02 Mayıs 2012 12:47

1 Mayıs her yerde kutlandı

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs yurt genelinde yapılan eylem ve mitinglerle kutlandı.TARSUS'TA PANKARTLAR TALEPLERLE YANSITILDIİbrahim İşlerMersin’nin Tarsus İlçesinde de 1 Mayıs kutlandı. Üç yıldır 1 Mayıs'ı ilçede kutlayan Tarsus emek ve demokrasi gü&c

1 Mayıs her yerde kutlandı
Paylaş

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs yurt genelinde yapılan eylem ve mitinglerle kutlandı.


İbrahim İşler

Mersin’nin Tarsus İlçesinde de 1 Mayıs kutlandı. Üç yıldır 1 Mayıs'ı ilçede kutlayan Tarsus emek ve demokrasi güçleri, bu yıl da halkın yoğun ilgisi ile kutlama yaptı.

1 Mayıs günü saat 15.00’te Kleopatra alanında toplanan emekçiler saat 16.00’da oluşturdukları kortejle Cumhuriyet Meydanına yürüdüler. İki bin emekçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.

Tarsus Demokratik Kent Meclisi tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitinginde en önde yaşasın 1 Mayıs pankartı yer alırken, Eğitim Sen Tarsus Şube, 4+4+4 düzenlemesinin geri alınması, ataması yapılmayan öğretmenlerin atanmasının yapılması, sözleşmeli, ücretli öğretmenlerin kadroya alınması, parasız eğitim taleplerini pankart ve dövizlerle yansıttılar. Tarsus Baro temsilciliği “Herkes için adalet, adalet için avukat” pankartı taşıdı.

“Bin kere mazlum olsan da bir kere zalim olma” yazan pankartla yürüyen Musalla halkı, sık sık “Musalla halkı savaşa karşı” ve “okulumuzu geri istiyoruz” sloganları attı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yoğun bir katılım gösterdi.

“Savaşa, sömürüye karşı iş barış, özgürlük” pankartı ile 1 Mayıs’a katılan EMEP Tarsus İlçe Örgütünün arkasında ise “33 kurşun ve Dersim katliamını yapanların mirasçısıdır. İşte roboski” pankartı ile Emek Gençliği yürüdü.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına katılımcıları selamlayan Cuma Erçe, herkesin 1 Mayıs bayramını kutladı.

AFYON

Afyon’da 1 Mayıs mitingine yaklaşık 1000 kişi katıldı. KESK binası önünden başlayan yürüyüş Anıt Parka kadar devam etti. Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, Tarım Orkam-Sen, Emekli-Sen, Emek Partisi, PSAKD, Alevi Kültür Derneği üyeleri ile Türk-İş’in düzenlemiş olduğu açıklamadan ayrılan Petrol-İş üyeleri de mitinge katıldı. Emek Partili kadınlar “tecavüzcülere beraat tecavüze ortak olmaktır” yazılı pankart ile Fethiye davası olarak bilinen toplu tecavüz davasının sanıklarının beraat ettirilmesine tepki gösterdi. AKÜ tıp öğrencileri de beyaz önlükleriyle mitinge katılarak “sağlık emekçisine şiddete hayır” dövizleri taşıdı.

ANTAKYA’DA KİTLESEL 1 MAYIS

Antakya’da da 1 Mayıs mitingi son yılların en kitlesel rakamına ulaştı. “Suriye’ye emperyalist müdahaleye hayır”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı öne çıkarken Antakyalı işçi ve emekçiler eğitim ve sağlıktaki dönüşüme karşı tepkilerini pankartlarla ve sloganlarla yansıttı.

Sendikalar, siyasi partiler, dernekler ve Halkların Demokratik Kongresi’nin katıldığı mitingde konuşan Genel-İş Başkanı Mehmet Güleryüz, işçi sınıfının 1 Mayıs 2012’yi, dünyada emperyalistlerin, ülkemizde egemenlerin saldırılarını yoğunlaştırdıkları ve buna karşı milyonların adalet isteğinin arttığı bir dönemde kutladığını söyledi. Konuşmaların ardından Pınar Sağ konser verdi.

BALIKESİR’DE 6 YERDE KUTLANDI

Balıkesir’de 1 Mayıs il genelinde 6 ayrı merkezde kutlandı. İl merkezinin dışında Bandırma, Edremit, Burhaniye, Susurluk ve Ayvalık’taki kutlamaların her birine yaklaşık 2’şer bin civarında işçi ve emekçi katıldı.

Susurluk’ta Şeker-İş Sendikasının ve Balıkesir merkezde işten atılan İŞBİR işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekerken kutlamalara KESK, Genel-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, EMEP, HDK, BDP, CHP, ÖDP ve Alevi dernekleri katıldı.

ANTALYA’DA 1 MAYIS YÜRÜYÜŞ VE MİTİNGİ

Antalya’da  KESK, DİSK ve TMMOB öncülüğünde yapılan 1 Mayıs kutlamasına dernekler ve siyasi partiler de katıldı.

