12 Haziran 2016 16:18

Antalyalı kadınlar: Emine'ye yapılanların hesabını soracağız

Erzincan'da eşi ve ailesinin sistematik işkencesine maruz kalan Emine Gezici ve ailesinin çağrısına kadın kurumlarından yanıt verildi.

Paylaş

Antalya'da evlendikten sonra yerleştiği Erzincan’ın Tercan ilçesinde eşi ve eşinin ailesi tarafından sistematik işkenceye maruz kalan Emine Gezici'nin (30), çağrısına kadınlardan yanıt verildi. Gezici ve ailesinin çağrısına cevap veren kadın kurumları Gezici'nin, yanında olacaklarını ve kadın mücadelesini birlikte yükselteceklerini vurguladı. Antalya Barosu Kadın Komisyonu üyesi avukatlarından Zeliha Şengöz, yaşanan durumun adalet sisteminin cinsiyet körü politikalarının sonucu olduğunu belirterek, Gezici'nin maruz kaldığı işkenceye köy sakinlerinin vurdumduymazlığına tepki gösterdi. 

Gezici'nin jandarmada korkudan şikâyetçi olmaması üzerine Abdullah Gezici'nin serbest bırakıldığını hatırlatan Şengöz, "Oysa İstanbul Sözleşmesi 6284 sayılı yasa ve ceza kanunu bağlamında araştırılması ve şikâyetinin olup olmamasına bakılmaksızın kadının iradesini sakatlayan durum olup olmadığına bakılması lazım" dedi. Bu bakımdan jandarmanın görevini ihmal ettiğini kaydeden Şengöz, Uluslararası Ceza Hukuku ve iç hukuk anlamında şüphesiz ki bir işkence olduğuna ve işkence bağlamında yargılama yapılması gerektiğini vurguladı.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

"Emine fiziksel, psikolojik ve toplumsal şiddetin yanı sıra zorla çalıştırıldığı da göz önüne alındığında hem ekonomik şiddet hem de kadın iş gücü sömürüsüne maruz kalmıştır" diyen Şengöz, Gezici'nin ailesinin tutumunun diğer ailelere örnek teşkil etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şengöz, aile bireylerinin yaşananları saklamadan toplumu bilgilendirmiş olmasının kadına dönük benzer vakaların önüne geçmesinde etkili olabileceğini kaydeden Şengöz, Antalya Barosu adına Gezici ile birlikte hem hukuki mücadelelerini hem de kadın mücadelesini yükselteceklerini ifade etti.

'ERKEK EGEMEN AKLA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

Antalya Kadın Danışma Derneği ve Dayanışma Merkezi Başkanı Safiya Papila ise, kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırı olaylarında toplumun büründüğü sessizliğin erkek aklıyla hareket edenleri cesaretlendirerek, sistematik bir işkenceye yol açtığını söyledi. Papila, Gezici'nin yanında olacaklarını ve birlikte erkek egemen akla karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

'İŞKENCENİN HESABINI SORACAĞIZ'

Antalya Kadın Danışma Derneği ve Dayanışma Merkezi Başkan Yardımcısı Gurbet Kabadayı da, Gezici'ye uygulanan işkencenin hesabını soracaklarını ve sorumlular yargılanana kadar davanın peşini bırakmayacaklarını vurguladı.

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği'nin gönüllü avukatlarından Aylin Onursev de, Gezici'nin maruz kaldığı işkenceye karşı hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Gezici'nin maruz kaldığı işkencenin herkes tarafından biliniyor olmasına rağmen herhangi bir şey yapılmadığını vurgulayan Onursev, savcılık ve jandarma birimlerinin de yaşananlarda ihmalleri olduğunu söyledi. Onursev, bu tür olaylarda imzalanan İstanbul Sözleşmesi'nin hükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Evine zorla giren eski eşini bıçaklayarak öldürdü

SONRAKİ HABER

Adana'da 13 yaşındaki çocuk işçi ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...