13 Haziran 2016 00:51

İsveç Milli Takımı incelemesi: Zlatan ve arkadaşları

Euro 2016'da mücadele edecek takımlardan biri de İsviçre. Zlatan Ibrahimovic öncülüğündeki İsveç milli takımı, genç oyunculardan oluşuyor.

Paylaş

Yağız OKUL*

2015 yazında Avrupa’yı sarsan bir kupa kalktı havaya. İsveç, 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası Finali’nde Portekiz’i penaltı vuruşları sonrası geride bırakıp şampiyon olurken turnuvanın favorileri İtalya ve henüz geçtiğimiz ay Toulon turnuvasında şampiyon olan İngiltere, Almanya finale çıkan Portekiz’den 5 yemişti.
İsveç, geçen yaz tüm ülkeyi sevince boğan gençlerinden 6 tanesini Fransa’ya götürdü. Güzel bir jenerasyon yakalayan ve bir an önce tecrübe kazandırmak isteyen Erik Hamren’in tercih ettiği gençler Patrik Carlgren, Victor Nilsson Lindelof, Ludwig Augustinsson, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark ve John Guidetti oldu.
Erik Hamren, “Gruptan çıkmayı hedefliyoruz. Gerçekçi olmamız ve gruptaki en düşük sıralamadaki takım olduğumuzu görmemiz gerekiyor” diyor. Kadrosunda Zlatan Ibrahimovic’in olduğunu unutmuş gibi davranan deneyimli teknik adam unutulması mümkün olmayan süper starından takımı taşımasını beklediğini, rakiplerini rehavete sokacak açıklamalar ile belli ediyor.

ZLATAN VE ONUNLA BÜYÜYENLER

FIFA.com ile yaptığı röportajda Hamren “Zlatan’ı sorumluluk alması için kaptan yaptım, gerçek bir lider olması için ve söylemeliyim ki bunu fantastik bir şekilde başarıyor. Kaptan olarak sağlamasını istediğim her şeyi takıma sağladı” diyor.

“Kadromun yarısı Zlatan’ı idol alarak büyüdü ve bu bence, teknik direktörleri olarak, karşılıklı yarar sağlayabileceğimiz özel bir meydan okuma ortaya çıkartıyor. O da bu gençler ile muhteşem bir ilişki içerisinde. Daha fazlasını isteyemezdim” diyerek Zlatan Ibrahimovic’in medyada da sürekli öne sürülen ancak kendisinin altı üstü bir sayı olduğunu belirttiği yaşına dikkat çekmiş olan Hamren, bu turnuvanın Zlatan’ın son turnuvası olup olmadığına da sadece Zlatan’ın kendisinin belirleyebileceğini anlatıyor. 58 yaşındaki teknik adam ise bu turnuva’nın ardından görevini bırakacak.

KADRO SEÇİMİ

Euro 2016’da İsveç kalesini Andreas Isaksson koruyacak. Deneyimli eldiven bu sezon Kasımpaşa ile çıktığı 13 karşılaşmada kalesinde 14 gol gördü. 4 maçta kalesini gole kapatan Isaksson gerek yaşı gerekse formu ile son turnuvasına çıkıyor olabilir. Geçtiğimiz Pazar günü Galler ile yapılan hazırlık maçının ikinci yarısında sakatlığı nedeniyle sahaya çıkamayan ve yerini Robin Olsen’e bırakan Andreas Isaksson belinde ve ayağında bir acı hissettiğini ve muhtemelen bir sinir sıkışması olduğunu söyledi. Isaksson’un ardında ise Kopenhag kalecisi Robin Olsen ve AIK’in genç eldiveni Patrik Carlgren yer alıyor. Geride bıraktığımız sezonu PAOK ve Kopenhag’da geçiren Olsen, Yunanistan, Danimarka ve UEFA Avrupa Ligi kulvarlarında çıktığı 33 maçta kalesinde 29 gol gördü ve 15 maçta kalesini gole kapatmayı başardı. 2015 yazının UEFA 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası Şampiyonu İsveç kadrosunda yer alan isimlerden biri olan Carlgren ise çıktığı 18 maçta kalesinde 22 gol gördü ve 6 maçta kalesini gole kapattı.

İsveç Milli Takımı’nın savunmadaki belkemiği Andreas Granqvist. Erik Hamren’in 2013’den bu yana Krasnodar forması terleten deneyimli savunmacıdan vazgeçmesi pek gerçekçi gözükmüyor. Erik Johansson’un Granqvist ile birlikte oynaması beklenirken savunmanın sağında Mikael Lustig, solunda ise Martin Olsson’un yer alması kuvvetle muhtemel.