100.Yıl Güllük Kavşağında başlayan yürüyüşe 10 bin kişi katıldı. 1 Mayıs mitinginin yapıldığı Atatürk Parkı’nda konfederasyon temsilcileri birer konuşma yaptı. Miting Sevinç Eratalay, Mikail Aslan ve Metin-Kemal Kahraman’ın konserleriyle son buldu.

Ayrıca Alanya ve  Kaş ilçelerinde de 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi yapıldı.

Kaş İlçesindeki 1 Mayıs kutlamalarına HES karşıtları damgasını vurdu. Gömbe Uçarsu, Saklıkent ve Kıbrıs Kanyonu gibi su kaynakları üzerinde çok sayıda HES projesi bulunan ilçe halkı HES karşıtı sloganlar eşliğinde 1 Mayıs kortejinde yürüdü.

DEBA İŞÇİLERİ DE KATILDI

Denizli’de 1 Mayıs kutlamalarında her yıl olduğu gibi Çınar meydanında başlayıp Ulus-Tokat caddelerinin kesiştiği alana yüründü. Türk-İş, KESK öncülüğünde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarında HDK bileşenleri ilk önce Çınar’da toplanıp bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 3 yıldır 10 aylık maaşlarını ve kıdem tazminatlarını alamayan DEBA işçileri  ilk defa 1 Mayıs’a kitlesel kalıdı. TEKSİF kortejinde yürüyen DEBA işçileri tüm kortejlere “DEBA işçisi haklıdır, kazanacaktır” yazılı lolipopları dağıttılar. İşçi katılımının yine az olduğu Denizli 1 Mayıs’ında ilk defa işçiler arasında Pamukkale Üniversitesinde yeni örgütlenen Sosyal-İş üyesi işçiler de oldu.

HDK bileşenlerinin ardı ardına yürüdüğü 1 Mayıs’ta çok dilli pankart HDK kortejinin en önünde yer aldı. ÖDP, ADD, CHP, Alevi Bektaşi Denizli Şubesi, Altı Nokta Körler Derneği ve Denizlispor Forza taraftar grubunun da katıldığı mitingde gençliğin katılımı yoğun olurken BDP ve EMEP kortejleri kitleselliği ile dikkat çekti.

İSKENDERUN’DA 3 BİN KİŞİ

Didim Belediyesi önünde toplanan işçi ve emekçiler, Yenimahalle Parkına yürüdü.  Didim 1 Mayıs Platformu tarafından organize edilen mitingde Eğitim Sen Haydar Pınarbaşı ortak açıklamayı okudu. 1 Mayıs programı Rumeli Romanlar derneğinin hazırladığı halk oyunları gösterisi ve Grup Telve’nin müzik ziyafeti sonunda sona erdi.

İskenderun’da 1 Mayıs kitlesel bir şekilde kutlandı. Kendi talepleri ve renkleri ile Tayfur Sökmen Bulvarında bir araya gelen işçi ve emekçiler anıt alanına yürüdü.

Yaklaşık 3000 kişinin katıldığı mitingde “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

OMUZ OMUZA

Kırşehir’de Eğitim Sen, SES, BES, EMEP, BDP ve ÖDP’nin organize ettiği 1 Mayıs mitingine 600 kişi katıldı. Kırşehir’de kutlamalara ilk kez Petrol-İş, Şeker-İş, Birleşik Metal-İş, EMO, TMMOB, Has Parti de katıldı.

Tertip komitesi adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Özdemir Beyhan, her milliyetden işçilerin, emekçilerin kapitalist sömürü ve baskıya, emperyalist saldırıya, her türlü ayrımcılığa karşı kol kola omuz omuza vererek alanlara çıktığı söyledi.

Nevşehir’de KESK’e bağlı Eğitim Sen’in organize ettiği 1 Mayıs bin kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Mitinge SES, Tüm Bel-Sen, BES, Genel-İş, Emekli-Sen, CHP, HDK, Hacı Bektaşı Veli Kültür Derneği, Halkevleri ve TGB katıldı.

1 Mayıs mitingi Silifke’de de bin 500 dolayında işçi ve emekçinin katılımıyla yapıldı. İşçi ve memur sendikalarına bağlı işçilerin kortejleriyle katıldıkları miting Anıt Meydanı’nda yapıldı.

YALOVA’DA 11 YIL SONRA MİTİNG

DİSK, KESK, Türk-İş, CHP, ÖDP, HDK, Eğitim-İş, ADD, ÇYDD üyelerinin katılımıyla 1 Mayıs Sinop’ta da coşkuyla kutlandı. Eski Garajda toplanan Sinoplular, Sakarya caddesinden yürüyerek Uğur Mumcu alanına gelip miting yaptı. Yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin başta kıdem tazminatı olmak üzere işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına yaptığı saldırılara karşı tüm emekçilerin birlikte mücadele etmeleri gerektiği belirtildi.

