12 Haziran 2016 18:44

Devletin gözü önünde Alevilerin pikniğine saldırı ve tehdit

Adana ve Tarsus PSAKD Şube ile Adana Alevi Kültür Derneğinin ortaklaşa düzenlediği pikniğe iki defa jandarma ve emniyetin gözü önünde saldırı oldu.

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Pir Sultan Abdal Derneği Adana ve Tarsus Şube ile Adana Alevi Kültür Derneği pazar sabahı Pozantı İlçesinin Belemedik Mahallesindeki meskûn mahalden uzak olan alanda piknik düzenledi. Piknik öncesi Pozantı İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Pozantı Jandarma Komutanlığına da bilgi verildi. 

Pozantı ilçesinin Belemedik Mahallesi yıllardır bir piknik alanı olup yerleşim yerinden de uzak. Dağın ve ormanın içinde olan Belemedik piknik alanı Pozantı ilçesine 20 km uzaklıkta ve yakınında her hangi bir yerleşim yeri olmadığı gibi en yakın yer ise Alevi köyü.
Adana ve Tarsus Alevi örgütleri, bir Alevi yerleşkesi olan hem bir piknik alanı olan hem de kentin dışında hiç kimseyi rahatsız etmeyecek bir yeri tercih etmişlerdi. Bunun için de güvenlik güçlerine de bilgi vermişlerdi. Yani Alevilerin pikniğinde devletin haberi vardı. 

İKİ DEFA AYNI ŞAHISLAR SALDIRDI

Buna rağmen pikniğe iki defa saldırı oldu. İlk saldırıdan sonra güvenlik güçlerine şikâyet yapılmasına rağmen ikinci saldırı da yaşandı. Piknik alanda Alevilere saldıran iki şahıs 33 PK 190 plakalı eski kasa doğanlardan kırmızı bir araçla piknik alanında konumlanmışlardı. Araç plakası Pozantı değil. Mersin/Tarsus. Mersin Piknik alanına 90 km uzaklıkta. 

Saldırganlar başkaları da piknik yaptığı halde sadece Alevi örgütü ile gelenlere yönelik saldırıda bulundu. İlk saldırıdan sonra gerekli şikâyetler yapıldığı halde şahıslar gözaltına alıp kısa süre sonra emniyet tarafından serbest bırakıldı. Ardından ikinci saldırı ve tehdit geldi.

Alevilere saldırı şu şekilde gerçekleşti. Adana ve Tarsus’tan 250 kadar katılımcı sabah 09.30 sularında Belemedik piknik alanına vardı. Pikniğe çok sayıda Alevi örgütlerinin üyeleri yanı sıra, BES, Üyesi, Eğitim Sen Üyesi, CHP ve Emek Partisi üyesi de vardı. 

Piknik alanında gelen ve yakın bir yere park eden 33 PK 190 plakalı bir araç piknikçileri bir süre izledi. Daha sonra, piknik katılımcılarından bazılarına “Neden oruç tutmuyorsunuz” diye tepki gösterdiği öğrenildi. Sonra ise saldırganlar, araçla hızlı bir şekilde piknik alanında tur atıp sıfır çizip ortalığı toza dumana katıp alandan uzaklaştılar.  

EMNİYET GÖZALTINA ALIP BIRAKTI

Herkesin kahvaltılarını yaptığı bir sırada yaşanan olay hakkında, Adana PSAKD şube Başkanı Şükrü Şahin, PSAKD Genel Başkan Yardımcısı ve Tarsus Şube Başkanı ile AKD Adana Şube Başkanı Murtaza Moroğlu,156 Jandarma imdat ve 155 Polis imdat hattına arayıp şahıslardan şikayetçi oldular. Emniyet Pozantı tarafına kaçan aracı durdurup 18-19 yaşında olan iki saldırganı gözaltına alıyor. Ancak bir süre sonra trafik cezası kesip serbest bırakıyor. Dernek başkanlarının şikâyetinden sonra Jandarma komutanlığından bir ekip piknik yerine gelerek bilgi verdi. Şahısların gözaltına emniyet tarafından alındığını her hangi bir kaygının olamadığını belirttiler. Bir süre piknik alanında oturan jandarma yetkilileri daha sonra alandan ayrıldılar.

SİLAHLARLA TEKRAR GELECEĞİZ DİYE TEHDİT ETTİLER

Akşamüstü aynı araçla tekrar piknik alanına gelen saldırganlar, İnsanların üzerine araç sürdüler. Bunun üzerine pikniktekiler, aracın önünü kesip, araçtakilerin inmesini istediler. Bu sırada aynı olayın ikinci sefer yaşanması üzerine piknikte bulunan ailelerden ciddi bir tepki oluştu. Dernek başkanları mağdur olmalarına rağmen iki saldırgana yönelik bir müdahalenin kitle tarafından olmaması çabasında olurken, alanı terk eden jandarma ekibinin hemen olay yerine gelmesi dikkat çekti. Bu sırada araçla tekrar kaçan saldırganlar  “Birazdan silahlarla geleceğiz” diye tehditler savurarak gittiler.

