12 Haziran 2016 12:57

‘Demokrasi cephesi’ harekete geçiyor

İlk larak CHP Eski Milletvekili Rıza Türmen tarafından tartışmaya açılan demokrasi cephesinin inşası konusu şimdi birçok kesimin gündeminde.

Paylaş

İlk larak CHP Eski Milletvekili ve Diyalog Grubu üyesi Rıza Türmen tarafından tartışmaya açılan demokrasi cephesinin inşası konusu şimdi birçok kesimin gündeminde. Eski milletvekillerin, akademisyen ve yazarların içinde yer aldığı Diyalog Grubu üyeleri CHP Eski Milletvekili Melda Onur ve HDP Eski Milletvekili Hasip Kaplan DİHA’ya konuştu. 

Grup iktidarın tüm toplumu kıskaca alan politikaları karşısında her gün biraz daha zaruri hale gelen güçlü bir demokrasi cephesinin çağrısını yapmaya hazırlanıyor. 

Toplumsal muhalefetin, iktidarın giderek ülkeyi çektiği karanlığa karşı direndiğini belirten Melda Onur, toplumun refleks gösterdiğini fakat iktidarın sokaktan yükselen bu tepkiyi “temizlemek” için her yolu denediğini söyledi. Gelinen aşamada insanların en temel hakları olan protesto hakkını bile kullanamaz duruma geldiğine işaret eden Onur, tüm bu sebeplerin gidişata itirazı olan kesimleri yeni bir arayışa soktuğunu ve bu arayışın da demokrasi talebini yükselten geniş bir demokrasi cephesi olduğunu vurguladı. Oluşabilecek bir demokrasi cephesinin önce toplumdaki bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak için çalışması gerektiğini ifade eden Onur, yaşanan gelişmelerle birlikte toplumda büyük bir bölünme ve diyalogsuzluk yaşandığına dikkat çekti. 

‘DİKTATÖRLÜĞE KARŞI DEMOKRASİ CEPHESİ’

Hasip Kaplan ise, Türkiye’nin hızla otoriter rejime savrulduğunu ve bu savrulma ve savaş karşısında Meclis ile muhalefetin de baskılarla kısıtlandığını söyledi. Güçlü bir demokratik mücadelenin ve demokrasi cephesinin başarılı olmasının temel koşullarından birinin de bir an önce çatışmaların  sona ermesi olduğunu belirten Kaplan, “Görüşmeler her iki kesimle, iktidarla, muhalefetle, STÖ’lerle görüşmeler yaparak nasıl yapabiliriz, nasıl silahları susturabilirsizi tartışmamız gerekiyor. Bu çok önemli çünkü ancak bunun üzerinden biz demokrasi taleplerimizi daha hızlı hayata geçirebiliriz” dedi. Kaplan, Diyalog Grubu olarak bir hazırlık komisyonunu toplayıp demokrasi cephesi ve kurultayı için bir çağrı metni yayınlama hazırlığında olduklarını paylaştı. Talep etme döneminin geçtiğini, demokrasi için direnmenin dönemi olduğunu vurgulayan Kaplan, “Umut veren, umutsuzluğu yenecek umut verecek, karamsarlığı dağıtacak ve gerçekten bu halkın bu gücü ve potansiyeli var. Kendine güvenmelidir. Ve direnmelidir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar laiklik barış ve yoksulluğu konuştu

SONRAKİ HABER

Menbic’in etrafında şiddetli çatışmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...