13 Haziran 2016 00:50

Çocuk şarkılarına farklı bir bakış

Praksis Müzik Kolektifi’nin Şubadap Çocuk Şarkıları Orkestrası, “Gökyüzü Kimin” isimli 3. albümünü geçtiğimiz günlerde yayınladı. 

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Çocuklar için bestelediği, evrim ve doğa şarkıları ile dikkat çeken Praksis Müzik Kolektifi’nin Şubadap Çocuk Şarkıları Orkestrası, “Gökyüzü Kimin” isimli 3. albümünü geçtiğimiz günlerde yayınladı. 

“Evrim müfredattan çıkartılıyorsa repertuvara girer” diyerek hazırladıkları “Dino’nun Şarkıları” ve “Bilmiş Çocuğun Şarkıları” isimli albümleri bulunan orkestranın solistleri de çocuklar. 

Praksis Müzik Kolektifi’nin kuruluşu 2012 yılına dayanıyor ancak Gezi süreci grubun çalışmalarında da bir kırılma noktası olmuş. 

Grup üyelerinden Serdar Türkmen ve Duru Ors ile çalışmalarını konuştuk. Her alanda olduğu gibi müzik alanında da çocuklara yönelik üretimin az olması onları bu çalışmalara yönlendirmiş.  

“Mevcut iktidarın hem piyasacı hem gerici çalışmaları devam ettiği için çocuk çalışmalarını da dünyayı değiştirmek isteyen insanlar yükleniyor. Bu çalışmalar sırasında baktık ki söylenen şarkılar ‘Kara Tren’, ‘Sarı Gelin’ gibi çocuklarla hiç ilgisi olmayan şeyler. Biz de çocuk şarkıları yapmaya koyulduk…” sözleriyle anlatıyor Serdar Türkmen serüvenin başlangıcını.

‘SORU SORAN ÇOCUK’

Uydurma bir kelime olan “Şubadap”a, ‘Soru soran çocuk” diye de bir anlam yüklenmiş. Soru soran ama doğru soruyu arayan çocuk... Duru Ors, “Şubadap” sözcüğünün, çocuklar için yapılmış şarkıların anlamsız olmasından ve onları ifade etmeyişinden doğduğunu anlatıyor: “Baltalar elimizde diye bir çocuk şarkısı var örneğin, yok etme üzerine kurulu… Son albümde, ‘Gökyüzü kimin’ diye soruyoruz. Çok farklı cevaplar geliyor. ‘Bu ağaçlar kimin’ dediğimizde, ‘belediyenin’ diyorlar, ‘Allah’ın’ diyorlar, ‘benim’ diyorlardı. Ama şimdi daha çok, “bizim, hepimizin, bütün canlıların” cevabı da geliyor”.  

Çocuklar için yapılan etkinliklerde çok fazla pop müzik dinletildiğine ve bunların içeriklerinin rahatsız edici olduğuna dikkat çeken müzisyenler, “Küçük kadınlar küçük erkekler haline dönüştürülüyor çocuklar. Çocuklar için çok az şey yapılıyor aslında. Daha çok yetişkinlerin eğlence ve etkinlik alanları içerisinde sıkıştırılmış gibiler. Eskiden Kayahan, Erkin Koray gibi sanatçılar albüm çıkardığında bir tane de çocuk şarkısı koyarlarmış albüme, böyle bir kültür varmış, “Ama bugün artık müzik endüstrisinde bu naif duyguya yer yok” diyorlar. 

‘ŞU AN ÇOCUKLARIN METALLİCA’SIYIZ’ 

İnternet dinlemeleri, indirmeler ve CD’ler aracılığı ile yaklaşık yüz bin çocuğa ulaşmış grup üyeleri: “Bu büyük bir rakam gibi görünüyor ama bizim hedef kitlemiz olan 5 milyon ilkokul çocuğu var. Bunu düşününce ulaştığımız kitlenin az olduğunu görüyoruz. Çok sayıda konser yaparak da yaymaya çalışıyoruz”.  

Büyükler için değil, çocukların kendileri için gidilen konserler oluyor bunlar… “Hopluyor, zıplıyorlar, bu bize de büyük coşku katıyor. Onların Metallica’sı gibiyiz” diyor Serdar. Çocukların başka nitelikli şarkıları da dinleyebilmesi için “Şubadap Radyo”yu oluşturmuşlar.  İnternetten dinlenebilecek ve akıllı telefonlara indirilebilecek şekilde kurgulanmış, 7-24 sadece çocuk şarkıları ve öyküleri yayınlanıyor. 

Bir başka plan da “Şubadap Nota Kitabı”. Çocukların şarkıları dinlemelerinin yanısıra çalabilmelerini de isteyen grup üyeleri ileride bu çocuklardan bir müzik grubu oluşturmayı hedefliyor.  

‘COPYRIGHT’A KARŞI COPYLEFT!’

Müzik albümlerinin üzerinde çember içinde bir “c” harfi vardır. İngilizce “copyright” kelimesini ifade eder, albümü yapanın telif haklarının korunduğunu belirtir. Praksis Müzik Kolektifi “copyriht”a karşı “copyleft” sistemini(!) savunuyor. Bunu da şöyle ifade ediyorlar: “Her şeyde olduğu gibi müzik piyasasında da kapitalizmden kaynaklı şirketler belirleyici. Biz ‘Copyleft’e kamu lisansı diyoruz. Albümlerimizi ‘halk sponsorluğu’ ile çıkarıyoruz. Arkadaşlarımız, dostlarımız, dayanışma içinde olduğumuz insanlar var, yaptıklarımızı onaylayıp doğru bulanlar… Bu albümler bizim değil, bunlar bütün toplumun ihtiyacı, evrim bütün çocukların ve büyüklerin ihtiyacı olan bir bilgi. Albümler bütün topluma ait, sorumluluğu da bütün topluma ait olmalı...” 

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de hayvanın bastığı mayın çobanı ağır yaraladı

SONRAKİ HABER

İsveç Milli Takımı incelemesi: Zlatan ve arkadaşları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...