10 Haziran 2016 07:27

Özgür Gün TV'ye 1 günlük ekran karartma cezası!

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özgür Gün TV'nin ekranını bir gün süreyle kararttı.

Paylaş

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özgür Gün TV'nin ekranını bir gün süreyle kararttı.

Karartma gerekçesi 20 Ocak'ta Cizre'de yaralıları taşıyan bir gruba devlet güçlerinin açtığı ateş sonucu 2 kişinin yaşamını yitirmesi, 12 kişinin ise yaralanması olayını televizyona bağlanarak anlatan muhabirin ifadelerine dayandırıldı.

Yaralıları taşıdıkları sırada Nusaybin Caddesi üzerinde polisin zırhlı araçtan açtığı ateş sonucu Cizre Belediye Meclis üyesi Abdulhamit Koçal ve Selman Erdoğan adlı yurttaşın yaşamını yitirdiği, aralarında İMC TV kameramanı Refik Tekin'in de bulunduğu 12 kişinin yaralanması olayına ilişkin yapılan telefon bağlantısındaki ifadeleri inceleyen RTÜK, olay anını gösteren net görüntüler olmasına rağmen "devlet güçlerine ağır suçlamalar yöneltildiği" iddiasında bulundu.

'İFTİRA' ATILMIŞ

Söz konusu kararda, "Güvenlik güçlerinin sivil insanları hedef aldığı ve sonrasında yaralılara işkence yaptığı şeklinde iftira dili kullanılması ve askeri operasyonların sebebi olan terör örgütünün faaliyetlerinin görmezden gelinmesi, devlete ve onun meşruiyetine karşı kışkırtma amacı güden yönlendirici ifadeler olarak görülmektedir. Kaldı ki anılan yayıncı kuruluşunun bu tutumunun TC devletinin vatandaşları ile olan bütünlüğüne zarar vereceği de gayet açıktır" ifadelerine yer verildi.

TEKRARI HALİNDE LİSANSI İPTAL EDİLECEK

Kararda aynı nedenle 21 Ekim 2015 tarihinde Özgür Gün TV'ye para cezası kesildiği, durumun tekrarı nedeniyle bir günlük yayın durdurma cezasına karar verildiği bildirildi. Kararda, "Özgür Gün TV logosu ile yayın yapan Gün Radyo ve Televizyon Yay. Aş. unvanlı kuruluş hakkında 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesinin 1'inci fıkrasının (b bendindeki) 'ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz' hükmünün bir yıl içinde tekrar ihlal edildiğinin tespit edilmiş olması nedeniyle aynı kanunun 32'nci maddesinin 5'inci fıkrasına göre yayının bir gün süreyle durdurulmasına, ihlalin ikinci kez tekrarı halinde ise aynı kanunun maddesi uyarınca yayın lisansının iptaline karar verileceği hususunun ihtar edilmesine, üst kurul üyesi Ersin Öngel'in karşı oyu, oy çokluğu ile karar verilmiştir" denildi.

BAŞKA BİR PROGRAMDAN 14 BİN TL CEZA

Öte yandan RTÜK, 11 Ocak günü Özgür Gün TV'de yayınlanan "Alternatif Medya" programına katılan bir akademisyenin Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a ilişkin sözlerine de 14 bin 359 TL para cezası verdi. Kararda, 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki "Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz hükmünün ihlali nedeniyle aynı kanunun 32'nci maddesinin birinci fıkrasına göre para cezasına çarptırılmasına karar verilmiştir" denildi.

10 AYDA 73 BİN TL CEZA VE 2 YAYIN DURDURMA

Yayın hayatına başladığı günden bu yana sürekli RTÜK tarafından kapatma ve para cezalarına çarptırılan Özgür Gün TV'ye sadece 8 ayda 73 bin TL para cezası, 2 defa da birer günlük ekran karartma cezası verildi.

'KURUL SİYASİ KAYGILARLA HAREKET EDİYOR'

Konuya ilişkin Özgür Gün TV'den yapılan açıklamada ise, "Bir günlük kapatma kararı skandal niteliğindedir. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptığımız yayına bağlanan bir gazetecinin görüntülerde de net bir biçimde anlaşılan olayı anlatması, kapatmaya gerekçe yapıldı. Kurul kararı, temel gazetecilik ve yayıncılık ilkelerini dahi sorgulatır düzeydedir. Yine para cezasına gerekçe yapılan programımızdaki konuğun ifadeleri de basın ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Hiçbir biçimde 'suç' ve 'hakaret' içermeyen ifadelerin Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a yönelik olduğu gerekçesiyle para cezasına çarptırılmamız kurulun siyasi hesap ve kaygılarla hareket ettiğini gözler önüne seriyor" ifadelerine yer verildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da 8 kişi 'PDY'den tutuklandı

SONRAKİ HABER

DİHA Muhabiri Nedim Oruç tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...