09 Haziran 2016 16:23

‘Çok kötü bir hata yaptım’

Bir denizanasının içine hapsolmuş bu balık muhtemelen sizden daha kötü bir gün geçiriyordur.

Paylaş

 Fiona MACDONALD

Bazen hayat, size hızlı gitmekle hiçbir yere varamayacağınızı hissettirebilir, ama bir an durun ve Avustralya’nin Byron Korfezi kıyılarının açıklarında fotoğraflanan, bir denizanasının içinde hapsolmuş şu balığı düşünün.

Bölgede yaşayan Fotoğrafçı Tim Samuel, bu olağanüstü nadir fenomenle videocu Franny Plumridge ile serbest dalış yaparken karşılaştı. Tim bu fotoğrafı, Reddit’te paylaştığında sosyal medyada virus gibi yayıldı. En çılgın yönü neydi dersiniz? Balık, denizanasını ileri doğru sürükleyebiliyor ve şeffaf hapishanesinin içinden onun hareketlerini kontrol edebiliyordu.

‘DENİZANASINI KONTROL EDİYOR’

“Balık içeride kapana kısılmıştı ama denizasının hareketlerini kontrol ediyordu” diyordu Samuel, Reddit’te. Ama balığın düz bir çizgide yüzmekte zorlandığını da belirtiyordu: “Denizanası onu rotadan çıkarıyordu elbette, ve zaman zaman balık daireler çizerek yüzmek zorunda kalıyordu.”

Uzmanlara göre bu bölgede böyle bir davranış ilk kez kameralarca kaydedildi.

Samuel, Mashable Avustralya’ya şöyle konuştu: “Çok özel bir şeye rastladığımı  biliyordum, ama bu davranışı daha önce kimsenin fotoğraflamadığını bilmiyordum ve kimsenin bunu gördüğünü de duymamıştım.”

Peki burada olan nedir? Sadece bu fotoğrafa bakarak balığın ve denizanasının türlerini tanımlamak zor, fakat Queensland Universitesi Deniz Bilimleri Merkezinden Balık Biyoloğu Ian Tibbets, Australian Geographic’e, görünüşe göre denizanasının ‘cubomedusan’ olarak bilinen, ısıran bir türden olduğunu söyledi.

Balık da genç bir trevali (kral) balığına benziyor, bu da, görünüşlerine rağmen, kazara kapana kısılmaktan ziyade, balığın denizanasıyla bilinçli bir şekilde samimi olduğu anlamına geliyor.

Çünkü genç kral balıklarının, yırtıcılardan korunmak için belli başlı denizanalarının iğnelerinin arasına sığındığı biliniyor. Ama genelde sonuçta yolları denizanalarının içinde son bulmuyor.

“Felaket biraz önce mi vurdu, yoksa balık orada bulunmaktan mutlu mu, ayırmak zor” diyor Tibbets, Australian Geographic’e. “Ama fotografcının yüzen balığı tarif edişine bakacak olursak, benim tahminim, orada korunmaktan ötürü keyfi oldukça yerinde.”
Peki bu talihsiz ikilinin sonu ne oldu? Bunu asla bilemeyeceğiz, ama Samuel, ilk içgüdülerinin aksine, ikiliyi rahat bırakmaya karar verdiğini anlatıyor.

‘BAŞLARINA NE GELDİ BİLMİYORUM’

Samuel Gizmodo’ya şöyle konuştu: “Haline üzüldüğüm için balığı serbest bırakmayı uzunca düşündüm ama sonunda doğayı kendi başına bırakmaya karar verdim, bu benim için zor bir karar oldu. Başlarına ne geldi bilmiyorum.”

Life Sciences’dan çeviren Onur Akgül. Arabaşlıklar Evrensel’e aittir.

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş: Sennur Sezer Ödülleri’nin iptali söz konusu değil!

SONRAKİ HABER

Özel: Kalın'ın sadece soyadı değil kafası da kalın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...