Dernek başkanları bu sefer Pozantı Jandarma Komutanlığına giderek saldırganlardan yeniden şikâyetçi oldu. Piknik analından otobüslerle ayrılan kitle burada Pozantı Jandarma Karakolu önüne geldi. Burada dernek başkanları da suç duyurusunu tamamladıklarını ve saldırganların gözaltına alınacağı bilgisini vermeleri üzerine piknik katılımcıları Tarsus ve Adana’ya evlerine döndüler.

‘ALEVİLER KİMSEYE MUHARREM AYINDA ‘SEN NİYE ORUÇ DEĞİLSİN’ DEMİYOR’

PSAKD Adana Şube Başkanı Şükrü Şahin, saldırganların piknik alanına gelip bir saat boyunca ortamı izlediklerini söyledi. Şahin, daha sonra saldırganalrın hızla girip hayati tehlike yaratacak şekilde hareketler yapıp kaçtıklarını vurguladı. Şahin, şikayetlerine rağmen saldırganalrın kısa süreliğine emniyet tarafından gözaltına alınıp, trafik cezası kesip serbest bırakıldığını belirtti. Piknik içinde daha önceden bilgi verdiklerini hatırlatan Şahin, “İkinci kez saldırı yaşandı. İlk saldırıdan sonra önlem olarak gözaltında tutulsalardı ikincisi olmazdı. Münferit bir olay görünmüyor. Bizim gittiğimiz piknik alanı adananın dışında Pozantı merkeze uzak. Yani yol kenarı değil. Gelip geçenin göreceği bir alan değil. Kaldı ki Aleviler. Muharrem ayında oruç tutuyorlar Ama kimseye o zaman sen oruç musun diye sormuyorlar. Bir tertip olduğu görülüyor. Tesadüfen oradan geçen birilerin işi değil. Yukarıdan estirilen gerici bir rüzgârın sonucu yaşanan bir saldırı” dedi.

‘ARKALARINDA BİR GÜÇ OLMAZSA CESARET EDEMEZLER’

Adana Alevi Kültür Derneği Başkanı Murtaza Moroğlu, “Arkalarında bir güç olmazsa iki saldırgan hangi cesaretle, 250-300 kişinin olduğu alana gelip saldırıda bulunur. Basit bir olay değil. Münferit bir olay değil. Arkasında siyasi bir güç olduğu görünüyor. Daha önce de derneğimize benzer bir saldırı yapılmıştı. Bu saldırıda gösterdi ki Aleviler bir piknik alanına sığmıyor. Siyasi iktidarın ayrıştırıcı politikaları buna yol açıyor. Çıkaracağımız sonuç ve görev Alevilerin bölünmemesi, kendi talepleri etrafında birleşmesidir” dedi. 

‘MÜNFERİT BİR OLAY DEĞİL’

Konuyla ilgili PSAKD genel başkan Yardımcısı ve Tarsus Şube Başkanı Cuma Elçe, olayın iki serserinin yaptığı bir münferit saldırı olmadığını söyledi. Elçe, şöyle konuştu: “Malum çevrelerin, siyasi iktidarın arkasında olduğuna dair şüphelerimiz var. İktidarın ve kolluk kuvvetlerin bu tip saldırılara göz yumması söz konusu. Daha öncede Alevilere yaşanan örneklerden biliyoruz. En vahimi de ilk saldırıdan sonra şikâyetimiz üzerine gözaltına alınıp bırakılmaları oldu. Ardından aynı yere ikinci kez gelerek saldırma cesaretinde bulundular. Piknik alanındakilerin kendilerini koruma ve saldırganları etkisiz hale getirme girişimi ile aynı anda jandarmanın adeta saldırganların imdadına yetişmesi de söz konusu. Ayrıca saldırganlar jandarmanın gözü önünde olay yerinden kaçtılar.” dedi.

Alevi örgütlerinin müdahalesi ve olayın peşini bırakmaması üzerine jandarma suçu polise atarak “neden gözaltına aldıktan sonra serbest bırakıyorlar” dediği öğrenildi.
Suç duyurusunun ardından söz konusu şahısların tekrar gözaltına alınıp bu sefer jandarma komutanlığına getirildiği öğrenildi. Jandarma komutanlığında saldırganlar için “Kuşçu Cuma’nın çocukları” dendiği de öğrenildi.
 

ÖNCEKİ HABER

Obama, 50 kişinin katledildiği saldırıyla ilgili konuştu

SONRAKİ HABER

Dersim'de hayvanın bastığı mayın çobanı ağır yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...