11 Haziran 2016 06:24

Hurşit Külter kayıp, devlet suskun

Şırnak'ta 16 gün önce tanık ifadelerine göre gözaltına alınan Hurşit Külter’in akıbeti hâlâ belli değil. İdris Baluken bu duruma tepki gösterdi.

Paylaş

Şırnak'ta 16 gün önce tanık ifadelerine göre gözaltına alınan DBP İl Yöneticisi Hurşit Külter’in akıbeti hâlâ belli değil. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken,devletin suskunluğunu sürdürmesine tepki gösterdi

Külter’in gözaltına alındığı ilk günden bu yana çeşitli dernek ve insan hakları örgütleri uluslararası düzeyde girişimlerde bulunuyor. Ancak Külter’in gözaltına alındığına dair tanıklıkların olması ve ilk olarak Gümüştepe Özel Harekât Şube Müdürlüğü’nde götürülüp burada 7 gün tutulduktan sonra 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na götürüldüğüne dair ciddi ifadelerin olmasına rağmen hükümet Külter’in akıbetine ilişkin tek bir ifade kullanmadı.

‘GÖZALTINA ALINDIĞINDAN TEREDDÜDÜMÜZ YOK’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Külter’in gözaltına alınması sürecine anımsatarak, yerelden aldıkları bilgiler, Külter’in ailesi ve yakınlarına attığı mesajlar ışığında gözaltına alınması konusunda herhangi bir tereddüde yer bırakmadığına vurgu yaptı.

‘YERELDE YAŞANANLARDAN ANKARA BİHABER OLMAZ’

Külter’in karşı karşıya kaldığı durumun 90’lı yıllardaki zorla kaybettirme olaylarını hatırlattığını işaret eden Baluken, “Sokak ortası infazlar, işkence altında kötü muamele, toplumsal gösterilerde katledilmeler… bu gerçeklikler sahadan eksik edilmedi. Ancak zorla kaybetme açısında son dönemlerde Külter’in olayı üzerinden sanki yeni bir mesaj verilmek isteniyor. Bu 90’lı yıllardaki Vedat Aydın’ın infaz edilme sürecini yine Silopi’de Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış’ın kaybedilmesi sürecine benziyor. Umarız böyle bir sonuçla karşılaşmayız. Bunun sorumluluğu ve vebali çok büyük olacaktır. Külter’in gözaltına alındığı ilk andan itibaren bu bilgiler devlet ve hükümet yetkileriyle paylaştık. 90’lı yıllardaki gibi iletişim olanaklarının kısıtlı olduğu bir dönemde değiliz. Yereldeki süreçlerden Ankara’dakilerin haberinin olmaması gibi bir durum söz konusu değil. Bu konuda bakanlık ve hükümet yetkililerinin vermiş olduğu bir takım taahhütler var. Eğer gözaltına alınmışsa mutlaka bulunacak ve herhangi bir olumsuz süreç yaşanmayacak diye bir taahhüt verildi” diye konuştu.

Baluken, Külter’in gözaltına alındığı ardından infaz edildiğine dair özel harekatçılar tarafından kullanılan kimi sosyal medya hesaplarına dair bilgileri de yetkililerle paylaştıklarını söyledi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

2 yaşındaki çocuk terörist ilan edildi!

SONRAKİ HABER

Gençler dayanışma için Cizre’ye gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa