12 Haziran 2016 04:03

İhmal iddiası: Şap hastalığı yayılıyor, hayvanlar ölüyor

Diyarbakır Lice ilçe merkez ve köylerinde hayvanlar yakalandıkları şap hastalığı nedeniyle ölüyor.

Paylaş

Lice'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumluluğunda olan şap hastalığının aşıları bu yıl “güvenlik” gerekçesiyle yapılmadığı için her gün onlarca hayvan ölüyor. İlçe merkezindeki hayvanları dahi aşılamayan müdürlüğün ihmali nedeniyle yurttaşlar kendi yöntemleri ile hastalığa çare olmak istiyor, ancak başarılı olamıyor.

Diyarbakır Lice ilçe merkez ve köylerinde hayvanlar yakalandıkları şap hastalığı nedeniyle ölüyor. Her gün onlarca hayvanın öldüğü ilçede hastalık giderek yayılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün kontrolü altında bulunan hastalık nedeniyle, her 6 ayda bir ilçe müdürlükleri tarafından aşılama yapılması gerekirken, bu yıl “güvenlik” gerekçe gösterilerek aşılama yapılmadı. Aşılamanın yapılmaması ve hastalığın çıktığı noktaların karantina altına alınmaması nedeniyle şuana kadar 250’nin üzerinde büyükbaş ve 300’ün üzerinde küçükbaş hayvan ölürken, binin üzerinde hastalıklı hayvan bulunuyor. Hastalıklı ve ölü hayvanların sayısı da her geçen gün artıyor.

Veteriner gözetiminde aşıları yapması gereken müdürlük, resmi araçların çıkışını talimatla yasakladığı için aşılar yapılamıyor. Kendi imkanlarıyla aşı alan yurttaşlar aşılama yönetimi bilmedikleri için aşılar hastalığa etki etmiyor.

KARANTİNA VARSA HASTALIK NEDEN YAYILIYOR?

Lice İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı çalışan veterinerle konuya ilişkin yapılan görüşmede veteriner, bilgi veremeyeceğini ancak bazı sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Sorulara cevap vermeyen veteriner tarafından yönlendirildiğimiz müdürlüğe bağlı bir yetkili ise önce bilgiyi kimden aldığımızı sorarak tepki gösterdi, ardından şap hastalığının ilçede yayıldığını kabul etti. Yetkili, hastalığın Duru mezrasında başladığı ve buranın 10 kilometreyi kapsayacak şekilde karantina altına alındığını, aşıların da yapıldığını iddia etti.

‘KENDİ İMKANLARIMIZLA AŞI YAPIYORUZ’

İlçe sakinlerinden Eşref Emra, 3 ineğinin şap hastalığı yüzünden öldüğünü ve geri kalan tüm hayvanlarının ise hastalıklı olduğunu belirtti. Yıllardır hayvan beslediğini, ancak hiçbir zaman hayvanlarının bu şekilde ölmediğini dile getiren Emra, “Bu sene devlet aşı yapmadı, hayvanlarımız ölüyor burada. Tek geçim kaynaklarımız yok ediliyor. Biz kendi imkanlarımızla aşı yapıyoruz ama etki etmiyor” diye tepki gösterdi.

‘TÜM İŞ İMKANLARIMIZ  ELİMİZDEN ALINIYOR’

Şehmus Ayder da bir büyükbaş hayvanının öldüğünü, geri kalan 3 hayvanın ise hastalıklı olduğunu anlattı. Devlet yetkililerinin can güvenliklerini bahane ederek, aşı yapmadığını, bu şekilde tüm iş imkanlarının ellerinden alındığını belirten Ayder, “Tek geçimimiz bunlar ama buna izin vermiyorlar, bakmıyorlar. Lice’de tüm iş imkânlarımızı kesiyorlar. Kendi imkânlarımızla hayvanlarımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Sprey, salça, ilaçlar ve yeşil otlarla tedavi ediyoruz hayvanlarımızı” dedi.

‘TEK ÖNLEM AŞIDIR’

Hastalıkla ilgili bilgi veren ilçede çalışan veteriner Serbest Bademkıran, kaymakamlık tarafından, müdürlüklerin resmi araçlarının dışarı çıkmasına izin vermediğinden kaynaklı aşıların yapılmadığını belirtti. Bu nedenle hastalığa yakalanan hayvanların ölümle sonuçlandığı ifade eden Bademkıran, bunu önlemenin tek yolunun aşı olduğunu vurguladı.

‘YETİŞTİRİCİYE ELDEN AŞI VERİLMESİ YASAL DEĞİL’

Aşının veteriner hekimler tarafından uygulanması gerektiğini belirten Bademkıran, “Bu aşıların elden satılması, köylüye verilmesi bu konuda yetkili olan hekim ve teknisyenler dışında birilerinin yapması doğru değil. Çünkü bunun özel bir yapım tekniği var. Bir aşı uygulamasında aşı şokuna bağlı ölümler meydana gelir. Bu bölgede buna benzer birçok vaka ile karşılaştık. Elden yetiştiriciye aşı verilmesi yasal olarak da doğru değil” dedi. Şap hastalığının çabuk yayılan bir hastalık olduğunu ve yarım saat içinde ortalama 10 hayvana hastalığın bulaşabildiğine dikkat çeken Bademkıran, il ve ilçe müdürlüklerinin kontrolünde olması gereken bir hastalık olduğunu belirtti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kerem Sevinç: Savaş anneyi de dilini de öldürüyor

SONRAKİ HABER

Türk Metal işçileri suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa