10 Haziran 2016 12:40

Aliağa'da kutuplaştırıcı söylemler içeren haber tepki çekti 

Yalı Mahallesi halkı, mahallede cami yerine okul istemelerinin cami karşıtlığı olarak yansıtılmasına tepkili

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Aliağa Belediyesi’nin MHP’li Başkanı Serkan Acar’ın basın danışmanı Şenol Gök, Yeni Vizyon gazetesinde yaptığı ve sosyal medya hesabından paylaştığı haberle Aliağa halkının tepkisini çekti. 

Habere konu olan olay, Yalı Mahallesi halkının, mahallede bir cami varken, ihtiyaç olmayan yeni bir cami yerine ilköğretim okulu yapılması talebine dayanıyor. 

Haberde bu konu cami karşıtlığı olarak işlenirken, Beşkardeşler Derneği ve Cemevi yönetiminin, derneğin bahçesindeki hoparlörün ibadeti olumsuz etkilediğini belirterek başka bir yere kaldırılmasını talep etmesi de ezan karşıtlığı olarak gösterildi. 

OKUL TALEBİ CAMİ KARŞITLIĞI OLARAK GÖSTERİLDİ

“Camiye de karşılar ezan sesine de” başlığı ile yapılan haberde, “İzmir’in Aliağa İlçesi’nde tartışmalara ve yer yer tepkilere neden olan ‘Cami yapılmasın’ nidalarına bir de "Ezan sesi duymak istemiyoruz’ polemiği eklendi” şeklinde ifadelere yer verildi. Halkın neden karşı çıktığına yer verilmeyen haberde, belediyenin cami projesinin engellenmeye çalışıldığı ifade edildi. Oysa söz konusu olayda mahalle muhtarı Hürriyet Gülcan, mahalleli olarak dini değerlere önem verdiklerini, camiye karşı olmadıklarını vurgulayarak, "Yalı Mahallemizde bulunan cami, Aliağa'nın en büyük çift minareli 500-600 kişilik bir camisidir” demişti. Mahallesinde 3.200 kişinin yaşadığını kaydeden Muhtar Hürriyet Gülcan, resmi kayıtlara göre 05-15 yaş arası ilk ve ortaokul çağında 230 öğrenci olduğunu ifade ederek, "Mahallemizde ilk ve ortaokul bulunmadığından çocuklarımız merkezdeki okullara servis kullanarak ya da Çanakkale -İzmir kara yolunu geçerek gitmektedirler. Bu durum hem maddi olarak velileri zorlamakta hem de çocuklarımızın can güvenliği yönünden tehlike oluşturmaktadır” demişti. 

DAYATMALARA KARŞI LAİKLİĞİ SAVUNACAĞIZ

Haberde adı geçirilerek hedef gösterilen Ferit Can Demirli isimli genç, söz konusu haberle ilgili, “Bir yalı mahalleli olarak mahallemizin ihtiyaçlarını meşru bir şekilde dile getirdik. Bunu camiye ve ezana karşıtlık" olarak değerlendirdiler” dedi. Haberde gerçek olmayan bilgilere yer verildiğini belirten Demirli, “Açıkça ad soyad kullanılması ve haber için Ramazan’ın beklenmesi kötü niyeti gözler önüne sermektedir” dedi. Demirli, bu tür dayatmalara karşı da laiklik mücadelesinden bir adım bile geri atmayacaklarını vurguladı.

Başka bir olay da habere eklenerek, aleviler ezan sesi duymak istemeyenler olarak gösterildi. “Ezan sesini duymak istemiyorlar” başlığı kullanılan haberde, “Aliağalılar cami karşıtlığının şokunu henüz atlatamamışken, yeni bir şok daha yaşadı. Aliağa’nın Kültür Mahallesi’nde faaliyet gösteren Beş Kardeş Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Alevi inancına mensup üyeleri, ezan sesini duymak istemediklerini bildirdi” iddiasında bulundu. 

Oysa Beşkardeşler Derneği belediyeye verdiği dilekçede neredeyse dernek bahçesinde bulunan cami hoparlörün ibadet yaparken yayılan yüksek ses nedeni ile cemevindeki ibadeti olumsuz etkilediğini, hoparlörün başka bir yere taşınmasını talep etmişti. 

KİN VE NEFRET TOHUMLARINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi Dedesi Gökmen Savak konuyla ilgili yaptığı açıklamada olayı kınadığını belirterek, “Aleviler her türlü inanca saygılıdır. Hiç bir inanca ya da inancın bir unsuruna karşı değiller. Eşit yaşam hakkı ve adaletten başka bir talepleri yoktur” dedi. Savak, “Şu unutulmamalı ki ekilmeye çalışılan kin ve nefret tohumlarının yeşertilmesine Aliağa halkı olarak izin vermeyeceğiz” dedi.

Beşkardeşler Derneği Başkanı Avukat Ercan İme de, taleplerini içeren dilekçeyi 22 Nisan tarihinde belediyeye verdiklerini belirterek, “Dilekçenin Ramazan ayında çarpıtılarak gündeme gelmesini manidar buluyoruz. O gün verdiğimiz dilekçe ile ilgili tarafımıza cevap bile verilmediği halde basına servis edilmiş. Amaç kutuplaşma sağlamak ve bundan menfaat ummaktır. Mülki amirle ve müftülükle konuştuk onlar da durumun yerel gazetede anlatıldığı gibi olmadığını bildiklerini söyleyerek hak verdi. Belediye Başkanı Serkan Acar ile de yüz yüze görüşmeyi düşünüyoruz. Kendine gazeteci diyen bu insanlar onun danışmanlığını yapmakta, söz konusu dilekçe belediye kurumundan alınmaktadır. Sayın başkan bu konuda bir açıklama yapmalı haberi yapanlar da tekzip etmelidir” dedi. 

KAYMAKAM SÜKUNETE DAVET ETTİ

Yapılan bu haberden ve söylemden halkın duyduğu rahatsızlık son olarak Aliağa Kaymakamlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklama ile giderilmeye çalışıldı. Yapılan açıklamada, “Haberde adı geçen Derneğin Yöneticileri ile de görüşülmüş olup "Talebin Ezandan rahatsızlık olarak algılanamayacağını; böyle bir niyetlerinin olamayacağını; kendilerinin de İslam İnancının bir parçası olduklarını; teknik sebeplerden kaynaklanan taleplerinin yanlış anlaşıldığını" beyan etmişlerdir. Anadolu'nun her köşesinden gelip buraları yurt edinen, rızkını arayan, ekmeğini paylaşan, her biri bizim için değerli 87.400 kişilik Aliağa Ailesine hayırlı Ramazanlar, sağlık ve huzur diliyoruz” denildi.

BAŞKAN ACAR MI TALİMAT VERDİ?

Aliağalılar haberin Belediye Başkanı Serkan Acar’ın basın danışmanı tarafından yapılmasının tesadüf olmadığı görüşünde.  Belediye Başkanı Serkan Acar ise basına karşı aldığı ketum tutum ile biliniyor. Şimdiye kadar basın karşısına geçmemesi, basına açıklama yapmaması, açıklamaları için kişisel sosyal medya hesabını ve basın danışmanlarını kullanması ile biliniyor. 
 

ÖNCEKİ HABER

Çiğli Fen Lisesi öğrencilerinden gericiliğe karşı bildiri

SONRAKİ HABER

EMEP Yöneticisi Mehmet Türkmen ve 12 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...