Yalova’da 1 Mayıs 11 yıl aradan sonra KESK ve DİSK şubelerinin öncülüğünde kutlandı. Gazipaşa Caddesi’ndeki Sanat Meydanında toplanıp Donanma Meydanında miting yapan sendikalara HDK, CHP, Has Parti, ADD, BİVED, Yalova Tiyatrocuları, Hacı Bektaş Veli Derneği, Yalova Platformu üyeleri de destek verdi. 1500 kişinin katıldığı mitingde hükümetin uyguladığı politikalar eleştirildi.

Kocaeli’nde KESK, Dev Sağlık-İş ve TMMOB İKK çağrısı ile bir  araya gelen 5 bine yakın işçi ve emekçi 1 Mayıs’ı kutladı. Çağdaş Hukukçular Derneği, Halkevleri, Mazlum-Der’in yanısıra Emek Partisi, BDP, CHP, ÖDP, ESP ve Has Parti katıldı. Şehir tiyatroları emekçileri, Yuvam Akarca İnsanca Yaşam Meclisi ve toprakları istimlak edilmek istenen köylüler de mitinge katılarak taleplerini dile getirdiler.

BARIŞIN YETİŞTİĞİ ÜLKE

Bursa’da KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde 10 bin emekçi 1 Mayıs işçi bayramını kutladı. Mitinge çok sayıda kitle örgütü ve siyasi parti de destek verdi. Miting, Türk-İş ve Kamu Sen’in gerçekleştirdiği 1 Mayıs mitinginin ardından gerçekleştirildi.
Tertip komitesi adına konuşma yapan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın; her türlü çabaya rağmen ortak 1 Mayıs mitingini gerçekleştiremediklerini söyledi. Özaydın, “Çıkartılan sendika kanunlarına, özel yetkili mahkemelere, milliyetçi, kindar ve dindar nesil yetiştirme hedefine karşı; bilimin, emeğin, kardeşliğin, barışın yetiştiği ülke hedefine ulaşacağız” diye konuştu.

ÇORLU'DA KÖLELİĞİ REDDETMEK İÇİN

Çorlu'da 1 Mayıs, Çorlu İşçi Komitesi, Emek Partisi, BDP ve ESP'nin ortak düzenlediği mitingle kutlandı. Mitingte Çorlu İşçi Komitesi adına konuşan Ferhat Kalan, "Sermayenin biz işçilere sunduğu köleliği reddettiğimiz için alanlardayız" dedi. Emek Partisi GYK üyesi Tuncay Sağıroğlu, sermayeye karşı işçilerin birliğinin önemine vurgu yaptı. BDP ve ESP'den de birer temsilci söz aldı.

MADENCİLER ALANDA

Zonguldak ilinde son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ı kutlandı. Kozlu ve Karadon bölgelerinden yürüyerek gelen maden işçileri alana adeta damgalarını vurdu. Maden işçileri ile birlikte Kozlu üzerinden yürüyüşe katılan üniversite öğrencileri ve HDK gençliği işçi kortejiyle beraber alana girdi.
Bartın’da 1 Mayıs Genel Maden-İş, Yol-İş, Belediye-İş, Tarım-İş, Teksif, Eğitim-Sen ve BES tarafından oluşturulan tertip komitesi tarafından kutlandı. Mitinge Bartın üniversitesi öğrencileri, Bartın Tiyatro Dernekleri, Bartın Platformu bileşenleri ve siyasi partiler de katıldı.

KESK Çaycuma Bileşenleri 1 Mayıs nedeniyle Filyos Nehri kenarında toplanarak basın açıklaması yaptı, köprü faciasında hayatını kaybeden 15 kişi için nehre 15 karanfil bırakıldı.  Katılımcılar adına açıklama yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol buruk bir 1 Mayıs geçirdiklerini belirterek;  “İçinde bulunduğumuz sosyal ve siyasal koşullara baktığımızda, birliğe ve dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Çünkü karşımızda, kazanılmış haklarımıza saldırılarda tam bir işbirliği yapan sermaye güçleri ve onlardan aldığı cesaretle her geçen gün daha da pervasızlaşan AKP iktidarı var. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar amaçlarına ulaşamayacaklar.” diye konuştu.

BOLU VE ÇANAKKALE'DE DE KUTLANDI

Bolu’da 1 Mayıs Türk Metal, Belediye-İş, KESK’e bağlı sendikalar, Emekli-Sen, TMMOB, AİBÜ Öğretim Elemanları Derneği, siyasi parti ve derneklerin katılımıyla kutlandı. Katılımcılar Bolu’da son yıllardaki en kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs mitingi olduğunu ifade ettiler. Türk-İş, DİSK ve KESK’in Çanakkale’de düzenlediği 1 Mayıs mitingine çok sayıda emekçi katıldı.

ÇORUM

Çorum’da da 1 Mayıs işçiler ve kamu emekçileri tarafından kutlandı. 2 bini aşkın kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde işçiler, kamu emekçileri, gençler, kadınlar ve emekliler olmak üzere toplumun değişik kesiminden birçok yurttaş, attıkları sloganlar ve pankartlarla hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarına tepki gösterdiler. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir 1 Mayıs’a sendikalaşma talepleri damga vurdu

SONRAKİ HABER

Pozantı mağduru çocuklara gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...