13 Haziran 2016 00:53

İşten atılınca sütü kesildi

Bakırköy Belediyesi’nde farklı bölümlerde çalışan ve 14 Mayıs’ta işten atılan 17 işçiden 16’sı kadın. 14 Mayıs’tan bu yana direnişte

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul 

Bakırköy Belediyesi’nde farklı bölümlerde çalışan ve 14 Mayıs’ta işten atılan 17 işçiden 16’sı kadın. 14 Mayıs’tan bu yana DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube’nin Belediye Başkanı ile yaptığı müzakereler sonuç vermeyince işçiler direnişe geçme kararı almış. Belediye binasının yanında kurdukları direniş çadırında görüştüğümüz işçi kadınlar en çok da izinde olan arkadaşları için üzülüyor. “İşten atıldığını öğrendikten sonra bir arkadaşımız sütten kesildi. İşten atıldığını öğrenince sütü kesilen ve çocuğuna süt veremeyen bir annenin psikolojisini düşünün” diyorlar.

Bakırköy Belediyesi’nin az çalıştıklarını gerekçe göstererek işten çıkardığı 16 kadın işçiden Fethiye Kızmaz, 2009 yılından beri belediyede çalışıyor. Hiç şikayet etmeden verilen her işi yaptıklarını hatta 3 yıl boyunca yıllık izin bile kullanmadığını dile getiren Kızmaz, “Biz izinsiz çalışırken kimse bizi ödüllendirmedi. Şimdi ise az çalıştığımızı söyleyerek bizi işten attılar. Bu çok büyük bir haksızlık” dedi. İşten atıldıklarında yaşadıklarını aktaran Kızmaz, “Doğum iznindeyken işten çıkarıldığını öğrenen bir arkadaşımız ofisten ağlayarak çıktı ve bir sigara yaktı. Bu fotoğrafı hiç unutmayacağım” diye konuştu. 

Yaşam koşullarının artık çok daha zor olduğunu belirten Kızmaz, tek tesellisinin evinin kira olmaması olduğunu belirterek devam etti: “Bekar bir anneyim ben. Oğlum üniversiteyi yeni bitirdi, çalışmıyor. Ben de artık işsizim. İşsizlik maaşına başvuracağım. Sonra da tabii ki işimi geri istiyorum.” Direniş çadırının birçok ziyaretçisi olduğunu da ifade eden Fethiye Kızmaz, Bakırköy halkının yanlarında olduğunu, bu desteğin daha da büyümesini istediklerini dile getirdi. 

‘İSİM VERMEMİZ İÇİN BİZE BASKI YAPTILAR’

Belediye kreşinde yönetici olarak çalışan Özge ise yerel seçimler sonrası yönetimin değişmesiyle birlikte işten çıkarılacaklara dair kendilerinden isimler istendiğini anlattı. İsim vermedikleri takdirde işten atılmakla tehdit edildiklerini söyleyen Özge, “İki yıllık bir süreci bu gibi mobbinglerle atlattık. Sözleşmemiz sona erdi, ancak 3 gün boyunca biz işimize geldik, kart bastık. 3 gün sonra sözleşmemiz yenilenecekti. 14 Mayıs’ta sözleşmelere imza atmaya gittiğimizde bizimle çalışmayacaklarını söylediler ve hiçbir gerekçe gösteremediler. Hakkımızda hiçbir yasal ya da idari işlem yapılmamıştı. Şikayet, tutanak gibi bir şey yok. 5 Haziran’a kadar bize sürekli olarak işe alınacağımız söylendi. Amaçları bizi oyalamak ve dava açma sürecini geçirmekti” dedi. İşten atılan 16 kadın işçinin 10’unun kreşlerde öğretmen olduğunu anlatan Özge, şunları söyledi: “Doğumdan üç gün önce işten çıkarılan, 10 günlük ve 4 aylık bir bebeği olan arkadaşlarımız var. Onlar çok farklı bir psikolojide. Çok daha ağır yaşıyorlar. Hayattaki sorumlulukları arttı.”

Hrkesin belli başlı borçları olduğunu, belediyenin daha kamu kurumu olduğunu ve bundan dolayı işlerine güvenerek borçlandıklarını ifade eden Özge, “Onca borçla ortada kaldık ve nasıl geçineceğime dair en ufak bir fikrim yok” dedi.  

‘BU YAŞTAN SONRA NEREDE İŞ BULAYIM?’

Fatma Çalışkan da 2009’dan beri Bakırköy Belediyesi’nde terzihanede çalışıyor. Sadece kostüm dikmekle değil oyuncuların her şeyiyle ilgilendiklerini söyledi. 5 ay önce gündüz işinde gece işine geçirilmiş ve hiçbir itirazda bulunmadan işini yapmaya devam etmiş. Havalandırması olmayan bir yerde, çatı katında ter içinde çalıştıklarını anlatan Çalışkan, bu koşullara rağmen canla başla çalıştığını ve hiçbir zaman çalışmam demediğini belirtti. Bakırköy Belediyesi’nin CHP’li ve sosyal demokrat bir belediye olmakla övündüğünü kaydeden Çalışkan, “Bizleri kapı önüne koyan Bakırköy Belediyesi mi demokrat? Ben bu yaştan sonra nerede iş bulayım? 4 tane çocuğum var, eşimden ayrıyım. Başkan Bülent Kerimoğlu kadın düşmanlığı yapmasın. İçiyim ben, emekçiyim. İşimi geri istiyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gülle ekmeğin polissiz köyü

SONRAKİ HABER

Kayserili işçiler: Yasalar çıkıyor ama hiçbir faydası yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa