10 Haziran 2016 15:40

Hekimlerin kongresinde gündem savaştı

TTB 67. Büyük Kongresi Ankara'da toplandı. Kongreye hekimlerin, sağlık çalışanlarının yanı sıra emek ve meslek örgütleri ile siyasi partiler katıldı.

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 67. Büyük Kongresi Ankara'da toplandı. Hekimlerin, sağlık çalışanlarının yanı sıra emek ve meslek örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinin katıldığı kongrede gündem savaştı.

Yapılan konuşmalarda ülkede ve bölgedeki savaş politikalarının sağlık hakkı bir yana yaşam hakkını da hedef aldığı vurgulandı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan 100 günü aşan sokağa çıkma yasakları süresince insanların beyaz bayraklarla hastanelere gitmeye çalıştığını hatırlattı. 

Kongre Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde toplandı. 3 gün sürecek kongrede seçimler Pazar günü yapılacak. Merkez konseyi üyeliğinde 2 dönem sınırı nedeniyle TTB Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan'ın görev süresi sona erecek. Kongrenin açılışını DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Pelin Bektaş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy'un da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk takip etti. 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan, "Ölümlerin bu kadar sıradanlaştığı, ülkenin dört bir yanında bombaların patladığı, çevresindeki savaşlardan etkilenen 3 milyon insanın yaşam mücadelesi verdiği, çatışma ve ölümlerin şehirleri sardığı bir ülkede hekimler ne yapmalıdır"  diye sordu. 

Bu kadar katliam ve gözyaşına rağmen hekimlerin daha çok doğruları söylemesine ülkenin ihtiyacı olduğunu belirten İlhan, AKP iktidarı döneminde Türkiye'nin tam bir sağlıksızlık ülkesi olduğunu dile getirdi. Halkın daha fazla doktora gitmesine rağmen nitelikli sağlık hizmetine ulaşamadığını ifade eden İlhan, 100 günü aşan sokağa çıkma yasaklarında insanların beyaz bayraklarla hastanelere gitmeye çalıştığını söyledi. İlhan, bu süreçte bölgede hastanelerin ateş altında olduğunu ve aile sağlık merkezlerinin yıkıldığını dile getirdi. 

SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara da “Öyle bir dönemdeyiz ki hastane önlerinde panzerler bekletiliyor, beyaz bayraklarla tedaviye giden hastalar önce GBT'den geçiriliyor. AKP ile birlikte sağlık alanında halkın ulaşımı piyasalaştırılırken, sağlık çalışanları esnek ve güvencesiz koşullarda çalıştırılıyor. Sağlıkta şiddet hızla artıyor” dedi.

BİRLİKTE MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bugün parası olanın sağlık hizmeti aldığı bir noktaya geldiğini belirterek, özellikle hastanelerde taşeronlaşmanın yoğunlaştığını dile getirdi. Hastane işçilerinin her mücadelesinde hekimleri yanlarında gördüğünü ifade eden Beko, birleşmelerinden korkanlara karşı daha çok birlikte mücadele edeceklerini söyledi. 

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen da muhalif olan emek ve meslek örgütlerinin iktidarın topyekun saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Özellikle 10 Ekim katliamından sonra yaptıkları her eylem ve etkinliğin baskı, soruşturma, tutuklamalarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Özgen, TTB ile beraber yürüttükleri ortak mücadelenin birçok eksiğe rağmen sürdüğünü ve bu birlikteliğin daha da büyümesi gerektiğini söyledi. 

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “Biz de sağlıklı kentler ve sağlıklı yaşam için mücadele ediyoruz. Bu iktidarı hedefine işçi sınıfının tüm kazanılmış haklarını, evrensel değerlerimizi ve halkların ortak yaşam umudumuzu koymuş durumda” dedi. 

YAŞAM HAKKI ORTADAN KALDIRILIYOR

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “İnsan yaşamının hiçe sayıldığı savaşların olduğu bir ülkede yapılan bir kongrede yaşamı savunuyoruz” dedi. Sağlık alanında yaşanan devasa sorunlar olduğunu belirten Baluken, “İnsan ve doğanın sağlığı üzerine konuşmak isterdik. Ancak büyük bir ateş çemberi içinde kalmış bir toplumun sağlığını tartışmak bizi doğru sonuca götürmez. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu yerlerdeki tablo bırakalım sağlık hakkını, yaşam hakkının ortadan kaldırıldığını gösteriyor” diye konuştu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Gözümüzün önünde sağlığın nasıl piyasallaştığına, tanık olduk. Buna diğer alanlardaki gibi reklamlar, promosyonlar yaptılar.  Gelinen noktada her yılda hastane zincirleri  oluşmaya başladı ve kamusal sağlık hizmeti çökmüş vaziyette” dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki hasta sözlerini tekrarlayan Koç, "Bir hekim olarak hasta diyorum ve hakim karşısında da aynısını söyleyeceğim" dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

4 gündür aranan liselinin cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

Bir bildiri de Notre Dame de Sion öğrencilerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...