09 Haziran 2016 12:02

Yalnız Efe, onur ödülünü dağında aldı

Efemçukuru Altın Madenine opraklarını satmayan tek köylü olan Ahmet Karaçam’a, Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Onur Ödülü dağda verildi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir’e 20 kilometre uzaklıkta, kentin su havzasında işletilen Efemçukuru Altın Madenine karşı topraklarını satmayan tek köylü olan Ahmet Karaçam’a, Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Onur Ödülü keçilerini güttüğü dağda verildi. 

Altın madeninin tüm maddi tekliflerini reddederek, tam maden galerisinin karşısındaki bağını madeni satmayan keçi çobanı Karaçam, altın madenine karşı açılan bütün davalarda da davacı durumunda. Yıllardır inatla tek başına da kalsa madene topraklarını satmayan, “Ben ölmeden maden arazimi alamaz” diyen ve bu nedenle de “Yalnız Efe” olarak bilinen Karaçam, keçilerini emanet edemediği için Ankara’ya gidememişti. Karaçam adına Türkiye Barolar Birliği tarafından Ankara’da yapılan ödül töreninde ödülü avukatı ve EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Arif Ali Cangı almıştı. Cangı ile birlikte, EGEÇEP ve İzmir’den diğer yaşam savunucuları Karaçam’ın ödülünü keçilerini güttüğü dağlarda verdi. 

ÖDÜLÜ NOYAN ÖZKAN’IN KIZI VERDİ

Altın Madenini kuş bakışı gören Karacakaya tepesinde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan Cangı, Karaçam’ın direnişinin İzmir’in içme suyunu savunmak durumunda olan yerel yöneticilere örnek olması gerektiğini söyledi. Onur ödülünü Noyan Özkan’ın kızı Elif Özkan Karaçam’a verirken, Karaçam’da ödülün kendisi için çok büyük bir onur ve gurur kaynağı olduğunu belirterek, teşekkür etti. Karaçam bir gazetecinin, “Direnişinizin amacı ne?” sorusuna da “Su için, toprak için, doğa için yanıtını verdi.” Başka bir gazetecinin altın madeninin çok yüksek rakamlara ulaşan tekliflerini neden kabul etmediği ile ilgili sorusunu “Sağlık parayla satılır mı?” diye yanıtlayan Karaçam, maden şirketi yöneticilerinden dolaylı olarak tehditler aldığını da söyledi. Ödül töreni boyunca Karaçam’ın yanından ayrılmayan küçük bir kuzu ise törene katılanların ilgi odağı oldu. 

İZMİRLİLERE MÜCADELE ÇAĞRISI

Törende konuşan EGEÇEP Eş Dönem sözcüsü Sevda Budak da Efemçukuru Altın madeninin içme sularını kirletmesine karşı tüm İzmirlileri mücadele etmeye çağırdı. İzmir Tabip Odası Çevre komisyonu Başkanı Dr. Oya Otyıldız da Ahmet Karaçam’ın mücadelesinin tek başına bir direnmenin ve kazanmanın mümkün olduğunu gösterdiğini belirterek, “O bizim kahramanımız” dedi. Ödül töreninin ardından Efemçukuru Altın madenine karşı mücadelenin nasıl örgütleneceği ve geliştirileceği ile ilgili mini bir forum gerçekleştirildi.
 

ÖNCEKİ HABER

Cengiz Bektaş’ın arşivi SALT Galata’da!

SONRAKİ HABER

Korkmaz Tedik anısına futbol turnuvası düzenlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...