10 Haziran 2016 07:50

Mecaplast’ta anlaşma sağlandı

Mecaplast Fabrikası’nda Petrol-İş Sendikası ile patron arasında tıkanan sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı.

Paylaş

Gebze Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Bölgesi’nde (TAYSAT) bulunan Mecaplast Fabrikası’nda Petrol-İş Sendikası ile patron arasında Şubat ayından başlayan ve patronun dayatmaları nedeniyle tıkanan sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı.

Mecaplast’ta patronla, sendika arasında süren sözleşme görüşmelerinde 16 oturum yapıldı. İşçiler, anlaşma sağlanamadığı takdirde grev ilan edeceklerini duyururken, 16. oturumda anlaşma sağlandı. Edinilen bilgilere göre anlaşılan maddeler şu şekilde:
- Seyyanenen ücrette 500 TL ile masaya oturan işçiler, tekliflerini en son 430 TL’ye düşürmüş, patron ise 300 TL’de diretmişti. Ayrıca operatörler için talep edilen 100’er liralık artış talebine patron, “25 lira veririm” diye karşılık vermişti. Seyyanenen ücrette 400 TL’de (brüt), normal operatör ve lojistik operatörlere 50 TL iyileştirme zammında anlaşıldı.
- Gece çalışan ve yüzde 8 yıpranma primi alan işçilerin ve yüzde 3 yıpranma primi alan bakımcıların primlerinin yüzde 10’a çıkarılması istenmişti. Gece çalışan ve yüzde 8 yıpranma primi alan işçilerin, yıpranma primleri ikinci yıl yüzde 9’a çıkarılacak. Yüzde 3 yıpranma primi alan bakımcıların primleri ise yüzde 4’e çıkarılacak.
- İşçiler, erzak fişinin 216 TL’den 350 TL’ye çıkarılmasını istedi. Pazalrıklar sonucu işçiler 300’den aşağı olmasın derken patron “270 TL’den fazla veremem” demişti. İşçiler, 81 TL olan ayakkabı fişinin 130 TL olmasını istedi. 916 lira olan yakacak yardımının ise 1300 TL olmasını talep eden işçiler teklifi en son 1240 TL’ye düşürmüştü. Erzak ücreti 280 TL, ayakkabı fişi 100 TL. Tahsil yardımı ikokul, lise ve üniversite için 300-400-500 TL, yakacak parası 1100 TL, bayram başlarında 260 TL alınmasında anlaşıldı.
- Raporlu olan işçilerin ücretlerinde kesinti olmaması talebi, ameliyat yatarak tedavi hallerinin dışında yılda 3 defa olarak belirlendi.

ARTIŞLAR VAR AMA...

Mecaplast İşyeri Baştemsilcisi Abdulkadir Kanca, “Çıplak ücrette yüzde 25 ile 27 arasında bir zamma tekabül ediyor. Her oturumdan sonra işyerinde arkadaşlarla geldiğimiz noktaları anlattık. Arkadaşların tepki ve talepleri üzerine adım atarak devam ettik. İşçiler memnun” dedi. Kanca ayrıca, “Sosyal maddelerde artışlar yüksek ama realitede düşük kalıyor. 80 liralık ayakkabı çeki yüzde 25 arttı. Ama realiteye baktığınızda 20 liraya denk geliyor. 100 liraya ayakkabı alınması mümkün değil” dedi.

Kanca, “Bizim amacımız sadece Megaplast’ın toplu sözleşmesini bitirmek değil. Çevre fabrikamızda bulunan işçi ve emekçi kardeşlerimizle buluşup bağımsız bir güç birliği platformu oluşturup yapılan her türlü haksızlık ve saldırıya karşı cevap verebilmektir” dedi.

Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şirvan Kırmızıçiçek de “İşçiler direndik kazandık diyor. Olumusuz bir yorum görmedik. Yaptığımız görüşmelerden herkes memnun. Ücret zamları kırmızı çizgiydi. 400’ün altına düşmemek sevindirdi. İyi bir sözleşme oldu” dedi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Nedim Oruç tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Yaser Can davasında bilgi vermeyen polislere suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...