10 Haziran 2016 04:08

Erdoğan, ABD programını yarıda kesti

Muhammed Ali'nin cenaze töreni için ABD'ye giden Erdoğan, ABD programını yarıda keserek Türkiye'ye geri dönme kararı aldı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, efsane boksör Muhammed Ali'nin cenazesi için geldiği ABD'nin Louisville kentinden planlanandan bir gün önce ayrılma kararı aldı.

Erdoğan'ın ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Kuran-ı Kerim okuma isteğinin geri çevrildiği; Erdoğan’ın Kabe örtüsünün bir parçasını tabutun üzerine koymak istediği, ‘Biz sonra koyarız’ diye alınmasını hoş karşılamadığı öne sürüldü. Cenaze namazı sırasında ABD'li ve Türk korumalar arasında hafif bir sürtüşme yaşandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu gelişmeler üzerine programını yarıda keserek dönme kararı aldığı ifade edildi.

Yabancı bir gazetecinin “ABD'de özellikle Washington'da bir devlet yetkilisiyle görüşmeniz olacak mı?" sorusu üzerine Erdoğan, “Bu akşam dönüyorum, Muhammed Ali'nin cenazesi için geldim" dedi.

Erdoğan Louisville'de beraberindeki heyetle Muhammed Ali Müzesi'ni ziyaret etti. Müze çıkışında ise Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Muhammed Ali'yle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, Muhammed Ali'nin maçlarını çocukluk yıllarında sabaha karşı izlediğini belirterek şunları söyledi: "Muhammed Ali benim için sadece kuru bir şampiyon, boksör değildi. Çocukluk yaşlarımda onun maçlarını sabaha karşı izlerdim. Onun özgürlükle ilgili yaptığı açıklamalar, özellikle de Vietnam savaşıyla ilgili yaptığı açıklamalar siyasetin içerisindeki biri olarak unutulacak ifadeler, yaklaşımlar değildir. Özgürlük mücadelesini verenler ve bu mücadelesini 22 yaşında Müslüman olduktan sonra bugüne kadar devam ettiren bin insan için bizim bunu uzaktan seyretmemiz doğru olamazdı. Bir Müslüman kardeşi olarak bugünkü cenaze töreninde bulunmayı kendim için milletim adına bir görev telakki ettim. Makamı cennet olsun" diye konuştu.

'BU AKŞAM DÖNÜYORUM'

Yabancı bir gazetecinin “ABD'de özellikle Washington'da bir devlet yetkilisiyle görüşmeniz olacak mı?" sorusu üzerine Erdoğan, “Bu akşam dönüyorum, sadece bunun, Muhammed Ali'nin cenazesi için geldim" dedi.

Normalde Louisville'de iki gün geçirmesi, yarın yapılacak dünya liderlerinin de yer alacağı defin törenine katılması planlanan Erdoğan, cenaze namazından sonra fikir değiştirdi.

'KURAN-I KERİM OKUMA İSTEĞİ GERİ ÇEVRİLİNCE...'

Ayrıca Erdoğan'ın ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Kuran-ı Kerim okuma isteğinin geri çevrildiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu gelişmeler üzerine programını yarıda keserek dönme kararı aldığı ifade edildi.

Muhammed Ali’nin cenaze töreninde, Erdoğan’ın kabe örtüsünün bir parçasını tabutun üzerine koymak istediği, ‘Biz sonra koyarız’ diye alınmasını hoş karşılamadığı öne sürüldü.

Bu arada, cenaze namazı sırasında ABD'li ve Türk korumalar arasında hafif bir sürtüşme yaşandı.

BUGÜN TOPRAĞA VERİLİYOR

Perşembe günkü cenaze namazının ardından bugün de, kentin spor salonu, 22 bin kişilik KFC Yum Center’da Ali için bir uğurlama töreni düzenlenecek. Ve ülkenin birçok yerinden Louisville’e akın edenlerin katılımıyla, Ali’nin cenazesi kentte çocukluğunun geçtiği mekânlardan geçirilerek Cave Hill Mezarlığı’na defnedilecek.

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim, dinmeyecek bir sızının geride bıraktıklarıdır

SONRAKİ HABER

ABD: Dokunulmazlık kararının olumsuz bir etkisi olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...