13 Haziran 2016 00:58

Martinez: İşçilerin 14 Haziran yürüyüşü büyük olacak

CGT (Genel İş Konfederasyonu) Başkanı Philippe Martinez, 14 Haziran Salı günü Paris’te düzenlenecek yürüyüş için “Çok büyük olacak” dedi.

Paylaş

Fransa’da yeni iş yasasına karşı işçilerin mücadelesi üç ayı geride bıraktı. Dün Air France Havayolları çalışanı pilotlar da greve çıktı. Grevin önde gelen sendika federasyonu olan CGT (Genel İş Konfederasyonu) Başkanı Philippe Martinez, 14 Haziran Salı günü Paris’te düzenlenecek yürüyüş için “Çok büyük olacak” dedi. İş yasası karşıtı mücadele eylemlerinde ülkedeki en kalabalık yürüyüşler 31 Mart’ta gerçekleşmiş, 250 kentte 1.2 milyon Fransız işçi ve emekçi sokaklara çıkmıştı. 14 Haziran’ın devam eden Euro 2016 Futbol Şampiyonası ile çakışması hükümeti de endişelendiriyor. 

İŞÇİLER 450 ARAÇLA PARİS’E TAŞINACAK

Humanite gazetesinin haberine göre, Martigues’teki Lavera petrokimya fabrikasındaki bir eylemde konuşan CGT Başkanı Martinez, dört aya yakındır mücadele verdiklerini hatırlatarak Paris yürüyüşü için çevre kentlerden 450 araçla işçilerin taşınacağı bilgisini verdi. 

Gazetecilerin Çalışma Bakanı Myriam el Khomri ile görüşürüp görüşmeyeceği sorusunu da yanıtlayan Martinez, bakan ne zaman isterse “müsait” olduğunu söyledi, “Bakan telefon numaramı biliyor, ilerleme sağlamak istiyorsa ben tamamen müsaitim. Bakan bize ne yapılması gerektiğini söyleyebilir ama ne yapacağımızı söyleyemez” dedi. 

Euro 2016 ile ilgili soruları da yanıtlayan sendika başkanı, “Festival ve devam eden toplumsal mücadele bir paradoks oluşturmuyorlar, aralarında bir rekabet yok” dedi. 

HAVA YOLLARINDA 4 GÜNLÜK GREV BAŞLADI

Öte yandan Fransız havayolu şirketi Air France pilotları dört gün sürecek bir greve başladı. Pilotların dört gün süreceği açıklanan grevinin öncelikli hedefi çalışma koşullarının iyileştirilmesi. Ayrıca havayolunun planladığı tasarruf önlemleri sonucu ikramiyelerde kesintiye gidilmesi de pilotları greve sevk eden nedenler arasında. 

DW Türkçe’nin haberine göre Air France açıklama yaparak, grevin maliyetinin günde yaklaşık 5 milyon avro olacağını belirtti. Pilotlarının grevi Paris’teki 14 Haziran yürüyüşüyle sona erecek. 

DEMİR YOLLARI VE REFİNERİ GREVLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan devlete ait demir yolu işletmesi SNCF, petrol rafinerileri ve çöp imha işçilerinin grevlerinin de kısmen devam edeceği açıklandı. Başkent Paris’te hemen her köşede çöp poşetlerinin göze çarptığı bildirilirken, Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “şehirde her şeyin normal seyrine dönmesinin bir kaç gün süreceğini” ileri sürdü.

Ülkede Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle yaklaşık 90 bin polisin ve özel güvenlik görevlisinin görev yapıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye, İran ve Rusya neden toplandı?

SONRAKİ HABER

Sarayı bazı politikalarından  çark ettirecek koz: Zarrab! 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa