13 Haziran 2016 09:30

Gıda-İş’ten ÇAYKUR’a tepki: Eksperler angarya çalıştırılıyor

DİSK/Gıda-İş Sendikası yaptığı açıklamayla eksperlerin angarya çalıştırılmasına tepki göstererek bir an önce bu uygulamalara son verilmesini istedi. 

Paylaş

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, yine skandal yaratacak bir uygulamaya imza attı. ÇAYKUR’da mevsimlik işçi olarak çalışan ve sadece çay alım yerinde görevli olan eksperlere, angarya işler yapması için fabrikaya getirilerek zorla kart bastırılıyor. DİSK/Gıda-İş Sendikası yaptığı açıklamayla angarya çalıştırmaya tepki göstererek bir an önce bu uygulamalara son verilmesini istedi. 

ÇAYKUR bünyesinde mevsimlik olarak 2 bin eksperin çalıştığını bilgisi verilen açıklamada, “Alım yerlerinde birçok sorunla karşılaşan eksperler, yemek, tuvalet ihtiyacı olmak üzere, çalıştıkları yerlere gidebilmeleri için ulaşım sorunu olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya bulunmaktadır. Bir yılda toplam dört ay çalışan eksperler, angarya işlerle iyice baskı altına alınmaktadır” dendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çay alım yerlerinde çalışan eksperlerin, çay toplama aralarında doğal olarak kendi kadrolarında istihdam edilmeleri gerekirken, şimdi fabrikalara çağrılarak fabrikadaki angarya işlerin yaptırılmasına yönelik adımlar atılmaktadır. Kimi zaman şiddete maruz kalan eksperler, angarya çalışmaya zorlanmaktadır. ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün yanlış politikalarının sonuçları eksperlere kesilmektedir.” 

ÖZ GIDA İŞ GÖRMEZDEN GELİYOR

İşyerinde sözleşme imzalayan Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’nın yaşanan sorunları görmezden gelerek ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün politikalarına destek verdiği kaydedilen açıklamada “Öz Gıda-İş sendikasının bu sessiz tavrını ve hiçbir şey olmamış gibi davranmasını kabul etmiyoruz. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü bu haksız ve keyfi çalıştırma biçimine son vermelidir ve eksper statüsünde alınan tüm işçilere geçmişte olduğu gibi çalışma biçimleri uygulanmalıdır” denildi. 

ÇAYKUR YÖNETİMİNE ÇAĞRI

ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün bu uygulamalarla özel sektöre kanallar açtığına dikkat çekilen açıklamada, şu çağrı yapıldı: “Eksper olarak çalışan, üyemiz olsun veya olmasın tüm işçilerin haklı ve meşru taleplerinin yanındayız. Bir kez daha genel müdürlüğe sesleniyoruz. Siz devletin bürokratısınız. Mevcut hükümetin ve siyasal anlayışın her dediğini uygulamaya kalkarsanız mutlaka sorunlar çıkacaktır. Yol yakınken bu tutumu terk edin, eksper işçisi arkadaşlarımızın haklı taleplerini karşılayın.” (İstanbul/EVRENSEL)
        
        


 

ÖNCEKİ HABER

Canikli'den 'Namaz kılmayan hayvandır' yanıtı: Pas geçiyorum

SONRAKİ HABER

Alevi örgütleri: Kolluk güçleri güvenliği neden sağlayamadı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...