09 Haziran 2016 12:27

DAY-MER festivali başladı

Londra'da DAY-MER'in her yıl düzenlediği kültür ve sanat festivali başladı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Londra’da 1989 yılından beri faaliyet yürüten Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER)'nin, her yıl düzenlediği kültür ve sanat festivali başladı.

Festival kapsamında fotoğraf sergisi de düzenlendi. Bu yıl 27.si düzenlenen festival bir ay sürecek. Festivalde, çocuk etkinliklerinden konserlere, panellerden park şenliklerine, sergilerden tiyatro gösterilerine kadar birçok etkinlik yapılcak.

Kuzey Londra’daki Londra Toplum Merkezi’nde yapılan resepsiyona, İngiltere’nin mücadeleci sendikalarının da katılımı dikkat çekti. Yerel örgütler ve Türkiyeli kurum ve kuruluşlarının da yoğun ilgi gösterdiği resepsiyona, çok sayıda da DAY-MER üyesi katıldı.

‘DAHA İYİ BİR DÜNYA MÜMKÜNDÜR’

Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan DAY-MER Başkanı Aslı Gül, bu yıl festivalde savaşlara ve mültecilerin yaşadığı drama dikkat çekeceklerini belirtti. Gül, savaş ve insanları yerinden yurdundan eden politikaları uygulayanların insanlıktan nasibini almamış kesimler olduğunu söyledi. Gül, el ele vererek, barış talebini daha gür bir sesle dile getirerek daha iyi bir dünyanın mümkün olacağını söyledi.

DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz da konuşmasında, İngiltere’de yaşanan sorunlara dikkat çekerek, referandum sürecinin tam bir ırkçı ve gerici kampanyaya dönüştürüldüğünü ve buna karşı mücadele etmenin ancak böyle festivallerde tüm işçi ve emekçilerin bir araya gelmesiyle mümkün olacağını belirtti.

Daha sonra söz alan İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Güney Doğu Bölgesi, Öğretmenler Sendikası (NUT), Kamu İşçileri Sendikası (PCS) ve Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) temsilcileri de, böyle bir festivali desteklemekten onur duyduklarını belirttiler.

BARIŞ TALEBİ ÖNE ÇIKACAK

Bu yıl festival programında, savaşlara karşı barış talebi öne çıkacak. Resepsiyonla birlikte, Kobanê, Irak, Suriye, Türkiye ve Fransa’nın Calais şehrindeki mülteci kamplarında yaşayan çocukların fotoğraflarının olduğu bir fotoğraf sergisi de açıldı. Bir hafta açık kalacak fotoğraf sergisinde satılan fotoğraflardan elde edilen gelir, Calais’de kamptaki çocuklara gönderilecek.

GÜRKAN VE CORBYN KONUŞACAK

Festival 11, 17 ve 19 Haziran’da yapılacak çocuk tiyatrosu, çocuk müzik dinletisi ve çocuk çenliği ile devam edecek. Festivalin tüm etkinliklerinin birleştiği, bütünleştiği ve büyük bir şenlik havasında geçen Park Şenliği ise 3 Temmuz’da olacak. Her yıl 10 binden fazla kişinin katıldığı park şenliğinde, bu yıl da yoğun katılım olması bekleniyor. Şevval Sam, Sudden Exit, MusicAvesta, Canan Sağar ve çeşitli halk danslarının olduğu park şenliğinde, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’in de birer konuşma yapması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Görevini yapan yargı mensuplarına toplum sahip çıkmalı’

SONRAKİ HABER

Fransa’da grevler Euro 2016’yı etkileyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...