12 Haziran 2016 12:51

Kadınlar laiklik barış ve yoksulluğu konuştu

Tekİrdağ’ın Çorlu ilçesinde kadınlar, laiklik, ülkedeki savaş hali ve yoksulluğu konuştu.

Paylaş

Şiran ÜRPER
Elif SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Tekİrdağ’ın Çorlu ilçesinde kadınlar, laiklik, ülkedeki savaş hali ve yoksulluğu konuştu. Nusratiye Mahallesinde düzenlenen toplantıda biraraya gelen kadınlar “Türkiye nereye gidiyor?” sorusuna yanıt aradı. 

Dokuz yıldır ataması yapılmayan Nurten öğretmen dokuz yıl boyunca belli aralıklarla ücretli öğretmenlik yaparak geçimini sağlamaya çalışmış. 4+4+4 sisteminin hükümetin elinde patladığını, öğretmenlerin eğitimden ziyade evrak işlerinde boğulduğunu dile getiren Nurten öğretmen, eğitimin de  gerici politikaların kıskacında olduğunu ifade etti. AKP iktidarının çocuklara dini eğitimi dayattığını söyleyen Nurten Öğretmen, laikliğin ders kitaplarında daha önce uzun uzun anlatıldığını şimdi ise eğitimcilere “değin geç” denildiğini söyledi. Nurten öğretmen, laiklik karşıtı politikalara karşı mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. 

BU ÖLÜMLERİN DURMASI GEREKLİ

Bölgedeki savaş hali de kadınları kaygılandırıyor. Toplantıya kadınlar Türk ve Kürt kadınlar, bir an önce barışın sağlanıp ölümlerin durmasını istiyor. Vanlı olan Hatice isimli bir kadın, “Barış olsun, huzur olsun. Bir günde iki çocuk askere gönderdim. Yüreğim ağzımda yeter artık. Gençler toprağın altına gidiyor. Bu zulüm olmasın” diye feryat etti. Balkan göçmeni Boşnak bir ailenin kızı olan Nurten öğretmen de,  “Savaşı en iyi ben bilirim. Ortada savaş diye bir şeyde yok. Sadece ölüm var. Bu ölümlerin durması gerekli” diye konuştu. 

EN BÜYÜK DERT GEÇİM SIKINTISI

Toplantıda kadınların ortak derdi de geçim sıkıntısı ve yaşam şartlarının gittikçe kötüleşmesi oldu. 30 yaşında olduğunu söyleyen Nurten öğretmen, 9 yıldır KPSS’ye hazırlandığını, bu yüzden geleceğe güvenle bakamadığını söyledi. 

Elli yaşında sekiz çocuğu olduğunu söyleyen Meryem isimli başka bir kadın da, “Önceden çok çocuk normal karşılanıyordu. Ama şimdi olsa yapmam. Ne kadar çocuk o kadar da derdin var. Erdoğan çok çocuk istiyor, sanki kendisi bakacak. Madem öyle kendisi niye çok çocuk yapmıyor” diye tepki gösterdi. Sekiz senedir tekstil işçisi olduğunu söyleyen Türkan da, kendi fabrikasında işçilerin borçlanarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını ifade etti. Türkan, iş yerinde 3 bin 600 günü dolduran işçilerin, borçlarını kapatmak için kendi isteğiyle iş yerinden ayrılarak kıdem tazminatını almaya çalıştığını dile getirdi. 

ÖNCEKİ HABER

Sarısülük  mezarı  başında anıldı

SONRAKİ HABER

‘Demokrasi cephesi’ harekete geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...