09 Haziran 2016 11:58

Cengiz Bektaş’ın arşivi SALT Galata’da!

Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibi ve gazetemizin yazarı Yüksek Mimar Cengiz Bektaş önceki akşam SALT Galata’da söyleşi gerçekleştirdi.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Salt Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi çalışmaları kapsamında Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibi ve gazetemizin yazarı Yüksek Mimar Cengiz Bektaş önceki akşam SALT Galata’da söyleşi gerçekleştirdi. Araştırmacılar Işıl Uçman Altınışık ile Burak Altınışık’ın sorularıyla düzenlenen söyleşide Bektaş, mimarlık hayatında merak edilen sorulara cevap verdi. Cengiz Bektaş’ın arşivi, SALT Galata’nın arşivine eklendi.

10 yaşında eğitim nedeniyle İstanbul’a gelen Cengiz Bektaş’ın hikayesi ilgi çekici ayrıntılar barındırıyor. 15 yaşında Denizli’de Demokrasi Postası adlı bir gazetede köşe yazısı yazmaya başladığını anlatan Bektaş, o dönemde Denizli’den İstanbul’a gelmiş bir öğrenci olarak sınıfında “Ne olacak, Denizli’den gelmiş” denildiğini, Denizli’deki çocuklukla İstanbul’daki çocukluğu bu sebeple karşılaştırmadığını aktardı. Denizli, İstanbul ve Münih’te geçirdiği yılları anımsayan Bektaş, “Mimarlığımla da, yazarlığımla da, arkadaşlarımla da Denizliliyim” dedi.

Mimarlığın bütün sanatlarla ilgili olması gerektiğini dile getiren Bektaş, bugün yetişen mimarların bilgisiz yetiştirildiğini, mimarlıkta usta çırak ilişkisinin olması gerektiğini, mimarlıkta verilen 4 yıllık eğitimin yetersiz olduğunu belirtti. Bektaş, Sabahattin Eyüboğlu’dan sanat tarihi dersi almış kişilerin gerçek mimarlar olduğunu ve bu sebeple şanslı insanlar olduklarını söyledi.

“Çamurla oynamayan, insan bedeni çizmeyen biri nasıl mimar olur?” diye soran Bektaş 
bir mimar olarak “Önce kendi insanımızı mutlu edeceksiniz” tavsiyesinde bulundu. Bugün ise insanların mutsuzluğu üzerine ilişkilerin, toplumsal hayatın kurulduğunu vurgulayan Bektaş, böyle bir anlayışta, “Mimarlık da yerin dibine batsın, ressamlık da” diyerek tepkisini dile getirdi.

Bektaş, Denizli’de bir otel yapımında tüm malzemeleri yurtiçinden sağlamaya çalıştığını, asansörü bile dışardan almadığını belirterek burada üretilen malzemeleri kullanmaya özen gösterdiğini söyledi. Muğla’da 38 metrekare bir evinin olduğunu söyleyen Bektaş, zehirli malzeme kullanmadığını, ‘Şimdi zehirli malzeme kullanmayan mimar var mı?’ diye sordu.

MİMARİ ÇİZİM DOSYALARI DA YAYINLANACAK

Kalebodur’un desteklediği arşiv çalışmalarında Bektaş’ın arşivinden fotoğraf ağırlıklı bir bölüm ocak ayında erişime açılmıştı. Bektaş’ın mimari çizim dosyalarının ağırlıklı olduğu arşivi de önümüzdeki iki yıl içinde sınıflandırılıp, kataloglanacak ve arşiv SALT Galata’da başta mimarlar, mimarlık öğrencileri ve araştırmacıların erişimine açılacak. Ekim ayında başlayacak “Anlatıcı bir mimar olarak Cengiz Bektaş” programıyla araştırma, derleme, makale yazımı ve haritalama etkinlikleri yapılacak, ilgili isimlerle birlikte değerlendirmeler gerçekleştirecek.
 
 

ÖNCEKİ HABER

Başkurt Otomotiv'de işçiye sorulmadan anlaşma yapıldı

SONRAKİ HABER

Yalnız Efe, onur ödülünü dağında aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...