12 Haziran 2016 13:42

Mahalleler Birliği yarın Ankara’da olacak

Kentsel dönüşüme karşı birçok ilden 53 mahallenin temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu Mahalleler Birliği, yarın Ankara'da olacak

Paylaş

Acele kamulaştırma ve kentsel dönüşüme karşı İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi illerden 53 mahallenin temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu Mahalleler Birliği, yarın Ankara’da olacak. Mahalleliler Meclis’te grubu olan partilerden hükümetin çıkardığı, Sur ve Cizre’de de uygulanan yeni yasanın iptal edilmesini isteyecek. 

Mecidiköy’de bulunan Cevahir AVM önünde bir araya gelen kentsel dönüşüme, acele kamulaştırma kararlarına karşı çıkan yüzlerce kişi, 16 Nisan’da kabul edilen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunda yapılan değişiklikleri protesto etti.  

“Ranta hayır diyoruz Meclis’e gidiyoruz”, “İşgalci değiliz hakkımız olanı istiyoruz”, “Mahallelerimiz satılık değildir” yazılı dövizler açan yüzlerce kişi sık sık, “Susma haykır evin sana haktır”, “Evime, mahalleme, komşuma dokunma” sloganlarını attı. 

Mahalleliler adına açıklama yapan Gaziosmanpaşa Mevlana Mahallesi Temsilcisi Fisun Göven, “Her mahalleden heyetler oluşturarak haklarımızı kullanmak adına, haklarımıza engel olan tüm yasa ve engellemelere karşı oluşturduğumuz heyetlerle Ankara’ya Meclis’e gitme kararı almıştık. Geçen hafta Meclis’te grubu bulunan 4 partinin il başkanlarından randevu istedik. 3 parti ile  randevularmızı kesinleşti. Şuana kadar AKP’den bir randevu onayı  alamadık. Onlara yaşadığımız sorunları birebir yaşayanlar olarak aktarmak istiyoruz” dedi.

Mahalleler Birliği’nden Erkal Bakkal ise, “Bizim yaşadığımız alanlardan geçmemiş bakanlar acele kamulaştırma kararları alıyorlar. Biz mahalleliler birliği temsilcileri olarak bu talepleriniz en başta hükümete sonra muhalefet partilerine yeniden bir düzenleme yapılmasını talep edeceğiz. Eğer olur da hükümet bu taleplerinizi dikkate almazsa muhalefet partilerine bu yasayı AİHM’e götürmelerini ve iptalini talep edeceğiz” diye konuştu.

Selami Baran, “26 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yasada dava açma süreleriyle ilgili olarak yeni bir düzenleme getirdiler. Daha önce bizler davalar açıyor, hakkımızı kazanıyorduk. Şimdi 30 gün içerisinde dava açmazsak, itiraz etmezsek hiçbir şey yapamayacağız. Diğer bir düzenleme kamu  güvenliği. Bunun ne olduğu belli değil. Biz bunların iptalini istemek  için Ankara'ya gidiyoruz” diye konuştu. 

Açıklamaların ardından Mahalleler Birliği adına bazı temsilciler Ankara'ya yola çıktı. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Özgür Gündem Türkiye’dir demeye geldim’

SONRAKİ HABER

Türkiye ilk maçında Hırvatistan'a 1-0 yenildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...