10 Haziran 2016 20:27

Misafir odasında sergi

Samsun’da sergi açmak isteyen Emekli Öğretmen Muammer Pektaş, sergi açacak yer bulamayınca evinin misafir odasını sergi salonu olarak kullandı.

Paylaş

Samsun’da köy enstitüleri ve Atatürk temalı bir sergi açmak isteyen Emekli Öğretmen Muammer Pektaş, sergi açacak yer bulamayınca evinin misafir odasını sergi salonu olarak kullandı.

Öğretmenevinden yer talep eden Muammer Öğretmenden günlük 500 lira ücret istenmiş. Talep edilen parayı ödeyemeyeceğini söylen Muammer Öğretmen, sergiyi kendi evinin misafir odasında açmış. Köy enstitüleri ve Atatürk temalı sergide köy enstitüleri dönemine ait fotoğraflar, gazete ve dergi yazıları yer alıyor.

Köy enstitülerinin son mezunlarından olan Muammer Öğretmen, 27 yıllık hizmetten sonra emekli olmuş. Emeklilik yıllarında boş durmayan Muammer Öğretmen, Samsun’da tiyatroy kurmuş ve çeşitli derneklerde müzik ve halkoyunları öğretmenliği yapmış. Ayrıca Samsun’daki eğitim fakültesinin kurulmasında da öncülük etmiş. Köy Enstitüleri’nin ülkeyi kalkındırmak ve aydınlatmak amacıyla kurulduğunu belirten Muammer Öğretmen şunları söyledi:  “Okulda teorik dersler yanında beceri dersleri ve ziraat bilgi ve uygulamaları dersleri vardı. Köy enstitülerinde yoksul köy çocukları alınıyordu. Bu okullar ihtiyaçlarını kendi üretiyor ve buralardan mezun olan genç öğretmenler de en az 20 yıl köylerde çalışmak zorun kalıyordu. Okullardaki eğitimden sonra köylülere ziraat ve üretime ilişkin bilgiler ve becerilerin kazandırmak köyleri ziyaret ediyorduk. Bütün bu dönemi anlatan bir sergi açmak istedim. Ama yer bulamadım.” 80 yaşındaki emekli öğretmen gücünün yettiği kadar bu tür sergileri ve aydınlatma faaliyetlerine devam edeceğini söyledi. (Samsun/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yaşar Kemal’in manzaraları sahneleniyor

SONRAKİ HABER

Arsuz’un tarihine ışık tutan kazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...