02 Mayıs 2012 12:57

Öğrenciler formasyon hakkını geri istiyor

Fen edebiyat fakültelerinin 4 yıllık eğitimlerinden sonra öğretmen olabilmeleri için verilen pedagojik formasyon eğitimi YÖK tarafından kaldırıldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri formasyon hakkını elde edene kadar mücadele etmekte kararlı olduklarını belirterek, gün geçtikçe gelecek

Öğrenciler formasyon hakkını geri istiyor
Paylaş
Duygu Boynuince / Hürrem Karaoğlu

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Oğuz Yaşar Yılmaz, formasyon hakkının olduğu için bu bölüme geldiğini belirterek “Formasyon hakkının tekrar verilmesi biz herhangi bir eyleme geçmeden, tepki vermeden gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum” dedi. Formasyon haklarının engellenemeyeceğini söyleyen Yaşar, formasyon hakkının kaldırılması kararının YÖK‘ ün almış olduğu ve öğrencilerin hayatlarını kötü etkileyen kararlardan sadece biri olduğunu belirtti.

‘ZEVK İÇİN OKUMUYORUZ’

Bu bölüme öğretmen olacakları ümidiyle geldiklerini kaydeden Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Sinem Tof, “Emeğimiz ve çabamız bu zamana kadar formasyon alıp öğretmen olmaktı. Eğer formasyon verilmeyeceğini düşünseydik buraya gelmezdik. Zevk için okumuyoruz” dedi. Formasyon haklarının engellenemeyeceğini belirten Tof, bu hakkı alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Merve Mağaşoğlu “Eğitim fakültesine gidemediğimiz ve formasyon hakkımızın olduğunu bildiğimiz için bizler bu bölümlere geldik. 4 Nisan da alınan karar çok düşüncesizce alınan bir karardır. Öğrencilerin ne olacağı belli değil. Bu kararla 200 bin öğrenci mağdur olacak” diye belirtti.

‘ÖĞRENCİLER KOBAY DEĞİL’

Emre Furkan Kaynak Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi. Formasyon aldığı halde arkadaşlarına destek vermek için eyleme katıldığını belirten Kaynak, öğrencilerin ‘kobay’ gibi kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Kaynak, “Bu öğrencilerin hayatlarını düşünülmeden alınmış bir karardır. Bunun için bu kararı protesto amaçlı eylem yapıyoruz. Son iki ay kala böyle bir uygulamanın konulmasını yanlış buluyorum” dedi.

Abdullah Canbek fizik bölümü öğrencisi. Öğrencilerin mağdur edilmesini yanlış bulduğunu belirten Canbek, “3. Sınıf öğrencisine başvuracağı yıl bunun kaldırıldığı söyleniyor. Ancak biz tüm eğitim öğretim hayatımız buna göre planlamıştık. Bu kararla eğitim öğretime dair tüm planlarımız tam tersi şeklinde olmuş durumda” diye konuştu.

Nalan Yıldırım Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi. Yıldırım, Eğitim Fakültesindeki öğrencilerle aynı eğitimi gördüklerini belirtti. Öğretmen olmak istediklerini ifade eden Yıldırım, okulu bitirdikten sonraki eğitimin öğrencilere çok görüldüğünü söyledi. Bundan sonraki sürecin fen edebiyat fakültelerinin aleyhine işleyeceğini kaydeden Yıldırım, Türkiye de böyle bir eğitimin verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. (Eskişehir/EVRENSEL)


FORMASYON EYLEMİ

Eskişehir Osmangazi Üniversite’sinde bir araya gelen Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri, YÖK’ün pedagojik formasyonu kaldırma kararını protesto etti. Meşelik Kantini önünde bir araya gelen yaklaşık 300 öğrenci Rektörlüğe kadar yürüdü. Burada basın açıklaması yapan öğrenciler, öğretmen olma haklarının engellenemeyeceğini vurguladı. Öğrenciler adına basın açıklaması yapan Meltem Karakaş, 200 bin Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencisinin gelecekleri ve tercihleri hiçe sayılarak formasyon hakları tamamen ellerinden alınmak istendiğini söyledi. Pedagojik formasyon alacakları bilinci ile bu bölümleri seçtiklerini anlatan Karakaş, bu kararın toplantıda Fen edebiyat Fakülteleri dekan ve öğrencilerinin yer almadığını kaydetti. Basın açıklamasından sonra öğrenci temsilcileri Rektör ile görüşme yaptı. Görüşme sırasında dışarıda kalan öğrenciler ise oturma eylemi yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Pozantı mağduru çocuklara gözaltı

SONRAKİ HABER

Edep Ya Hû: Bize edep mi gerek yoksa gerçek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...