03 Mayıs 2012 07:09

Barış da istiyoruz güvenli gelecek de

1 Mayıs’ı coşkulu mitingle kutlayan Diyarbakır’da alanlara çıkan işçiler savaşa karşı barışçıl çözüm istediklerini belirterek, savaş kadar canlarını yakan diğer konunun da güvencesiz çalışma koşulları olduğunu belirtti.1 Mayıs mitinginde konuştuğumuz büyük bölümü taşeron olarak &

Barış da istiyoruz güvenli gelecek de
Paylaş
Faruk Ayyıldız

1 Mayıs mitinginde konuştuğumuz büyük bölümü taşeron olarak çalışan işçiler, geleceklerinin belirsiz olduğunu ve güvencesiz çalıştıklarını söylüyor. Taşeronun, devlet eliyle yaygınlaştırıldığını anlatan işçiler, bölgesel asgari ücrete de tepkili. Aldıkları asgari ücretin evlerine dahi yetmediğini vurgulayan işçiler, uygulanacak bölgesel asgari ücretin Kürt işçileri daha da yoksullaştıracağını ve aç bırakacağını belirtiyor. Bölgesel asgari ücretin aynı zaman da ırkçı olduğunu da söyleyen işçiler, “Batıdaki işçi ile aynı işi yapacağız ama daha da düşük ücret alacağız. Bunun adı ırkçılıktır” diyor.

‘TAŞERON KALKSIN’

Taşeronda çalışan Mustafa Baran üç dört ayda bir maaş aldıklarını belirterek, taşeronun yaygınlaştırılmasının değil bitirilmesi gerektiğini söylüyor. Hiçbir hak ve hukukları olmadığını bölgesel asgari ücretin Kürt işçileri daha da zor durumda bırakacağını söyleyen Baran, “Şu an aldığımız 790 lira mutfak masrafına ancak yetiyor. Bölgesel asgari ücrette iyice aç kalırız” diyor.

Yol-İş sendikasına bağlı bir taşeron işçi ise kadro istediklerini ve köle olarak çalışmaktan bıktıklarını belirtiyor. Yarınlarının ne olacağının belli olmadığını ifade eden işçi, üvey evlat muamelesi gördüklerini ve artık insanca yaşayabilmek istediklerini söyledi. İşçi ölümlerine de tepki gösteren bu işçi, bu çalışma koşullarında ölümlerin devam edeceğini dile getiriyor.

İŞÇİLER BARIŞ İSTİYOR

Welat Şimşek ilk taleplerinin Kürt sorununun barışçıl çözümü olduğunu belirterek, 6500 tutuklu arkadaşları olduğunu, birçok belediye başkanının da tutuklu olduğunu söylüyor. Tutukluların derhal bırakılmasını isteyen Şimşek, 1 Mayıs’ın bölgede barış istemek ve tutuklamalara tepki göstermek anlamına da geldiğini vurgulayarak, “Artık tutuklama ve ölüm istemiyoruz” diyor.

‘BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET IRKÇILIKTIR’

Taşeronda çalışan bir diğer işçi ise milyonlarca işçinin sendikasız ve güvencesiz çalıştığını vurgulayarak, işçilere öncelikle sosyal haklarının verilmesi gerektiğini söylüyor. Bölgesel asgari ücretin ayrımcılık anlamına geldiğinin altını çizen işçi, “Batı ile doğuda çalışan aynı işçilere farklı maaş vermek nasıl eşitlik olacak? Aynı işi yapacağız, aynı çabayı harcayacağız ama daha az maaş alacağız. Bunun adı ırkçılıktır” diyor.

Kadir Gündoğan isimli işçi ise çok çalışmalarına rağmen haklarını alamadıklarını ve bunun için 1 Mayıs’ta alanlara çıktıklarının söylüyor. Taşeron işçilerin gelecek güvencesinin olmadığını da kaydeden Gündoğan, bölgesel asgari ücretin uygulanması durumunda Kürt işçilerin daha da köleleştirileceğini dile getiriyor. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da sütlerin son kullanma tarihi 2005!

SONRAKİ HABER

Van 1 Mayıs’a da coşkuyla sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...