A takım tecrübesi yaşamasının oldukça önemli olduğu, bu yüzden Euro 2016 kadrosunda olan isimler Victor Lindelof ve Ludwig Augustinsson. Geride bıraktığımız sezonda Benfica Portekiz Ligi’nde şampiyonluğa koşarken A takımda kendine yer bulan ve formayı kapan Lindelof hem savunmanın sağında, hem merkezinde hem de orta sahanın defansif yönünde forma giyebiliyor. Kopenhag forması terleten Ludwig Augustinsson ise savunmanın solunda geleceğin önemli potansiyellerinden biri olarak dikkat çekiyor. Sezonu Kopenhag FC’de tamamlayan genç futbolcu sezon boyunca çıktığı 39 karşılaşmada attığı 1 golün yanında 12 asist kaydetti.

ORTA SAHA VE HÜCUM HATTI

İtalya Serie A’da Palermo sezonu 16. sırada bitirdi. 38 gol atan takımına 8 gol ve 6 asist ile hücuma katkı sağlayan yıldız ismi Franco Vazquez olurken hemen ardından gelen isim Oscar Hiljemark oldu. Hiljemark ise sezonu 5 gol 4 asist ile tamamladı. Genç yıldızın Euro 2016’da takımının ilk 11’inde yer bulması zor gözükse de önümüzdeki yıllarda İsveç hücumlarını yönlendireceği su götürmez bir gerçek. Hiljemark gibi, kendisini 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonu takımından Euro 2016 kadrosuna geçmiş halde bulan bir diğer isim ise Oscar Lewicki. Orta sahada iki yöne oynadığı başarılı futbol ile kendisine ilk 11’de yer bulması beklenen Lewicki, Bayern Münih altyapısından çıkıp önce Hacken’e, ardından da Malmö’ye transfer oldu. Oscar Lewicki Malmö ile bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de yer aldı. RB Leipzig ile önümüzdeki sezon Bundesliga’da mücadele edecek olan ve hazırlık maçlarında dikkatleri üzerine çeken Emil Forsberg de Euro 2016 kadrosunda kendine yer buldu.

Ülkemizde forma giyen Erkan Zengin ve bir dönem forma giymiş Jimmy Durmaz’ın da yer aldığı kadroda duran topların usta isimlerinden, Sunderland ile 20 maça çıkıp 3 asist kaydeden Sebastian Larsson, sezonu Grasshoper Club ile tamamlayan Kim Kallström ve geçirdiği şanssız kazaya rağmen kadroya çağırılan Albin Ekdal gibi tecrübeli isimler de yer alıyor.

Albin Ekdal Hamburg ile bu sezon Bundesliga’da mücadele ederken, sezonun son haftalarında gittiği gece kulübünde bir cam masanın üzerine düştü ve cam Ekdal’in sırtında derin kesiklere sebep oldu. Buna rağmen kadroya çağırılan Albin Ekdal “Euro 2016’da forma giyebilmek için gücümün yettiği her şeyi yapacağım” diyerek hırsını göstermiş oldu.

Elbette Zlatan Ibrahimovic. Süperstar ile birlikte İsveç hücum hattında Panathinaikos forması ile çıktığı 34 maçta 18 kez rakip fileleri havandıran Marcus Berg, Celta Vigo’nun geçirdiği harika sezona 43 maçta 12 gol ile katkı sağlayan John Guidetti ve daha önce ülkemizde Kayserispor ve Elazığspor forması giymiş olan Emir Kujovic de bulunuyor. Emir Kujovic, Nörrkoping forması ile 2015 yılında çıktığı 29 maçta 22 gol, 2016 yılında ise çıktığı 13 maçta 11 gol kaydetti. Nörrkoping 2015 yılında İsveç Ligi’ni, şampiyon tamamlamıştı.

NE BEKLENEBİLİR?

Takım kaptanının Zlatan Ibrahimovic olduğu düşünüldüğünde neler bekleyebileceğimizin sınırı bulunmuyor. Yine de gerçekçi olup Erik Hamren’in de belirttiği gibi zor bir grupta olduklarını, hatta belki de turnuvanın en zor grubunda olduklarını görebilirsek UEFA 2016 Avrupa Şampiyonası Son 16 Turu’na katılmaları dahi İsveç için başarı sayılacaktır. Ancak bulundukları grubu turnuvanın en zor grubu olarak adlandırılma sebepleri olduklarından hiç bir sonuç bizleri şaşırtmayacaktır. Genç yeteneklerini tecrübeli isimler ile kaynaştırıp önümüzdeki yılların milli takımını kuruyor olmaları güzel bir yatırım olurken, bu turnuvada yapacakları her şey bizlere keyif verecektir.

*Futbol Akademi Yazarı

ÖNCEKİ HABER

Çocuk şarkılarına farklı bir bakış

SONRAKİ HABER

Almanya Ukrayna'yı 2-0'la geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...