09 Haziran 2016 12:23

‘Görevini yapan yargı mensuplarına toplum sahip çıkmalı’

İGC, HSYK’ kararnamesi ile Trabzon’a sürgün edilen Karşıyaka Adliyesi Hâkimi ve YARSAV Başkan Yardımcısı Murat Aydın’la sohbet toplantısı düzenledi.

Paylaş

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), HSYK’ kararnamesi ile Trabzon’a sürgün edilen Karşıyaka Adliyesi Hâkimi ve YARSAV Başkan Yardımcısı Murat Aydın’la sohbet toplantısı düzenledi. Mesleğini gerektiği gibi yapmaya çalışan çok sayıda yargı mensubu bulunduğunu söyleyen Aydın, “Bu yargı mensuplarını toplumun yalnız bırakmaması gerekir” dedi.

Misket Dikmen haksızlıkların bu kadar çok yaşandığı bir dönem daha olmadığını belirterek “Karanlığa gidiyoruz. Türkiye’nin en büyük sorunu yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü” dedi. Midyat’ta basın mensuplarına yönelik saldırıyı hatırlatan Dikmen, “Muhabirlerin burnunda, kaburgalarında kırıklar var, bütün bunlar Vali Bey’in gözleri önünde olmuş. Bir parti genel başkanının önüne kurşun atılıyor, sindirilmeye çalışılıyoruz” diye konuştu.

HAVUÇ-SOPA KARARNAMESİ

YARSAV Genel Başkan Yardımcısı Murat Aydın da, 2016 yılı başında çıkan kararnamelerle yargı mensuplarının üçte birinin yer değiştirdiğine, son HSYK’nın 30’un üzerinde kararname çıkardığına dikkat çekti. HSYK’nın son kararnamesinin de yargı mensuplarının cezalandırılması ve ödüllendirilmesi üzerine olduğunu ifade eden Aydın, “Bu bir havuç-sopa kararnamesidir. Kabul edene havuç verilmiş, etmeyenin kafasına sopa indirilmiştir” dedi. Yargı mensuplarının tayinlerinin kendi kişisel sorunları olduğu kadar yurttaşların da sorunu olması gerektiğini belirten Aydın, “Yargı bağımsız olsa gazetecileri dövmeye cüret gösteremezler, herkes yaptığının yanına kâr kalacağı duygusuyla yapıyor” dedi. Cesur hâkim ve savcı sayısının az olmadığını söyleyen Aydın toplumun desteğini yanlarında göremediklerini belirtti. Bağımsız yargının yargı mensuplarını duruşu ve halkın sahip çıkma duygusu ile sağlanabileceğini söyleyen Aydın, “Haksız tayin edilen öğretmen için o sınıfın öğrencileri eylemler yapar. Her iki hâkimden birinin yeri değişti kimsenin umurunda olmadı” diye konuştu. Aydın, “Yargı mensuplarına, ‘yalnız değilsiniz’ mesajı vermezseniz toplumdaki çöküş hızlanacaktır. Biz mesleğimize sahip çıkacağız, toplum destek verirse, bunu başarabileceğiz. Vermezse de devam edeceğiz ama çok dayak yiyeceğiz ve uzun sürecek” dedi. Kendisinin bir hâkim olarak haksızlığa uğradığında başvurabileceği bir kurum olmadığını, kararı alan HSYK’ya itirazda bulunabileceğini belirten Aydın, bu atamalardan rahatsız olan kişilerin HSYK’ya bunu bir dilekçe ile bildirmesinin de önemli bir destek olacağını ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Biat etme stajyerlikte ölçülüyor’

SONRAKİ HABER

DAY-MER festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...