10 Haziran 2016 11:32

Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü’nün sahibi Akhil Sharma

Akhil Sharma, Aile Hayatı romanıyla Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü.

Paylaş

Akhil Sharma, Aile Hayatı romanıyla Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü.

Dublin Kent Konseyi tarafından düzenlenen Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü, İngilizce yayımlanan tek bir romana verilen en büyük ödül olma özelliğini taşıyor. Hem yazarları hem de çevirmenleri onurlandırmasıyla da öne çıkan ödülün adayları, dünyanın dört bir yanındaki halk kütüphanelerinin önerdiği isimler arasından seçiliyor.

Bu yıl 43 ülkedeki 118 halk kütüphanesi, 160 romanı ödüle aday göstermişti. Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü’nün kısa listesinde A Brief History of Seven Killings romanıyla Man Booker Ödüllü’ne değer görülen Marlon James, Pulitzer Ödüllü Marilynne Robinson, Dave Eggers, Jenny Erpenbeck ve Javier Cercas da bulunuyordu.

Delhi’de dünyaya gelen ve sekiz yaşında ailesiyle ABD’ye göç eden Akhil Sharma’nın ilk kitabı An Obedient Father ile Hemingway Vakfı/Pen Ödülü’ne değer görülmüştü. Aile Hayatı romanı daha önce Folio Ödülü’nü kazanmıştı. Türkiye’de Ergin Kaptan’ın çevirisiyle April Yayıncılık tarafından yayımlanan Aile Hayatı, Sharma’nın kendi hayat hikâyesini anlatıyor. Roman, abisinin başından geçen trajik kaza sonucunda anne babasının sorunları arasına sıkışmış küçük bir çocuğun, hayatı ve dostluğu keşfedişinin hikâyesi olarak da okunabilir.

1994’ten bu yana verilen Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü’nün eski kazananları arasında Javier Marías, Herta Müller, Michel Houellebecq, Colm Tóibín, Rawi Hage, Jim Crace ve Orhan Pamuk da bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Papirüs’ten Yelken dergisine özel dosya

SONRAKİ HABER

'Tüm yetkililer sanık sandalyesine oturuncaya kadar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa