisinde okulumuzun ikinci katında bulunan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı panosunda yer alan “Yaşasın Laiklik” yazısı okul idaresi tarafından sendikaların sloganı olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. Bizler gericiliğe karşı laikliği savunan liseliler olarak bu gerekçenin göstermelik olduğunun asıl kaldırılma sebebinin o malum partinin laiklik karşıtı eylemleri olduğunu ve okul idaresinin o malum partinin birer fertleri olduğunu biliyoruz.
Çağdaş ve bilimsel eğitimi savunduklarını iddia eden okul idaresi çağdaş ve bilimsel eğitimden uzak bir şekilde bizleri dayatmalar ile baskı altına almaya ve susturmaya çalışıyor. Okul kurallarını yalnızca fişledikleri aydın düşünceyi savunan arkadaşlarımıza uygulayan okul idaresi kendilerini eşitlikçi olarak tanıtıyor. Okul içerisinde siyasi yapılanmanın olmaması gerektiğini savunup öğrencileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklere götürüyor o malum padişahın fotoğrafları önünde fotoğraf çekinmelerine izin veriyor.
Bizler çağdaş, bilimsel, anadilde eğitim isteyen Kurtuluş Anadolu Lisesi öğrencileri olarak hükümet yanlısı okul idaresine onun baskı ve dayatmalarına karşı başkaldırıyor, sizleri de sesimize ses olmaya, Gezi direnişinde haykırdığımız sloganımızı beraber tekrar etmeye çağırıyoruz;
Tohum bir kez toprağa düştü, yeşerecek!”

KAĞITHANE ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ: KIVILCIMI BÜYÜTELİM

"Biz, Kağıthane Anadolu Lisesi öğrencileri olarak, İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan gericiliğe karşı bildiri kampanyasına desteğimizi sunuyor; gerici ve yandaş eğitime karşı verilen bu mücadelede arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu gururla bildiriyoruz.
Biz de okulumuzda, diğer liselerde olduğu gibi, iktidarın soluğunu ensemizde hissediyoruz. Ankara katliamıyla ilgili pano hazırlayan arkadaşımızı idare polise vermekle tehdit ediyor. Bir sabah okula geldiğimizde AGD’lilerin okulun önüne stand açtığını görüyoruz. Soma’nın yıldönümünde bahçede anma yapmamız engelleniyor. Bunun yanında en temel hakkımız olan bilimsel, laik eğitim talebimiz yanıtsız kalıyor, gerçekleştirilmiyor.
Bunlar tabi ki belli bir sürecin bize getirdikleri. Uzun bir zamandır uygulanan dindar-kindar nesil yetiştirme politikası iktidarın kendi gençliğini yaratmak istemesindendir. Eğitimi kendi tekeline alıp gençliğe yön vermeleri, biat etmeyi öğretmeleri bundan dolayıdır. Bu politikalar gençliği, yani ülkemizin geleceğini karanlık bir bataklığa doğru çekmektedir.
Şimdiden liselerdeki bu protestoların Tayyip Erdoğan’ı ne derece endişelendirdiğini son açıklamasında gördük. Gençliğin gücünün farkında olan Erdoğan liselerde başlayan hareketi; "birilerinin kaşıyarak huzursuzluk çıkarmak istemesi" olarak yorumladı. Aslında olanlar gençliğin baskıcı, zorba ve iktidarın tekelindeki eğitimi reddetmesidir.
Türkiye’deki bütün liseli arkadaşlarımıza çağrımızdır! Hepinizi dayanışmaya, İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan kıvılcımı büyütmeye, karanlığa karşı aydınlığın yanında olmaya çağırıyoruz!"

HİSAR OKULLARI ÖGRENCİ GRUBU: SES VERİYORUZ

"Türkiye’yi yıllardır sinsice saran gerici, bağnaz ve kutuplaştırıcı düşünce ve eğitim sistemine karşı ilk kıvılcımı çakan, neslimizin Hasan Tahsinlerinin, İstanbul Erkek Liseli arkadaşlarımızın ve onlara bu haklı davalarında destek olan herkesin yanındayız. Direnen neslin bir parçası olmanın onurunu her zaman taşıyacağız.
Ülkenin çektiği acılara, baskıya, sansüre şahit olan ve sorgulamayı görev kabul eden gençler olarak, bu duruma duyarsız kalmak, hem cumhuriyetin bize kazandırdığı değerlere hem de vicdanımıza açık bir hıyanettir. Düşünce özgürlüğünün öğrenmenin temeli olması gerektiğine inandığımız liselerimizde baskıcı politika ile gerici, sorgulamayı reddeden eğitim anlayışına maruz kalan liseli arkadaşlarımızın sesini duyuyoruz ve onların sesine ses, gücüne güç katmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz.
Zorbalık ve kindarlıktan beslenen bir yönetime, hoşgörü ve eşitlikten aldığımız güç ile karşı duran bizler, özgür düşünce ve bireye değer veren bir toplum yaratma yolunda yorulmadan ve kararlı adımlarla yürüyeceğiz.
Direnen tüm liseli dostlara selam olsun."

EDİRNE HASAN RIZA GÜZEL SANATLAR LİSESİ

"Bizler, heykelin “ucube” resmin ve müziğin “günah” olduğunu söyleyen insanlarla dolu bir ülkede cesaretimizi topladık, geleceğimizi sırtladık ve güzel sanatlar lisesinin yolunu tuttuk. Bizler buraya bir kemanın melodileriyle doymaya, bir fırçanın ucundaki renklerin dünyasında kaybolmaya geldik, bir şairin silahını (kalemini) tanımaya geldik… Ama bize güzel bir eğitim ve refah vaad edenler çıktılar; “Laiklik istemek kafirliktir”, “Müzik günahtır, ilahi dinleyin” , “Eşiniz namaz kılmazsa yataklarını ayrın gerekirse bir halatla kalçasına vurun”, “Resim Allah’a şirk koşmaktır”, “Kadınların hepsi kapalı olmalıdır”… Ve sabırlar taştı, sinirler gerildi. Ayağa kalktık, hazırlandık ama onlar gibi nefret ile değil sanatımızın güzellikleri ile. Kulübümüzü kurmaya çalıştık “bölünme istemiyoruz” dediler. “Biz varız!” dedik kabullenmediler. “Etkinlikler yapacağız!” dedik, “siyaset yapmayın” dediler. Sanki hükümetin siyasetine boyun eğip kabullenenler onlar değildi. Sanki cinsiyetçiliğe, gericiliğe, yobazlığa taviz verenler onlar değildi. Okul yurtlarımızda ne olduğu belirsiz insanlarla sohbetler düzenleyenler sizlersiniz! Bize “Müdür Beyin talimatı var” diyerek zorla “kutlu doğum haftası programı” izleten sizlersiniz! Okulumuza şu anda çocuk pornosu izlemekten hapis yatan Rektör Yardımcısı İlahiyatçı Hüseyin Sarığlu’yu getirip konuşturma yaptıran sizlersiniz! Bizler ise hiçbir zaman bu zihniyete boyun eğmeyecekleriniz! İzin vermediğiniz resim sergisinde inadına ezilenleri anlatanlarız! Bizler varız ve var olacağız! Taa ki bilimsel ve laik eğitim hakkımızı alana kadar. Bu haksızlıklara farklı okullarda, farklı sıralarda maruz kalsak bile ortak mücadelemizde bir bütünüz sevgili liseliler. Selam olsun sizlere! Selam olsun karanlıklar içinde meşale yakabilenlere… Yüzünü güneşe, sırtını karanlığa çevirebilenlere…" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Leyla İmret: Cizre'de hasar almayan evler de yıkılıyor

SONRAKİ HABER

Hurşit Külter 19 gündür bulunamıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...