14 Haziran 2016 10:37

Leyla İmret: Cizre'de hasar almayan evler de yıkılıyor

Cizre'de hasar gören binaların yanında hasar almayan ya da yurttaşların onardığı binalar da devlet tarafından yıkılıyor.

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 79 gün süren ablukadan sonra ilçeye geri dönüp evlerini yeniden inşa etmek isteyen yurttaşlar, devlet tarafından engelleniyor.

“Riskli alan” denilerek inşa çalışmalarının engellendiği Cizre’de, belediye çalışmaları da devlet tarafından durdurulmak isteniyor. Bütün engellemelere ilçede inşa çalışmaları devam ederken, 100’den fazla ev inşa edildi. Cizre Belediyesi’nin yaptığı tespitlere göre bin 200 ev ağır hasarlıyken, Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamalarda 3 bin 200 evin ağır hasarlı olduğu iddia edildi. 

'HALKIN EMEĞİ YOK EDİLİYOR' 

Yasağın kaldırılmasıyla birlikte halkın topraklarına geri döndüğünü ve seferberlik ruhuyla inşa çalışmalarına başladığını söyleyen Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret, “Riskli alan” denilerek hasar almayan evlerin de yıkıldığına dikkat çekti.

Devletin “Riskli alan” tanımlamasıyla hem halkın hem de belediyenin çalışmalarına engel koymak istediğini söyleyen İmret, “Kürdistan, Avrupa ve Türkiye illerinden birçok kurum ve kuruluş Cizre için seferber oldu. Cizre halkı da bu süreçte kendi aralarında büyük bir dayanışma ağı oluşturdu. Halk göç etmemek için evlerini onardı" dedi.

İmret, az hasar görmüş evlerde oturan insanların bin bir emek harcayarak evlerini inşa ettiklerini belirterek, halkın para harcayarak evlerini inşa ettiklerini ancak devletin bunları göz önünde bulundurmadan evleri yıktığını ifade etti.

Devletin bir plan çerçevesinde belirledikleri evleri yıktığını söyleyen İmret, Kaymakamlık tarafından 3 bin 200 diye açıklanan ağır hasarlı evlerin aslında bin 200 olduğunu ve devletin planlarını gerçekleştirmek için hiç hasar görmeyen evlerin dahi hasarlı gibi gösterildiğini söyledi.

Devletin Cizre’de her gün 10’dan fazla evi yıktığını söyleyen İmret, “Riskli alan denilerek, herkesin elini kolunu bağlamış durumdalar. Burada yapılmak istenen Cizre’nin tarihi, kültürel, sosyolojik yapısını baştan aşağı değiştirmektir. İnsanları göçe zorlamaktır. Ama halk bütün bunlara karşı direniyor” diye ifade etti.

Devam edilen yıkıma engel olmak için bütün hukuki yolları zorlayacaklarını söyleyen İmret, “Halka bir süre dahi verilmeden gidip evleri yıkıyorlar. Biz avukatlarımızla ne yapabileceğimiz konusunda sürekli irtibat içindeyiz. Devlet Cizîr’de imar ve yol çalışmalarına da el koydu. Belediyeyi bu şekilde işlevsiz hale getirilmek isteniyor. Dört bir yandan elimizi kolumuzu bağlamak istiyorlar. Yolları biz yapacağız, imarla biz ilgileneceğiz denilerek, Belediye devre dışı bırakılıp, fiilen el konuluyor” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta belediye çalışmaları engelleniyor

SONRAKİ HABER

Liselerde, gerici ve yandaş eğitime karşı isyan büyüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...