10 Haziran 2016 11:15

'Şakran Cezaevi işkence merkezi haline getirildi'

İzmir'de insan hakları ve hukuk örgütleri Şakran Cezaevi'nde devam eden hak ihllalleri ile ilgili rapor düzenledi.

Paylaş

İzmir'de insan hakları ve hukuk örgütleri Şakran Cezaevi'nde devam eden hak ihllalleri ile ilgili rapor düzenledi. Hazırlanan raporda müdürlerin bizzat talimatları ve yönlendirmeleriyle tutuklulara ağır darp şeklinde işkence yapıldığı belirtildi. Raporda ayrıca yeni hak ihlallerine karşı cezaevlerinin denetime açılması da istendi.

İzmir Aliağa (Şakran) 4 No’lu  T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, siyasi mahpusların tutulduğu B-13, B-14 ve B-15 koğuşlarında uzun zamandır devam eden hak ihlalleri ile İHD, TİHV, ÖHD ve ÇHD temsilcilerinin oluşturduğu heyet cezaevinde gözlemde bulunurak rapor düzenledi. 4 Nolu Cezaevinde, yöneticilerin baskı ve hukuksuz uygulamalarına karşı 13 kişi 30 Mayıs'tan beri “süresiz ve dönüşümsüz” açlık grevinde bulunuyor.

Rapor, İHD İzmir Şubesi'nde yapılan basın toplantısı ile açıklandı. Raporda, heyetin söz konusu hak ihlalleri ile ilgili cezaevi müdürü ile görüşmek istediği ancak Adalet Bakanlığı'ndan izin olmadığı gerekçesiyle kabul etmediği aktarıldı. Heyet, B- 4 koğuşundaki Hüseyin Tunç,Selim Eklik,Delil Tekin, Abbas Kaya ,Ferhat Demirbaş,Fahrizat Tutar, Erkan Tamir ve Abdülcelil Erinfik ile B 14 koğuşunda bulunan tutuklular Barış Önen ve Serkan  Şahin ile görüştü.

Raporda mahpusların aktardığı bazı ifadeler şu şekilde:

*30.05.2016 günü yaklaşık 60 kişilik güvenlik ekibiyle koğuşa girildi ve  koğuşlarda idare ile görüşmelere giden kişilere özellikle yöneldiler.Ferhat DEMİRBAŞ isimli arkadaşımızı yaklaşık 7 kişi  aynı anda darp etti.Beni ise 3 kişi tuttu, bileklerimi sıktılar, yere attılar, slogan atmam üzerine gardiyan tırnaklarını sol elimin üst yüzeyine batırdı, ensemden tutup betona yüzükoyun yatırdı. Müdahale sonrası süngerli odalara götürüldük, Selim EKLİK’in  ın kaburgasını bu esnada kırdılar. Bütün bu işkenceler yapılırken; İsmail Durmaz, Zaim ÇİL, Faruk isimli müdürler de orada olup olayı izlediler.

* Açlık grevinde olan arkadaşlarımıza iaşeleri verilmiyor. Açlık grevindeki arkadaşlar için; limon, tuz, şeker ve meyve suyu talep ettiğimizde ise yetkililer “Siz bana mı danıştınız da açlık grevine girdiniz” denilerek talep yerine getirilmemektedir. Kantinden almak istediğimizde ise; gelmedi gibi gerekçelerle yerine getirilmemektedir. Örneğin 3 paket meyve suyu istediğimizde 1 paket getiriyorlar. Su istediğimizde “Su bitmiş” gibi gerekçelerle verilmiyor.

*Baskılar fiziki saldırı, psikolojik baskı, tehdit, kaba dayak, çıplak arama, küfür; ayrıca, 7 aydır tecrit vardır. Sosyal etkinlik yok, ortak alana çıkma yok, can güvenliği yok. Aramalarda eşyalarımız dağıtılıyor, oda değişim taleplerimiz yerine getirilmiyor. Koğuştan her çıkışta ayakkabılarımız çıkarttırılıyor

*Özellikle görevlendirilen ırkçı ve faşist personelin görev yaptığı, bu tip unsurların görevlendirilmemesi talepleri karşılık bulmuyor. Bu tür personel intikamcı ve öç alıcı bir tutumla hareket etmektedir. Örneğin gardiyanlardan birinin “yeter ulan, kardeşimi öldürdünüz” diyerek saldırmaktadır. 2. Müdür ZAİM ÇİL sürekli küfür ediyor, Sürekli “hepiniz alçaksınız, hepiniz hainsiniz” diyerek küfür etmektedir

*Sayımlarımız askeri düzende yapılıyor. Tek sıra olun, hazır olda durun vb. uygulamalar dayatılıyor. Önceleri sayımlar alt katta yapılırken,son olayla birlikte mahpuslar sürüklenerek dışarı, havalandırmaya çıkarılarak sayım dayatılıyor. Son bir hafta içinde 3 saldırı oldu.

* Her şeye disiplin soruşturması açıyorlar. Ailelerimiz görüşe gelmediği için; disiplin cezası olarak, telefon görüş yasağı getiriliyor.. Bizi AKP yanlısı veya ırkçı yayınlar yapan TV’leri izlemeye zorluyorlar. Örneğin BEYAZ TV gibi televizyonları izleyin diyorlar. Hürriyet, Milliyet gibi gazeteler okuyun demektedirler. Saldırıların bir vahşet olduğunu söyleyebilirim. Can güvenliğimiz yoktur.

'ŞAKRAN CEZAEVİ DENETLENMELİDİR'

Raporla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan ÖHD üyesi Avukat Nurşan Rotinda Polat, idarenin bu uygulamalarını açıkça saklamaya çalıştığı izlenimi edindiklerini ifade ederek " Heyetimiz, Cezaevi rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerektiğini tespit etmiştir. İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezanın Önlenmesi Sözleşmesi Seçmeli Protokolü’ne uygun şekilde, “bağımsız” ulusal denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir. Şakran 4 Nolu T Tipi Cezaevinde yaşananlara sessiz kalan Adalet Bakanı’nı göreve davet ediyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Enpay işçileri yeniden kazandı

SONRAKİ HABER

Papirüs’ten Yelken dergisine özel dosya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...